30 Aralık 2020 tarih ve 31350 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 3343 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 7256 Sayılı Yapılandırma Kanunda yer alan başvurular 31 Ocak 2021'ye ilk taksit ödemeleri ise 1 Mart 2021 tarihine uzamıştır. İlgili Cumhurbaşkanı Kararını görüntülemek için tıklayınız.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
SGK'den yapılan açıklamaya göre, son ödeme tarihi bugün olan yapılandırma, cari dönem prim borçları ve diğer her türlü borçların son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatıldı.
7256 sayılı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasında, ilgili maddelerde yer alan özel hükümler saklı kalmak kaydıyla Kanundan yararlanmak isteyen borçluların 31/12/2020 tarihi sonuna kadar ilgili idareye başvuruda bulunması şartı getirilmiştir.
Son ödeme tarihi 31 Ağustos'ta sona eren sigorta prim borçlarının son ödeme süresi 3 Ağustos 2023 saat 23.59'a kadar uzatıldı. Yapılandırma kapsamındaki diğer vergi ve idari para cezalarına ilişkin borçlar ise 4 Ağustos Cuma günü sonuna kadar ödenebilecek.
İlgili 23 soru bulundu
İlk iki taksitin süresinde tam ödenmemesi ya da süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen diğer taksitlerin belirtilen şekilde de ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hâlinde bu Kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir3.
Maliye Bakanlığı, vergi borcu, idari para cezası, SGK borçları gibi borçların yapılandırmasına ilişkin süreyi uzattı. 31 Haziran 2023'te bitecek olan yapılandırma süreci 1 ay daha uzatılarak 30 Temmuz'da son erecek şekilde yeniden düzenlendi.
Taksit Ödemesi için Son Gün 30 Eylül 2022.
Her bir ödeme planında ayrı ayrı bulunan İlk 2 taksit zamanında ödenmezse veya eksik ödenirse yapılandırma bozulur. 1 takvim yılı içerisinde 2 veya daha fazla taksit ödenmezse yapılandırma bozulur. SGK Cari dönem prim borçları süresinde ödenmezse yapılandırma taksitleri zamanında ödense de yapılandırma bozulur.
- İlgili kanunları gereğince takip edilen 2020 yılı Ağustos ayı ve önceki aylara ilişkin damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile bunlara bağlı gecikme zammı alacakları, hakkında 7256 sayılı Yapılandırma Kanunu hükümleri uygulanacaktır.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Cumhurbaşkanı kararıyla yapılandırma için başvuru süresi bir ay uzatılarak uzatılabiliyor. İlk taksit ödeme süresi de bir ay daha uzatılarak 30 Haziran'a çekildi.
Yapılandırılan Borç Tekrar Yapılandırılır mı? Borcunu ödemediği için yapılandırma işlemi sonlanan bir kişinin tekrar yapılandırmaya başvurabilmesi için devlet tarafından yeni bir kanun çıkartılması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılandırma işleminden yeniden yararlanma hakları yoktur.
26.05.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile 7440 sayılı Kanun kapsamında borçların yapılandırılması, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatılmıştır.
Borçlular taksit ödemelerini on-line olarak bankalar vasıtasıyla ve internet bankacılığı ile ödeyebilecekleri gibi SGK internet sitesinden “e-SGK-İşveren-Kart ile Prim Ödeme” menüleri aracılığıyla kredi kartı ile de ödeyebileceklerdir.
Şöyle ki, bu Kanuna göre artırım hükümlerinden yararlanabilmek için öncelikle 1. ve 2. taksitin tamamının süresinde ödenmesi koşulu öngörülmüştür. Bu açıdan bakıldığında 01.11.2021 tarihine kadar 1. taksitin tamamının ödenmemesi halinde şartlar ihlal edilmiş sayılmaktadır ve artırım hükümlerinden yararlanılamaz.
Vergi borcu yapılandırması ödenmezse, kişinin taksitlendirme hakkı iptal edilerek vergi borcunu normal şekilde ödemesi gerekir. Kişiye verilmiş olan sürede kişi ödemesi gerekli olan miktarı ödemediği zaman kişinin yapılandırma hakkı da elinden alınır.
Vergi borcu yapılandırma için 31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapılması gerekmektedir. Yasanın Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından yapılandırma başvurusu işlemleri şube ve internet üzerinden yapılabilecek.
Ancak bir takvim yılında iki taksitten daha fazla taksit ödenmezse de yapılandırma bozuluyor. Geçen yıl kasım ayında çıkarılan 7256 sayılı yasanın da taksit ödemeleri devam ediyor. Altıncı taksit ödemesi için ise 30 Kasım 2021 tarihi son gün.
Taksit Ödemesi için Son Gün 30 Kasım 2022. 7256 ve 7326 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanunlar kapsamında yapılandırılan borçların 11. ve 7. taksit ödeme süresi 30 EKasıml 2022 Çarşamba günü sona ermektedir.
23 Şubat 2023 tarihli Resmî Gazete'de yer alan 6831 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Deprem bölgesinde 7256 sayılı kanun kapsamında yapılandırılan alacakların borçlarının taksit ödeme süreleri mücbir sebep hali sonuna ertelendi.
Taksitle ödeme seçilmesi durumunda özellikle ilk iki taksitin zamanında ödenmesi çok önemli. Bunlar zamanında ödenmezse veya kalan taksitlerden; bir takvim yılında en az 4 taksit, süresinde ödenmez veya eksik ödenirse yapılandırma hakkı kaybediliyor.
Ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mobil uygulamasından veya internet sitesinden de yapılabiliyor. Ayrıca, anlaşmalı bankaların şubelerinden veya mobil uygulamalarından da gerçekleştirilebiliyor. Yapılandıran borçlar, tercihe göre peşin veya 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
ödemelerinizi İNTERAKTİF VERGİ DAİRESİ'nin web (ivd.gib.gov.tr) adresi ve mobil (GİB Mobil) uygulaması üzerinden ya da anlaşmalı tüm bankaların online bankacılık hizmetlerinden yararlanarak internet ortamında evinizden yada ofisinizden ödeyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri