Motordaki herhangi bir sorun çekişten düşme sebebidir. Gaz beynine kaloriferden gelen sıcak su yetersiz veya tam ısınmıyorsa araç çekişten düşer. Hava ayar vidası bulunan enjeksiyonlu araçlarda ayar iyi değilse, araç patlatma yapar ve çekişten düşer. LPG Beyin tamir takımının kalitesiz olması çekişi etkiler.
Yaşanan bu arıza ile beraber LPG beyni üzerinden araçta birtakım istenmeyen sorunlar meydana gelir. Özellikle rolantide düzensiz çalışma, sabahları aracın çalışmaması gibi durumlar yaşanabilir. LPG beyin arızası bu şekilde meydana geldiği vakit, yenisiyle değiştirmek suretiyle işlem yapılmalıdır.
Aracın her parçası birbirine entegre çalışır, motorda oluşabilecek her türlü sorun aracın çekişten düşmesini sağlar. Lpg li araç kullananlar benzinli motorlara göre, çekişi bir miktar düşürür. Lpg beyni takımının kalitesiz olması da etkiler.
LPG li araçta yokuşta çekişi düşüyor soruna yol açacak bir kaç neden vardır bu nedenleri elimizden geldiğince bu yazıda paylaşmak istedik. LPG li aracın performansı düşükse ilk olarak gaz ayarının düzgün olup olmadığını işi iyi bilen LPG ustasına kontrol ettirmeliyiz.
İlgili 28 soru bulundu
Doğru yapılmış olan dönüşümde, LPG'li kullanımda benzinli kullanıma göre maksimum % 4 civarında performans kaybı söz konusudur. Benzinli motorlarda maksimum güç 6000 d/d civarında elde edilmesi nedeniyle normal kullanım şartlarında bu kayıp hissedilmez.
LPG yakıtının oktan sayısı, benzine göre daha yüksek olduğundan, yüksek sıkıştırma oranlarında LPG ile çalışıldığında motor gücü artmakta ve yakıt tüketimi azalmaktadır [3].
Araçlarda çekiş düşmesi, tekerleklerin yol kavramasının azalmasına ve buna bağlı olarak araçlarda kayma tehlikesini ortaya çıkaran bir durum. Yani araçta çekişin düşmesi, sürüş güvenliğini tehlikeyi attığı için önlem alınması gereken bir konu.
Motorun soğuması için bir süre daha beklendiği zaman motor kolaylıkla çalışacaktır. Özellikle sıcak havalarda motorun bayılması normaldir. Yokuş yukarı motor aşırı ısındığı için daha çabuk çekişi düşer.
Motoru 3000-3200 arası bir devire getirip bu devirde sabit tutun. Daha önce sonuna kadar açılan üst limit ayar vanası yavaş yavaş kısılır. Motorun tepki verip devrinin düşmeye başladığı anda vanayı kısmayı bırakın. Yüksek devirli araç kullanmayı seviyorsanız biraz daha açabilirsiniz.
Günümüzde kullanılan ve sürücüler tarafından tercih sebebi olan katkılı otogaz, araçların akaryakıtlarının tıkanmasına sebep olabilir. Tıkanmalar, yakıtın motor bölgesine daha yavaş ulaşmasına yol açar. Yakıtın aracın ilgili bölümüne geç ulaşması ise performans düşüklüğüne yol açar.
regülatör ömrü genelde 80.000 ila 100.000 km.
Bu arıza bazı araçlarda hararetin yükselmesine performas kaybına en önemlisi zaman içinde silindir kapak contasını yakmasına yol açar. Araç sahiplerinin şüphe duyduklarında veya en azından yılda birkez yedek su deposu açıp gaz kokusu varmı yokmu kontrol etmeleri pahalı masraflardan kurtulmalarına neden olur.
Yakıt sistemlerinde (LPG, CNG) yapılan tadilatlar da bu kapsama girmektedir ve aracın geçerli bir muayenesi olsa dahi tadilat sonrası muayeneye girmesi gerekmektedir.
Motor suyuna LPG karıştırması belirtileri radyatöre bağlı yedek su deposunun taşması ve suyu eksiltmesi en büyük belirti olup bir diğer belirti ise yedek su deposunun ve radyatörün kapağı açıldığında gaz kokusu gelmesidir.
Aracın beyni bozulursa, aracın performansı önemli ölçüde düşer. Tamir edilmeden kullanılmaya devam edilmesi aracın çalışmayacak şekilde arızalanmasına ve güvenlik sorunlarına sebep olabilir. Özellikle ikinci el araç alımında beyin arızası olup olmadığı cihazlarla kontrol edilmelidir.
Araba gaz kelebeğinin kesilmesinin en yaygın nedeni kirli hava filtresidir. Hava filtresi kir veya diğer kalıntılarla tıkandığında, motora giden hava akışını kısıtlayarak güçte ve hızlanmada azalmaya neden olur.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
Arabada gaz yememe olarak tarif edilen terim ve tekleme sorunları araçtaki birkaç sistemle ilişkilidir. Bunlar; ateşleme, yakıt ve filtre, supap ve eksantrik ayarları, egzoz ve katalizör sistemleridir. Bu 4 sistemden birinde oluşabilecek sorun veya sorunlar aracın gaz yememesine yol açabilir.
Conta yakan bir araç çalışmaya devam eder. fakat aracın çalışması stabil değildir. Yanma odası, soğutma suyu ve yağ kanalı birbirinden ayrışacağı için motorun performansı düşer. Doğal olarak aracın çekişinin düşük seviyede olduğu ve istenen performansı sergilemediği görülür.
Debriyaj balatası dışında ateşleme sorunu,bobin arızası ve ateşleme avans ayarındaki sorunlar da aracı güçten düşürebilir. Ayrıca, hava ve yakıt arasındaki ayar sorunu, vakum avans arızası, karbüratör bulunan araçlarda karbüratör kirlenmesi, meme tıkanması, hava girişindeki düzensizlik de akla getirilebilir.
Motor ısındığında düşüyorsa hava filtre borularının bi yerlerinden yırtık olabilir,bağlantılardan hava alıyor olabilir, sıcağı alıyorsa bayılma olabilir. Baskı balatanda bitmek üzere olabilir,kullandıkça bundan dolayıda tepkimen düşebilir.
Anketlerin sonucunda ise BRC toplam oyların %27'sini (407 oy) alarak birinci oldu. Kullanıcıların çoğunluğu en iyi LPG markası olarak bu iki marka üzerinde yoğunlaştı. BRC ve Atiker'in toplamda oyların %52'sini aldığı anketlerde diğer markalardan sadece ikisi %10'luk oy oranına ulaşabildi.
LPG Ayarı Kötü İse;
Yakıt tüketimi fazla olur. Tekleme olabilir. Boğulma olabilir. Silkeleme olabilir.
Aşırı miktarda fakir : aşırı düşük performans/güç, asılmalarda aracın gaz yememesi gibi teklemeler, subap/piston erimesi, buji vuruntusu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri