Kurut yoğurt ya da yayık altı ayranından elde edilen ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünü olarak ifade ediliyor. Kurut yoğurdun süzülüp koyulaştırılarak, tuz, yağ/ krema ile karıştırılıp güneş altında kurtularak yapılmaktadır.
Kurut doğrudan tüketilmek için oldukça sert olduğu için, küçük parçalara ayrılarak tüketilmesi gerekmiştir. Kurut ezilip toz haline geldikten sonra, buğday da eklenerek çorba şeklinde değerlendirildiği bilinmektedir.
Kurut kemik yapısı, kas büyümesi, kas gerginliği, sinir iletimi, kalbin düzenli çalışması, gebelikte süt artırımına yardımcı olması gibi faydalar da sağlamaktadır. Özellikle düşük gelirli halkın yiyeceği olan kurutun kadınlar ve çocuklara faydası fazladır.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
Kurutlar ezilerek ayran kıvamına gelinceye kadar karıştırılır,pişen dövmenin üzerine boşaltılıp kaynatıldıktan sonra çorba kıvamına gelinceye kadar pişirilir, kâseye boşaltılır. Kurut tuzlu olduğundan tuza ihtiyaç olmaz.
İlgili 36 soru bulundu
Kurut: İçi su dolu vezikül ve bül lezyonlarının üst tabakası kuruduğunda ortaya çıkan sert lezyonlardır. Ekskoriasyon: Derinin en üst tabakası olan epidermisin kaşıntı gibi müdahaleler sonucunda çizilerek kalkması ile oluşan lezyonlara ekskoriasyon adı verilir.
Kurut Van'da Keledoş, Sengeser gibi yöresel yemeklere katılan protein değeri yüksek ve uzun ömürlü bir kurutulmuş bir yoğurt türüdür. Yazın özellikle Van'daki köylerde organik sütlerle yapılan yoğurtlarla yapılan kurut eşsiz bir tat sunmaktadır.
Kahvaltılarda keş peynirinin içine çörek de eklenerek servis edilebilmektedir. Bu şekilde ekmekle beraber yenilebilir. Bunların yanında börek içlerinde de rende ile ufalanarak kullanılan keş peyniri, makarnaların da içerisinde katılmaktadır. Ayrıca çorbaların içerisine rendelediğinizde lezzet ve sağlık katmaktadır.
Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile... YAPILIŞI: Çökelek ve tuzu karıştırarak, yumurta büyüklüğünde yuvarlıyoruz. Bir tepsiye dizerek güneşte kurutuyoruz. Tüketirken de suya yatırıp elle ovarak yumuşatıyoruz.
Kurutma makinesine atılabilen tüm kumaşlar için uygun olan kurutma topları; kurutma süresini azaltıyor, enerji tasarrufu sağlıyor ve kırışıklıkları önlüyor. Toplar her kurutmada kullanılabilirken havlu ve bornozları yumuşatma etkisi gösteriyor, statik elektriği de azaltıyor.
ÜTÜ YAPMADAN ÖNCE SAF SU DÖKÜN
Ütünüzün içi çabuk kireçleniyor ve ütü yaparken işinizi zorlaştırıyorsa, kurutma makinesinin deposundan çıkan suyu ütünüzün deposuna doldurun. Bu sayede ütünüz çok daha uzun ömürlü olacaktır.
İnek sütünden üretilen süzme yoğurdu , doğal yollardan kurutarak elde edilir. Kars halkı olarak mantı, hangel, haşıl ve makarnada yoğurt olarak kullanırız. Ilık suya kendiniz miktarını ayarlayacağınız şekilde su içine katıp karıştırarak ve ezerek homojen karışım elde edilir ve yoğurt elde edilir. Tadı yoğun olmalıdır.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kurut nasıl saklanır? Cam kavanoz, bez torba ya da ağzı kapalı hava almayan kaplar kullanabilirsiniz. Gün ışığından uzak gölge bir yerde serin bir ortamda saklayabilirsiniz.
Yoğurdun kurutulmuş formu olan keş peyniri, Bolu yöresinin eşsiz lezzetlerinden birisidir. Kurut keş peyniri, kahvaltıların yanı sıra erişteye ve makarnalara da ayrı bir lezzet katmaktadır. Keş peynirini yaptığınız çorbanın içerisine rendelediğinizde misafirlerinize eşsiz bir ziyafet sunabilirsiniz.
Kurutulmuş yoğurt, taze süzme yoğurt kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda öğütülerek elde edilen kurutulmuş üründür. Kurutma esnasında üründeki su buharlaşır ve ürünün öz kısmı kalır. Bu sebeple kuru yoğurt besin değerleri özellikle karbonhidrat, vitamin, protein, yağ gibi oranlar çok yükselmiştir.
Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır. Aynı zamanda jameed adıyla Ürdün mutfağında da yer bulur. Genellikle kavrulduktan sonra erişte veya makarnada sos olarak kullanılır.
Eski Türkçe eserlerde yoğurdun hammaddesi sütün ve sütten imal edilen diğer gıdaların (kurut, ayran, tar, kımız vd.) adları da bulunur.
Yoğurdumuzun içine su katıp çalkalayalım, ayranı tencereye dökelim.3 çay kaşığı tuz atıp ocağın altını yakalım ve kaynamaya bırakalım. Yeşil suyu çıkana kadar kaynatalım. 5 dk daha kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım. Sonra ilistirden geçirelim 5-6 saat suyunu süzdürelim. Sonra saklama kabına koyup dolaba kaldıralım.
Kurutulmuş peynir, yaş peynir kullanılarak kurutulup üretilen ve üretim sonucunda öğütülüp elde edilen kurutulmuş üründür. Taze peynir kurutulmadan önce yaklaşık %80 civarında su içerir. Kurutma ile üründeki bu su oranı çok düşük değerlere indirilir.
Bir çeşit peynir kurutması olan Sürk Peyniri, Lor peynirinin çeşitli baharatlarla (çörek otu, kekik, defneyaprağı, karabiber, kimyon, tarçın, bul biber) harmanlanmasıyla yapılır. Kubbe haline getirilin toplar kavanoza dizilerek serin ve toz almayan yerde kurutulur.
Kesildikten sonra altına bir kap koyduğunuz ve üzerine bir tülbent yerleştirdiğiniz süzgece kesilmiş yoğurdunuzu aktarın. Güzelce süzdürdükten sonra tülbentinizi hafif yüksekçe bir yere bağlayarak tüm sularının süzülmesi için bekletin. Suları tamamen süzüldükten sonra peynirleriniz hazır! Afiyetle tüketebilirsiniz.
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur, hepsi piştikten sonra içine akpancar ve kavurma eti konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer, ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir.
Ak pancar van yöresinde dağlarda yetişen şifalı lezzetli bir bitkidir yöresel yemeklerde kullanılır. Özellikle kalabalık ailelerde pişirilen “keledoş” için yörede beslenen, henüz yaşını doldurmamış erkek veya hiç doğum yapmamış dişi koyunun kuşbaşı haline getirilmiş eti tercih ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri