Plastik, doğadaki organik ve inorganik bazı elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen moleküllerin belirli bir sıcaklık ve basınç altında, katalizör yardımıyla daha kompleks bir yapıya sahip olan polimerlere dönüştürülmesiyle oluşan maddelerdir.
Petrol ve doğal gaz gibi doğal kaynaklardan elde edilen hidrokarbonlar kullanılarak üretilen sentetik polimerlere “plastik'' adı verilmektedir.
Plastik; karbon (C), hidrojen (H), oksijen (O), azot (N) ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Plastik, hidrokarbonların rafine edilmesiyle elde edilen sentetik bir malzemedir. Hammadde olarak kullanıldığında, çeşitli ürünlerin üretiminde kullanılmak üzere kalıplara sokulur. Ara mamul olarak üretilen plastiklerin ise, önceden şekillendirilmiş parçaların son aşamalarının tamamlanması için kullanılır.
Plastikler, kolay şekil verilebilen ve esnetilebilen malzemelerdir. Doğada bulunan malzemelerden elde edilen plastikler, esnek ve dayanıklı olması, hafif yapısı ve kolay sterilizasyonu gibi özellikleri sebebiyle yaygın olarak tercih edilmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Plastikler, organik ürünlerden elde edilirler. Plastik üretiminde kullanılan selüloz, kömür, doğal gaz, tuz ve tabii ki ham petrol gibi maddeler doğal ürünlerdir. Ham petrol, binlerce bileşenden oluşan kompleks bir karışımdır. Kullanışlı olabilmesi için işlenmesi gerekir.
Plastik, polimer adı verilen kimyasal bileşiklerin sentezlenmesiyle elde edilen, esnek, dayanıklı ve şekil verilebilir malzemelerdir. Plastikler, doğal ve sentetik olarak ikiye ayrılır; doğal plastikler, doğada bulunan organik maddelerden elde edilirken, sentetik plastikler, petrokimyasal ürünlerden üretilir.
PA 66 | Kestamit. PA 66 Kestamit plastikler içerisinde dayanıklılığı en yüksek plastik olarak bilinmektedir.
PLASTİKLER OLMASAYDI
•Otomotiv, inşaat, enerji, gıda gibi sektörlerde daha fazla enerji harcanırdı. Son on yılda plastik ambalajların ortalama birim ağırlığı yüzde 28 azaldı. Hiçbir malzeme teknolojisi bu kadar hızlı bir ilerleme kaydetmedi. •Otomobillerimiz 200- 300 kg daha ağır olacaktı.
kalıplanabilen organik polimerik maddelerdir. - Plastik tanımına giren tüm maddeler karbon esaslı organik maddelerdir. Karbon elementinin yanısıra oksijen, hidrojen, azot, klor ve florür gibi elementlerde içerebilirler. Plastikler aslında makro moleküllerden oluşan polimerlerdir.
Plastiklerin büyük bir çoğunluğu doğal gaz, kömür veya ham petrol gibi fosil yakıtların birtakım kimyasal ve fiziksel reaksiyonlara maruz bırakılmasıyla elde edilir. 1800'lü yılların sonunda organik kimyanın doğuşuyla birlikte plastik malzemeler ortaya çıkmıştır.
Peki Nedir Bu plastik; Plastik adı Yunanca kökenli, biçimlendirilme, kalıp yapma anlamına gelen Plastikos sözcüğünden gelmektedir.
Yapılarındaki kimyasal bağa bağlı olarak plastikler, termoplastik ve termoset olmak üzere ikiye ayrılır.
Naylon poşete sıcak koyulan ekmek, naylon poşetin sıcaklıkla tepkimeye girmesi sonucu insan için zehir 'e dönüşebilmektedir. Okyanuslarda biriken plastik çöpler, denizlerde mekanik erozyon ve kimyasal aşınmayla ciddi çevre sorunlarına neden olmaktadır .
Bu rakamlardaki plastikler yüksek oranda kimyevi madde içermektedir. Bu numaralarda bulunan Bisfenol A (BPA) maddesi kanser yapmakta, kalp sağlığını bozmakta ve diyabet riskini artırmaktadır. En güvenilir numaralara ise 1, 2, 4 ve 5 numaralardır. Bunların içerisinde de en güvenlisi 5 numaradır.
Polipropilen türü plasitk en güvenli plastik türü olarak kabul edilir. Bulaşık makinesinde yıkanabilir, mikrodalga fırında kullanılabilir.
2 numara: HDP veya HDPE koduyla bilinen bu plastik ürünler, genellikle deterjan, süt, poşet, zeytinyağı şişeleri ve oyuncakların yapımında kullanılır. Plastik ürünler arasında en sağlıklı olanıdır. Hiçbir şekilde kimyasal salınım yapmayan bu ürünler, sağlık açısından en güvenilir olanlardır.
Polyamid ingilizce adıyla poliamid yarı kristalin bir polimer çeşididir. Mühendislik plastiklerinden olan polyamid halk dilinde naylon olarak da bilinmektedir. Sert bir plastik olan bu plastik çeşidi aşınmaya ve bükülmeye karşı dayanıklı bir plastik çeşididir.
Plastik yapay olarak üretilen bir polimer türüdür ancak günlük hayatta çoğunlukla polimer kavramı yerine kullanılır. Polimerler ilk kez 1907'de yapay olarak üretildi. 1950'li yıllardan itibaren ise polimerlerin üretimi hızla artmaya başladı.
Her atık, kendisini oluşturan maddelerden mütevellit, doğadaki serüveninin son bulması için farklı zamanlara ihtiyaç duyar. Bir elma çöpü için 2 ay yeterliyken; plastik bir şişe için 450 yıl, bebek bezleri için 550 yıl, alüminyum kutular için 200-300 yıl geçmesi gerekir.
Biyoplastikler, bitkisel yağlar ve yağlar, mısır nişastası, saman balyası, odun yongaları, yiyecek artıkları gibi yenilenebilir biyokütle kaynaklarından elde edilen plastiklerdir. Biyoplastik, tarımsal yan ürünlerden ve ayrıca kullanılmış plastik şişelerden ve mikroorganizmalar kullanan diğer kaplardan yapılabilir.
Plastiğin erimesi 120-135 santigrat derece sıcaklıkta gerçekleşir.
Mikroplastikler, ayrıca ticari amaçlarla sıfırdan da üretilebilirler. Bu boyutlarda üretilen plastiklere mikro boncuk da denir ve bunlar, birçok sağlık ve güzellik ürününde yaygın olarak kullanılırlar.
Naylon kumaşlar, 30-40 yılda. Teneke kutular, 50-100 yılda. Plastik atıklar, 1000 yılda. Cam şişeler, 4000 yılda.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri