Yetişkinler için günlük uyku süresinin ortalama 7-9 saat olması gerekiyor. 65 yaş üzerinde ise gerekli uyku süresi günde 7-8 saat ve bu sürenin 5 saatten az olmaması ve 9 saati aşmaması tavsiye ediliyor.
Sağlıklı yetişkinlerin her gece 7-9 saat uykuya ihtiyaç duyduğunu söylüyorlar. Bebekler, küçük çocuklar ve gençlerin, büyüme ve gelişmelerini sağlamak için daha fazla uyuması gerekiyor. 65 yaş üstü kişilerin de gecede 7-8 saat uyuması öneriliyor.
65 yaşını geçmiş kişilerde ideal uyku süresi ise en az 5 saat, en fazla dokuz saat olarak tavsiye ediliyor.
Uyku konusunda yapılan 320 araştırmayı inceleyen Amerikalı uzmanlar, 64 yaşına kadar olan yetişkinlere günde 7-9 saatlik uyku, 65'in üstündekiler içinse günde 7-8'lik uyku öneriyor.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
İlgili 33 soru bulundu
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Kan basıncında dengesizliğe sebep olur. Epilepsi krizlerini hızlandırabilir. Anksiyeteye yol açar. Kalp hastalığı riskini artırır.
Melatonin hormonunun miktarı yaş artışına bağlı olarak azalır. Bazı bilim insanları yaşlılardaki uyku bozukluklarının sebebi olarak görülen günlük ritimdeki değişikliklerin, melatonin hormonunun miktarıyla ilişkili olduğunu düşünüyor.
Gerçekleştirilen araştırmalar doğrultusunda gece en verimli uyku saatleri 23.00 – 03.00 olarak belirlenmiştir. Melatonin hormonu uykuyu kolaylaştıran ve uyku kalitesini artıran bir hormondur. Hücrelerin artışı saat 00.00 itibariyle en üst noktaya ulaşmış olur.
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Yapılan araştırmalar genellikle yetişkinlerin günlük uyku süresinin ortalama 8 saat olması gerektiğini gösterir. Uyku süresi 6 saatten az ve 11 saatten fazla olmamalıdır.
İşte The Sleep Calculator isimli bu uyku hesaplayıcısı bunları dikkate alarak sizin için ideal uyku zamanını belirliyor. İşte örnekler: Sabah 06.00'da uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 20.46, 22.16, 23.46 veya 01.16 olmalı. Sabah 07.00'de uyanmanız gerekiyorsa: Yatış saatiniz 21.46, 23.16, 00.46 veya 02.16 olmalı.
Uyku, gece boyunca tekrarlanan 90 dakikalık dizilerden oluşur. Bir döngünün ortasında değil de sonunda uyanırsanız daha enerjik hissederek uyanabilirsiniz. Bu nedenle yenilenmiş ve zinde uyanmak istiyorsanız yattığınız saate göre 90 dakika ve katları sürelerinde uyumak tavsiye ediliyor.
Kişi varolan şeyleri farklı görüp, değerlendiriyor. Zaten en uzun uykusuz kalma süresi 11 gün olarak test edilmiş. Yapılan bilimsel deneylere göre insanın hayatla bağlarını koruması 11 güne kadar mümkün. Ancak ilk geceden itibaren konsantrasyon bozuklukları, reaksiyonlarda yavaşlama ve öğrenme bozuklukları başlıyor.
KADINLAR 7 SAAT, ERKEKLER 7,5 SAAT UYUMALI
Uykunun çok önemli olduğunu vurgulayan Dr.
Bu rahatsızlıklar şunları içerir: Parkinson hastalığı, Alzheimer, artrit ağrısı gibi kronik ağrı, kalp-damar hastalığı, nörolojik durumlar, gastrointestinal koşullar, akciğer veya solunum koşulları, zayıf mesane kontrolü… Bazı maddeler. Kafein, alkol ve sigara da uyku sorunlarına neden olabilir.
Bir süredir sürekli uyku hali yaşıyorsanız B2, B6, B12 vitamini eksikliğiniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kansızlık ve demir eksikliği yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yaratır. Çok uyuduğunuzda baş ağrısı ile uyanabilirsiniz.
Kalp yetmezliğinde gece uykudan uyandıran nefes darlığı atakları vardır. Hasta nefes darlığı ile uykudan uyanır ayağa kalkar pencereyi açarak hava alma ihtiyacı hisseder. Kalp yetmezliği aynı zamanda beyindeki solunum merkezini de etkileyerek beyine bağlı uyku apnelerine neden olabilir.
En verimli uyku saatleri bilimsel olarak araştırıldığında bazı genellemelere ulaşılıyor. Ancak bu genellemelerin herkes için birebir doğru olduğunu söylemek mümkün değil. Uykunun en verimli saatleri gündüz 13.00 ile 15.00, gece 23.00-02.00 arası olarak kabul ediliyor.
Gece geç saatlerde yatağa girenlerin erken uyuyanlara oranla daha hızlı yaşlandığı ortaya çıktı. Uyku uzmanı doktor Zeynep Zeren Uçar, “Tavuklar" ile "Baykuşlar" olarak iki genetik uyku grubu bulunduğunu söyledi. Uçar, "Tavuklar erken yatıp erken kalkan gruba deniyor. Baykuşlar ise gece yatmak bilmez sabah uyanamazlar.
Uyku neden önemli? Epidemiyolojik araştırmalara göre, ne kadar kısa uyursanız ömrünüz o kadar kısalıyor.
48 saat yani toplam gün boyunca uyumamak, ciddi anlamda fiziksel ve zihinsel aksaklıkları beraberinde getiriri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri