Kur'an-ı Kerim'de, mağarada 300 yıl boyunca uyuyan Ashab-ı Kehf'ten bahsedilir. Kehf Sûresi'nin, 18. ve 25. ayetlerinde, "Onlar mağaralarında dokuz fazlasıyla üç yüz yıl kaldılar." denir. Buradan anlaşılacağı üzere, 7 uyuyanlar gerçektir.
Yedi Uyurlar Mağarası Kur'an'da 18. Kehf (=Mağara) Sûresi'nin 17. âyetinde geçer. Burada bahis konusu gençlerin isimleri verilmemiştir. Uyku süresi 300 yıl + Şemsî – Kamerî farkı 9 yıl = 309 yıl olarak geçiyor.
Hükümdar gençleri sorar, kaçtıklarını ve mağaraya sığındıklarını haber alıp adamlarıyla mağaraya gider. Mağaranın ağzını kapattırır. İnanca göre gençler ölmez, yüzyıllar boyunca uyumaya devam ederler. Kehf Suresi'nde bu süre 309 hicrî yıl olarak geçer.
İmparator durumu öğrendiğinde onların saklandıkları mağaranın ağzını kapattırır. Böylece onları ölüme terkederler. Fakat Allah'ın takdiri ile orada mucizevi bir şekilde 309 yıl süren bir uykuya yatmışlardır. Nihayet uyanırlar ve içlerinden ilk uyanan Yemliha'yı, yiyecek almak için kente gönderirler.
Eshab-ı Kehf, mitolojik tanrılara inanışın gücünü kaybettiği dönemde, tek tanrıya inandıkları için eziyet gören Hristiyan 7 gencin sığınıp, 309 yıl uyuduğu mağara.
İlgili 37 soru bulundu
Kıtmir, katmir, ketmir; yedi uyurlar olarak da bilinen Eshab-ı Kehf'in köpeğinin ismidir. Bu köpeğe Al-Rakim, kratim isimleri de verilir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinin ortasındaki küçük zara da kıtmir denmektedir.
Hz. Peygamber ve müminleri rüzgârla korudu. Ashab-ı Kehf'i de mağara ile korudu. Bu kıssa; Allah'ın birliğine, Allah'ın yardımının hak olduğuna, ölümden sonra yeniden diriltilmenin hak olduğuna, zulme ve zalime karşı mücadele etmenin gerekli olduğuna, insanın helal rızık istemesine delildir.
Yedi Uyurlar Mağarası Mersin'in Tarsus ilçesinde bulunur. Tarsus ilçesinin 14 kilometre kuzey batısınde yer alan Yedi Uyurlar Mağarası, Dedeler köyü yakınındadır. Anadolu'nun farklı noktalarında Yedi Uyurlar Mağarası olduğuna inanılan mağaralar bulunmaktadır.
Doğum tarihi bilinmeyen şair, Elbistan'da âlim-kadı yetiştirmede dikkat çeken Yemlihâ-zâde ailesine mensuptur. Kadılık makamında görev yapmış ve 1294/1877 yılında Kayseri kadısı iken vefat etmiştir. Mevlevî olan şair, Arapça ve Farsçaya çok hâkimdir. Özellikle Arapça yazdığı metinler ve şerhler dikkat çekicidir.
İspanya'dan Afganistan'a kadar Ashab-ı Kehf mağarası olduğu söylenen 33 ayrı yer var. Türkiye'de Mersin, Kahramanmaraş ve İzmir olmak üzere 3 ilde Yedi Uyurlar'a atfedilen mağaralar bulunuyor.
Kıtmir duası, halk arasında nazar duası olarak ta bilinir. Daire şeklinde ayet ve isimler yazılarak ortaya kıtmir adının yerleştirilmesiyle yazılmaktadır. Bunun sebebi duanın diğerlerinden ayrı tutulmak istenmesidir. Bu "Allah'ım Ashab-ı Kehf hürmetine kelbi bile uzun süre muhafaza ettin.
Kıtmir, Kuran-ı Kerimde de bahsi geçen Eshab-ı Kehf ile beraber bulunan köpeğe verilen isimdir. Halk arasında ve başka uluslarca da bilinen bu hikayeye aynı zamanda yedi uyurlar ismi de verilmektedir. Aynı zamanda hurma çekirdeğinde bulunan küçük şekildeki zara da bu isim verilmektedir.
Tarsus'ta yaşamış Dakyanus putperest bir kraldı. Dillere destan zalimliği hala örnek gösterilir.
Eshab-ı Kehf Yedi Uyurlar Mağarası - Mersin
Mağaraya 15-20 merdivenle inilir. Eshab-ı Kehf Mağarası'na ait bir efsane halk arasında anlatılır.
Kıssanın geçtiği yerle ilgili olarak da çeşitli rivayetler mevcuttur. İspanya, Cezayir, Mısır, Ürdün, Suriye, Afganistan ve Doğu Türkistan'da Ashâb-ı Kehf'e ait olduğu ileri sürülen mağaralar vardır. Anadolu'da ise Efes, Tarsus ve Efsûs (Arabissos, Afşin) olmak üzere üç yer gösterilmektedir.
Gaius Messius Quintus Traianus Decius (d. 201 civarı - ö. Haziran 251), (249 - 251) yılları arası Roma İmparatoru. Saltanatının son yılında, her ikisinin de öldürüldüğü Abrittus Savaşı'na kadar oğlu Herennius Etruscus ile müşterek imparatorluk yapmıştır.
Hüküm sürdüğü tarih ise M.S. 284-305 imiş. Hristiyanlara yönelik zulmün başladığı ve Ashab-ı Kehf'in mağaraya kaçışı M.S. 303 yılında yaşanmış. 309 sene uyudukları zaman tarih 612, yani Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında uyandıkları anlaşılıyor.
Onlar mağaralarında üç yüzyıl ve buna ilâveten dokuz yıl kalmışlardır. (Bazıları) onların mağaralarında üç yüz yıl kaldı(ğını) söyledi, bazıları da buna dokuz yıl daha ilâve etti. Bu gençler mağarada 309 sene uykuda kaldılar. Onlar mağaralarında üçyüz dokuz yıl kaldılar.
Yemliha, Kayseri ilinin Kocasinan ilçesine bağlı bir mahalledir. Kızılırmak kenarında kurulmuştur.
Ashab-ı Kehf, İslam inancına göre, gençliklerinde putperest bir toplumda yaşayan ve inançlarını gizli tutan yedi uyuyan gençten oluşan bir grup olarak bilinir. Yedi uyurlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf'in kıssası, Kuran-ı Kerim'in 18. suresi olan "Kehf Suresi"nde anlatılmaktadır.
İslâmiyet'in en Kutlu Köpeği Kıtmîr*
“Av ve çoban köpeği dışında köpek besleyenin ecrinden her gün iki kıratlık eksilme olur.” (Salim derki: “EbuHüreyre bu hadisi rivayet ederken: “…Veya ziraat köpeği” derdi,) çünkü o ziraat sahibi idi.” Buhârî, Sayd 6; Müslim, Müsâkât 50, (1574); Muvatta, İsti'zân 12, (2, 969); Tirmizî, Ahkâm 4, (1487); Nesâî, Sayd 12-14 ...
KITMİR : Kıtmir (Katmir, ketmir); yedi uyurlar olarak da bilinen Ashab-ı Kehf'in köpeğinin ismidir. Hikayesi; "Ashab-ı Kehf denilen gençler, Efsus (Efes) şehrinde yaşıyorlardı. Bunlardan altısı sarayda görevli, hükümdara yakın kimselerdi ve hükümdarın müşavere heyetindeydiler.
250 yılı civarında Roma İmparatorluğu tahtına çıkmış bir isim. Tarihi kayıtlar Dakyanus\'un çok kısa bir süre tahtta kaldığını belirtiyor ancak efsanelerde Dakyanus altın düşkünü, başta tacı ve tahtı ile sarayındaki sütunlar olmak üzere birçok eşyasını altından yaptıran imparator olarak anlatılıyor.
afşin-elbistan yöresinde, halk arasında "takyanos" olarak telaffuz edilen, genellikle hakaret amacıyla kullanılan, yedi uyurlar efsanesindeki insanlara inançlarından dolayı zulmeden zalim kralın adıdır. elbistan halkı (genellikle hakaret amacıyla) afşinlilere "takyanos" derler. bunun da sebebi iki ilçe arasındaki ezeli ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri