Nüve kayıpları bütün çalışma, yüklerde sabittir. Bu kayıplar trafonun boş çalışma deneyi ile bulunur. Bu kayıplar trafoların boşta çalışmasında oluşan, akımın oluşturduğu bakır kayıplarının dikkate alınmadığı durumda elde edilmektedir.
Trafo Boşta Kaybı Nedir? Orta gerilim ölçümlü özel bir trafo, enerjisi kesilmediği sürece kullanılmıyor olsa bile elektrik akımını çekmeye devam eder. Trafolar gelen elektriği depolayamadığı için elektrik sarfiyatı yaşanmaya devam etmektedir. Burada oluşan elektrik kaybına 'Trafo Boşta Kaybı' denilmektedir.
Trafo Kayıp Bedeli
Trafo gücüne göre Kayıp Katsayıları Hesaplama Metodolojisine İlişkin Usul ve Esaslar kapsamında bu güce karşılık gelen oran üzerinden hesaplanarak alınan bedeldir.
Yapacağın belli ayırıcıyı ayırıp çıkıp yukarıya bakacaksın buşinglerde bir kararma varmı ya da trafodan yağ akıyormu veya tmş kalkıkken ayırıcıyı kapattığında trafodan değişik bi şakırtı sesi geliyorsa TRAFO ölmüştür.
Bir Trafonun işletme ömrü ortalama 20-30 yıl arasında değişmektedir. Trafonun büyüklüğü önemi, çevre ve çalışma koşulları dikkate alınarak 6 ayda bir yada her yıl bakımları yapılarak Trafonun işletme ömrünü 40 yıl üzerine çıkarılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Peki trafolar neden patlar veya yanar? Trafo'nun soğutulmamasından, kullanılan soğutucu yağlardan, aşırı yük binmesinden ve periyodik bakımlarının yapılmamasından dolayı patlama ve yanmalar meydana gelmektedir.
Aşırı ısınan bir trafolar, yalıtım sistemini kademeli olarak zayıflatır. Zayıflamış bir yalıtım sistemi, trafonun aşırı yüklenmesine ve sonunda bir arızaya neden olur. Düzenli denetimler ve sıcaklık izleme, trafoların sorunsuz çalışmasını sağlamak için kritik öneme sahiptir.
Trafonun nüvesi yetersiz, saclar küflü, bir yüzeyleri yalıtkansız, sarım işçiliği kötü ise primerde oluşan manyetik alanların bir bölümü devresini hava üzerinden tamamlar. Bu manyetik alanlara kaçak akılar veya manyetik kaçak denir. Bunun sonucunda sekonderde indüklenen gerilimde azalmalar olur.
Boşta Çalışma Deneyi
Boşta çalışma deneyinde transformatörün yüksek gerilim sargı uçları açık devre edilir ve düşük gerilim sargı uçlarına nominal hat gerilimi uygulanır. Transformatör boşta olduğundan, giriş akımının tamamı transformatörün uyartım kolu üzerinden akar.
Cevap: Trafo patlayınca kaç günde tamir olacağını söylemek için; patlamanın hasar verdiği bölgeyi ve hasarın tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Ancak çoğu durumda en fazla 4 - 5 gün almaktadır.
Sorununuz devam ediyorsa detaylı adres bilgileriyle birlikte 186'yı aramanızı rica ederiz.
Voltaj düşüklüğü: Akım trafosu arızalandığında, voltaj üzerinde düşüş görülebilir ve cihazların, ekipmanların çalışması bozulabilir. Aşırı gürültü: Akım trafosu arızalandığı zaman, gürültü çıkması veya vibrasyon hissetmek mümkün hale gelir.
Transformatör beslendikten sonra bir süre (5-10 dakika kadar) beklenip sonra besleme tarafındaki ölçü aletlerinden her fazdan çekilen güçler, akımlar ve faz arası besleme gerilimi okunarak kaydedilir. Bütün fazlardan çekilen güçlerin toplamı transformatörün boşta kaybını (demir kaybı) verir.
Soğutma fanının veya pompa gürültüsünün aksine, bir trafonun yaydığı ses, güç frekansının sebep olduğu harmoniklerden kaynaklı tonal bir özelliktir. Genellikle trafodaki gürültünün temel kaynağının trafo çekirdeği olduğu kabul edilmektedir.
Yüksek voltajdaki akımın geçişi sırasında telin çevresinde oluşan güçlü elektrik alan havadaki moleküllerin iyonlaşmasına ve normalde elektriği iletmeyen havanın kısmen elektriği iletmesine neden olur. Bu elektrik deşarjı sırasında yüksek frekanslı sesler ve kıvılcıma benzer ışık parlamaları ortaya çıkar.
Transformatörler aşırı ısınmaya özellikle yatkındır çünkü devreler arasında gerilim seviyelerini yükselttiklerinde veya azalttıklarında çekirdek ve sargılarda enerji gibi ısı da kaybolur. Bu ısı yalıtıma zarar verecek şekilde birikebilir ve transformatörün bozulmasına neden olabilir.
Transformatör aşırı ısınma hatası, transformatörün güvenli çalışma ve servis ömrü için ciddi bir tehdit oluşturan yaygın bir çoklu arızadır. Transformatörler çalışma sırasında yük kaybı ve yük kayıpları vardır. Bu kayıplar transformatör sargılarının, çekirdeğin ve yapısal parçaların sıcaklığıdır.
Trafonun nötr noktası ile toprak arasına bir empedans eklenerek yüksek ve düşük empedanslı topraklama sistemi sağlanabilir. Düşük empedanslı topraklama sisteminde nötr noktasına ilave edilen bir akım trafosu aşırı akım rölesine bağlanarak faz-toprak arıza (51G) akımı tespit edilebilir.
Transformatörlerde Açık devre ( yüksüz) testinin amacı, transformatörün , gerilim Düzenleme ve trafonun Verimliliğini belirlemek için yapılır.
trafonun giriş uçları kalın, çıkış ucları ince olur böylede bulunabilir.
Eğer trafonun sekonder ucu topraklanmazsa, primer ve sekonder sargıları arasındaki kısa devrede primerdeki yüksek gerilim sekonder devresine bağlı olan tüm cihazları ve ölçü aletlerine zarar verir.
Bunun nedeni ise akım transformatörünün primer devresi ve sekonder devresi arasında oluşabilecek kısa devre durumunda ya da dengesiz çekilen akımlarda, bu akımların sekonder terminallerine bağlı yükleri etkilememesi için doğrudan toprağa aktarılmasıdır.
Sigma Elektrik toroidal akım transformatörlerinin içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçer.
Kuru tip trafoların yangın çıkarma riski yoktur. Yağlı tip trafolar içerisinde bulunan yağdan dolayı patlama riski taşır. Kuru tip trafolar, insan yoğunluğunun olduğu alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Patlama riski bulunmadığından dolayı okul, hastane gibi insanların bulunduğu alanlarda tercih edilir.
Trafo kesicisi bakımında yapılacak kontrolleri sıralayalım;
trafodan sinyal gönderilerek kesicinin çalışıp çalışmadığı mekanik olarak kontrol edilir. Kontak dirençleri ölçülür. Kapak sökülerek mekanizma temizlenir. Hücre içi tinerle silinir, kablo başlıkları tinerle silinir, akım ve gerilim trafoları tinerle silinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri