RPM, dönüş hızını ifade eder ve disklerde genellikle daha yüksek RPM değerleri daha hızlı veri okuma ve yazma hızları anlamına gelir. Örneğin, bir sabit disk sürücüsü 5400 RPM hızında dönerken, daha yüksek performanslı bir sürücü 7200 RPM veya daha yüksek bir hızda dönebilir.
Eğer ihtiyacınız yüksek hızda bir performansa karşılık geliyorsa 7200 RPM HDD tercih edebilirsiniz. 7200 RPM HDD size alt modellerine kıyasla daha hızlı bir veri işlemi sunar. Ömrü azalan bir sabit diskiniz ya da performansını artırmayı tercih ettiğiniz bilgisayarınız için 7200 RPM HDD işinize yarar bir kullanım sunar.
Genel olarak 3200 ile 7200 RPM'lik harddiskler kullanılmaktadır. Ortalama bir okuma-yazma hızı belirtmek gerekirse okuma 110 mb/s yazma 85 MB/s civarındadır.
HDD'nin performansı bu nedenle dönüş hızına bağlıdır. 5400 RPM ila 7200 RPM gibi değerler bu diskler için bir nevi hızın da göstergesidir.
Örneğin; depolama aygıtı alınırken en yüksek RPM değerini seçildiği halde ihtiyaç karşılanmıyor ise standart döner başlıklı harddisk yerine daha hızlı SSD diskleri tercih edilmelidir. Aynı şekilde 5400 RPM döner başlıklı bir HDD tüm eksikliği giderebiliyorsa 7200 RPM bir disk seçmek maliyeti artıracaktır.
İlgili 26 soru bulundu
RPM Diskin dönme hızıdır. Rakam ne kadar yüksek olursa HDD o kadar hızlı ve performanslı olur. 7200 Rpm en güncelidir.
Seagate markası tarafından lansmanı yapılan Mach.2 Exos 2X14 HDD adındaki yeni sürücü 524MB/s sürdürülebilir aktarım hızlarına ulaşarak yeni bir rekora imza atıyor ve en hızlı HDD modeli haline geliyor.
Hız: SSD: SSD'ler, verilere hızlı erişim sağlar. Dosyaları anında açma, bilgisayarı hızlı bir şekilde başlatma ve uygulamalar arası geçişte avantaj sağlar. HDD: HDD'ler, daha yavaş dönme hızlarına sahip olduğu için daha yavaş okuma ve yazma hızlarına sahiptir.
SSD'ler HDD'lerden daha hafiftir, daha az güç tüketir ve hareketli parça bulunmaması nedeniyle neredeyse hiç titreşim yoktur. Ayrıca, HDD'lere göre kazara düşmelere daha iyi dayanırlar. SSD'ler verileri elektronik olarak 'hücrelerde' depolarlar, bu da veri erişimini dönen bir HDD'ye göre daha hızlı hale getirir.
Temel bir PC oyuncusuysanız, sizler için bütçe dostu kurulum 256GB SSD ve 1 TB HDD olmalıdır. Daha fazla oyun ve daha fazla akıştan yanaysanız, 500GB ya da 1 TB SSD yanında 2 TB HDD kurulumu uzun vadede sizler için iyi bir seçim olacaktır.
Birinin beygir gücü fazladır çünkü aynı torka rağmen %66 daha fazla RPM'e sahiptir. İşte bu fazla RPM ihtiyaç (hızlanma) anında torka çevrilir. Unutmayın, yüksek RPM ve yüksek tork yüksek beygir gücü demektir.
HDD'ler hareketli yapıları nedeni ile ortalama 5 yıl gibi bir süre hayatta kalabilir. Bu sürenin sonunda sektör hataları gibi veri işlemede tutarsızlıklar ortaya çıkabilir. Öte yandan yeni nesil SSD sürücüler için ortalama 10 yıl gibi bir ömür biçilir.
İngilizce Revolutions Per Minute (dakikadaki devir sayısı) kavramının kısaltması olan RPM, sabit bir eksende 1 dakika içerisinde meydana gelen dönüş/devir sayısını ifade eder. Genellikle 1000 RPM, 2000 RPM, 4000 RPM gibi değerlerle ifade edilir. 1000 RPM, dakikada 1000 devir anlamına gelir.
7200 RPM'de çalışan sabit disklerin 5400 olanlara nazaran Okuma ve yazma hızları %20 daha fazladır buda bir işletim sisteminin performansını arttırır , mesela dosya aktarımı daha hızlıdır ve programlar daha hızlı açılır.
Depolama kapasitesi açısından karşılaştırıldığında HDD'ler daha fazla alan sunar ancak daha yavaş bir performansa sahiptir. SSD'ler ise daha hızlı bir performans ve daha yüksek bir dayanıklılık sunarken daha az depolama alanı sunarlar ancak fiyatları daha yüksek olabilir.
Sürücü hızının ölçülmesinde birçok faktör bulunmaktadır. Ancak teknoloji yayımlarında görev yapan çok sayıda değerlendirici SSD'lerin daha hızlı olduğunu belirtmektedir. Örneğin rastgele okuma performansları karşılaştırıldığında SSD'ler yüksek performanslı HDD'lere göre yüzde 20.000 daha hızlı olabilmektedir.
HDD cihazlar ses ve ısınma konusunda SDD cihazlara göre daha çok sese ve ısınmaya sahiptir. Bunun sebebi HDD diskler içinde hareketli bir mekanizmanın var olmasıdır. SDD diskler ise USB gibi hareketsiz ve sabittir. Bundan kaynaklı HDD diskler daima daha çok ses çıkarır ve daha çok ısınır.
Katı hal sürücüleri (SSD'ler) geleneksel HDD'lere göre daha hızlıdır ve diğer avantajlara sahip olsalar da, aşırı doluysa yine de daha yavaş performans gösterebilirler.
RAM, en hızlı SSD'lerden bile önemli ölçüde daha hızlıdır.
Sonuç olarak, eğer depolama alanı ihtiyacınız varsa ve performanstan biraz ödün verebilirseniz, HDD'ler hala uygun bir seçenek olabilir. Ancak oyuncu laptopunuzu sadece oyunlar için kullanacaksanız ve hızlı performans önemliyse, SSD'leri tercih etmeniz önerilir.
Özellikle oyun için SSD tercih ediyorsanız daha yüksek okuma ve yazma hızına sahip olmanız gerekebilir. Genel anlamda SSD paketlerinde okuma- yazma hızı 300- 500 MB/sn şeklinde karşınıza çıkar. Tercih edeceğiniz SSD'nin okuma- yazma hızı değerleri ne kadar yüksek olursa elde edeceğiniz hız ve kalite o denli artacaktır.
Okuma hızı ve yazma hızı çok düşük SSD'ler, bilgisayar sistemini hızlandıramaz. Hali hazırda kullandığınız bir bilgisayar sisteminiz var ve hızlandırmak istiyorsanız, SSD'nizi yükseltmek bilgisayar sisteminizi etkin bir şekilde hızlandırabilir.
Bununla birlikte, RAM veri erişimi salt okunur bellek ve sabit diskler ve teyp gibi mekanik depolama aygıtlarından daha hızlıdır. Önbelleğin bu yüksek hızınınsa bir bedeli vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri