73/a trafik cezası maddesi ihlalin konusu sürücülerin trafikte seyir halindeyken hem yayaları hem de diğer sürücüleri keyfi olarak korkutması, saygısızca hareketlerde bulunması, çevreye zarar verecek şekilde tutumlar sergilemesi, insanların üzerine bilerek su ya da çamur sıçratmasıdır.
“Saygısızca Araç Kullanmak” içerikli 73/A maddesi gereğince 288 ₺ olmak üzere toplam 4.237 ₺ idari para cezası işlemi uygulanmıştır.
2918 sayılı trafik kanunu kapsamında, 'tedbirsiz ve saygısız araç sürme' başlığı ile ele alınır. 73/a trafik cezası kodu, kamu rahatını ve huzurunu bozacak, kişi ve kişilere zarar verecek şekilde araç sürmek cezasıdır.
Trafik levhalarına yaklaşırken hız sınırlama olan yerlerde ve yaya geçidi bulunan yerlerde yayalara geçiş önceliği tanımamak 74/a trafik cezasına neden olur. 74/a kodlu trafik cezasının miktarı 1.979 liradır.
72 trafik cezası tutarı nedir? Karayolları Trafik Kanunu'nun 72.'inci maddesi gereğince sürücülerin araçlarında müzik, ses sistemi, haberleşme gibi cihazları kanuna uygun olmayan bir biçimde bulundurmaları yasal değildir. Bu trafik kuralını ihlal edenlere 72 trafik cezası tutarı olan 436 TL idari para cezası kesilir.
İlgili 20 soru bulundu
2023 yılı için 73/c yani seyir haline sürücünün cep telefonu kullanmasının cezası 951 TL'dir.
Araç sahipleri ve sürücülerin taşıt yolu üzerinde ya da karayollarında iken içeriden dışarıya herhangi bir cisim, eşya ya da madde atması yasaktır. Açık biçimde bu kuralı ihlal eden kişi ya da kişiler için 73/B trafik cezası uygulanmaktadır.
Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, ülkemizde sıklıkla yapılan kural ihlallerinden biri. Yayaya yol vermemenin cezası ise 1.917 TL.
78/1-A TRAFİK CEZASI TUTARI
Emniyet kemeri takmamanın cezası 2021 yılına göre 144 TL'dir. 78/1-a maddesine göre emniyet kemeri cezası alan bir kişi, tebliğ tarihinden itibaren 15 gün geçmeden ödeme yaparsa, %25 indirim uygulanmaktadır.
57/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu kısaca kavşaklarda yavaşlamamak ya da geçiş üstünlüğü olan araçlara geçiş üstünlüğü tanımamak olarak tanımlanır. Bu kuralı ihlal edenlere para cezası uygulanır. Ayrıca yalnızca para cezası değil bu kuralı ihlal edenlerin sürücü belgelerine de ceza puanı yansıtılır.
Yeni uygulamada herhangi bir kuralı ihlal ettiği belgelenen sürücüye aynı anda birden fazla trafik cezası verilebiliyor.
47/1-A cezasının alınması durumunda sürücülerin ödemesi gereken trafik cezası, 951 TL olarak bilinmektedir. Belirlenen rakamın tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde ödenmesi halinde ise %25 oranında bir indirim uygulanacağını söylemekte mümkün olmaktadır.
Türkiye'de araçta yüksek sesle müzik dinlemek, trafik düzenlemelerinin ihlali olarak kabul edilmekte ve bu nedenle cezai işlem uygulanmaktadır. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 61/2 maddesine göre, araç içi ses düzeyi dış mekân ambiyans gürültüsünden daha yüksek olamaz.
Tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde trafik cezası ödenmezse, cezaya %5 oranında faiz uygulanır. Faiz ödenmeyen her ay için aynı oranda uygulanır. Bununla birlikte taksitlendirme durumu ortadan kalkar.
Cezamı Erken Ödersem İndirim Alabilir Miyim? Trafik cezası ödeme konusunda eğer ilk 15 gün içerisinde ödeme yaparsanız, cezanıza yüzde 25 indirim yapılmaktadır. Bu da cezaların hemen ödenmesini sağlamaktadır. Ancak tarafınıza ceza kesileli 16 gün olmuşsa, ne yazık ki bu şekilde bir indirimden yararlanamazsınız.
Araç sürücüleri, trafik cezalarının kaç gün içerisinde sisteme düştüğünü merak etmektedirler. 3 iş günü içerisinde bilgiler, e-Devlet sistemine düşmektedir. Trafik cezası tebligatı ise cezanın kesinleşmesinden sonra 10 iş günü içerisinde gelmektedir. Trafik cezası fiyatları suç durumuna göre değişebilmektedir.
47/1 Trafik Ceza Kodu Nedir? 47/1-a trafik cezası, trafiğin akışını denetlemek ile görevli zabıta ve diğer yetkililerin uyarı işaretlerine uyulmadığı taktirde verilmektedir. Bu ceza, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun ilgili maddesinde yer almaktadır. 47/1-a trafik cezası, 951 TL değerindedir.
81/1-a trafik maddesi kaza yeri için geçerli olan bir maddedir. 81/1-a trafik cezası maddesi ihlalin konusu 2023 Trafik Ceza Rehberi'nde şu şekilde ifade edilir: “Trafik kazalarına karışanların, kaza mahallinde durmaması ve kaza mahallinde trafik güvenliği için gerekli tedbirleri almaması.”
İşte 78/1-a trafik ceza koduna ait tüm bilgiler. 78/1-a trafik ceza koduna göre, trafiğe emniyet kemeri takmadan çıkmak bir kural ihlalidir ve sürücü gereken cezaya tabi tutulur.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Hız ihlali yapan araç, MOBESE sistemi tarafından 50 metre ile 1000 metre arasında tespit edilebiliyor. Tespit edilen tüm ihlallere ceza veriliyor. - "MOBESE Sisteminde kırmızı ışık yanarken trafik polisinin müdahalesiyle geçen araçlara ceza yazılıyor mu?" Polis, müdahaleden önce telsizle MOBESE merkezine bilgi veriyor.
İtiraz hakkınızı kullanmanıza rağmen, cezanızı ödemiş olabilirsiniz. Eğer davanız olumlu sonuçlanırsa, yatırmış olduğunuz tutar size iade edilecektir. Eğer olumsuz olarak cevap alırsanız, ödediğiniz ceza dışında, mahkeme masraflarını da ödemeniz gerekecektir.
İtiraz Etme Usulü Nedir? Trafik cezasının size tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde cezanın kesildiği yerde bulunan Sulh Ceza Hakimliğine itiraz etmelisiniz. Bu itiraz, bir dilekçe ile yapılmalıdır. Özellikle bu itirazın bir avukat vasıtasıyla yapılması, hak kaybına uğramamak adına önem arz etmektedir..
Karayolları trafik kanunun 73/b maddesi araçtan birşeyler atma veya dökme cezası olarak tanımlanmaktadır. Başka bir ifadeyle hurdaya çıkarılan aracın işlemlerini yapmama halinde 73/b trafik cezası yazılır. Kısaca 73/b: araçtan birşeyler atma veya dökme cezası denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri