Toksinler ilk olarak karaciğerden geçerek çeşitli kimyasal reaksiyonlardan geçer ve vücuttan atılmaya hazır hale gelir. Bu toksinler deriden ter, bağırsaklardan dışkı ve böbreklerden de idrar yoluyla atılır.
Eğer toksinlerin vücuttan atıldığını anlamak istiyorsanız ağrı ve kramp sıklığını takip edebilirsiniz. Son günlerde hiç ağrı hissetmediyseniz toksinlerden arınmış olduğunuza işarettir. Ciltte de toksin birikir. Toksinlerin ciltten atıldığı anda cilt temizlenir ve yağlanma ortadan kalkar.
En basit ve en temel yöntem gün içerisinde bolca su tüketmek olarak söylenebilir. Su, ter ve idrar olarak vücutta biriken toksik maddelerin atılmasını kolay hale getirir. Günlük tüketilen suyun içerisine eklenecek limon, nane gibi sebzeler ise suya lezzet verirken toksinlerin atılmasına da katkı sağlar.
Bol su içmek: Bu basit yöntem, vücudunuzdaki toksinleri atmayı kolaylaştırır. Su sayesinde vücutta idrar ve ter üretilir ve toksinler bu yollarla dışarı atılır. Bu nedenle günde en az 3 litre su tüketilmesi önerilir.
İlgili 44 soru bulundu
Toksik maddeler, karaciğer, bağırsaklar, damarlar, lenf bezleri, tükürük bezler ve akciğerlerde sıklıkla birikir, önlem alınmadığı takdirde ise ciddi sağlık sorunlarına zemin hazır.
Detoks döneminde gün boyunca bol bol yeşil çay ve bitki çayı için. En faydalıları bitki çayları: Zencefil, kekik, meyan kökü, nane, biberiye, mürvet, ayrıkotu, dişbudak, dulavratotu, erkeçsakalı, ısırgan otu ve yabani menekşedir.
Toksinler vücudumuzda organların birbirleri ile iletişimini sağlayan hücre zarı dediğimiz postacılara zarar verir. Doku ve organlarımız arasında sinyal iletişimi engellenir. Vücutta üretilen ve işçilerin besini olarak görevi yapan hormonların üretimini engeller ve dengesizliklere neden olur.
Toksinler dışarıdan beslenme, solunum ya da fiziksel temas ile vücudumuza girebilir. Toksinler metabolik reaksiyonlar, bağırsak mikropları ve duygusal durumların sonucunda vücudumuzda oluşabilmektedir. Toksinler ekzotoksinler ve endotoksinler olmak üzere ikiye ayrılır.
Vücut için zararlı olan bazı maddeler, vücudun doğal çalışma prensibiyle belirli sürelerde atılırlar ancak spor yaparak terlediğinizde toksinler ve üre vücuttan daha hızlı atılır.
Bu zararlı toksinler; bağışıklık sisteminin zayıflatarak vücudun direncini kırar ve daha sık hastalanıp daha geç iyileşmemize sebep olur. Zararlı toksinlerin neden olduğu olumsuz durumlardan birisi de kilo aldırıcı etkiyi kolaylaştırması ve kilo vermeyi daha zor hale getirmesi.
Bir bardak deniz tuzu ve karbonatı su dolu bir leğenin içerisinde iyice eritin. Suyun ayağınızı sokabileceğiniz sıcaklıkta olmasına özen gösterin. Karbonat ve deniz tuzunu suda erittikten sonra ayaklarınızı bu suyun içerisinde 45 dk bekletin. Her gün bu karışım ile ayak detoksu yapabilirsiniz.
Fazla kilolu ve obez olmayan kişilerin bile bağırsaklarında en az 3 kilo kadar toksin bulunduğu söyleniyor. Ancak alternatif tıp uzmanları sağlıklı beslenmenin yanında birazdan vereceğimiz karışımla toksinleri vücuttan 72 saatte atılacağını belirtiyor.
Toksin, 80°C'de 10-30 dakika, 100°C'de 10 dakika kaynatılarak etkisiz hale getirilebilirken, ısıya dayanıklı sporları yok edebil- mek için 116°C'de ısıtmak gerekmektedir.
Oruç tutmak bir detoks örneğidir. Sindirim sistemi rahatlar. İlk günlerde görülen halsizlik yavaş yavaş toksinlerin dokulardan sökülüp atılması ile ilgilidir. İftarda ve sahurda çok planlı hareket etmek gerekir.
Organik Toksinler
Doğal olarak besinlerde oluşan organik toksinlerden en önem lileri latrojenler, solanum alkoloidler, quvatrojenler, ve syanogene- tik glikositlerdir. Hindistan ve bazı Akdeniz ülkelerinde baklagiller den latrus satirus türü tohumların çok tüketilmesi latrizim hasta lığına neden olmaktadır.
Rafine yağlar, kızartılmış, işlenmiş, paketlenmiş besinler vücutta toksinlerin birikmesine neden olmaktadır. Bu besinlerin sık tüketimi ile birlikte karaciğer toksinleri uzaklaştıramadan yenilerine maruz kalmaktadır. İşlem görmüş besinlerden uzak durmak gerekmektedir.
Düzeni olarak pancar tüketmek karaciğer enzimlerinizi ve safranızı da harekete geçirmeniz demektir. Çünkü karaciğer yağ ve çözülebilir olan toksinleri bedenden atmak için suda çözünebilen formalara çevirerek bu toksinleri safraya bağlar. Safra sonrasında ise bağırsak hareketleri ile bu toksinler bedenden atılır.
Yanlış beslenme ya da yetersiz su içmekten kaynaklı olarak vücutta biriken toksin maddeler, vücutta şişkinlik yaratır. Vücutta biriken ödem ve toksinler olduğunuzdan daha kilolu görünmenize sebep olabilir. Kilo vermek için vücudunuzda biriken toksinleri atmanız gerekir.
Toksinler, kimyasal olarak vücuda zararlı maddeler şeklinde tanımlanabilir. Bedenimizde üretilen, üretilemeyen ve birikerek kümülatif etkiler yaratan farklı toksin grupları bulunur. Toksin: Canlı organizmalar (Bakteri, bitki hayvan..) tarafından üretilen toksik maddeler.
Dolaşımdaki toksinler inflamasyona yol açar. Biriken toksinler ciltte toplanır. Akne, egzeme, gibi patolojiler, toksinlerin ciltteki yansımalarıdır. Yağ dokusunda biriken toksinler , insanların kilo vermesine engel olur.
Özellikle besin zehirlenmelerine karşı birebir fayda sağlayan tahin, vücutta toksin bırakmıyor.
Ayak detoksu, vücuttaki zararlı toksinlerin atılması amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir. Güzellik uzmanları tarafından ayakların daha bakımlı olması için de kullanılan bu yöntem ayak pedleri, ayak maskeleri, akupunktur ve iyonik ayak detoksu cihazları ile yapılabilir.
Elma: Aç karnına tüketildiğinde bağırsakların çalışmasını sağlayan elma, kanı temizliyor ve toksinleri atmaya yarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri