Kimseye herhangi bir rahatsızlık verilmediği durumda ya da söz konusu rahatsızlığın derecesinin önem arz etmediği hallerde apartman/site bahçesinde, ortak alanlarda hayvan bakılması ve beslenmesi engellenemeyecektir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun bu kararı, apartmanda evcil hayvan beslemek isteyen kişiler için önemli bir karardır. Bu karar ile birlikte, apartman veya sitenin yönetim planında evcil hayvan beslemeyi yasaklayan bir hüküm bulunması halinde, evcil hayvan beslemenin mümkün olmadığı açıkça belirtilmiştir.
Komşularınız, beslediğiniz hayvanın çok ses çıkarttığı gerekçesiyle Çevre İl Müdürlüğüne şikayette bulunabilir.
Kat Mülkiyeti Kanununda, hayvan beslenmesini yasaklayan bir hüküm olmayıp, bu hususta asıl olan yönetim planıdır. Yönetim planında ortak mahaller için yasaklama getirilmiş ise ortak mahallerde; bağımsız bölümler için de yasaklama getirilmişse bağımsız bölümlerde de hayvan beslenemez.
SEN BURAYA GİREMEZSİN denemez. hayvanları beslemek YANI DOYURMAK yasal haktır.
İlgili 35 soru bulundu
- 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, İl Hayvanları Koruma Kurul Kararı ve Büyükşehir Belediye Meclis Kararı gereğince vatandaşımız ya da kurumlar bağlı bulunduğu ilçe belediyesine telefon veya dilekçe ile müracaat eder.
Yargıtay'dan emsal karar: Site ve apartmanda evcil hayvan beslemek yasak mı? Yargıtay'ın kararına göre, mevzuatta yasak olmamasına rağmen apartman veya sitenin yönetim planında 'Hayvan beslenemez' ibaresi varsa, binadaki bağımsız bölümlerde kedi-köpek beslenemeyecek.
Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır. Buna engel olmaya çalışmak ise yasayı ihlal etmektir. Ancak, bu beslemeleri yaparken, toplu müşterek bir yaşam sürüldüğü ve özen gösterilmesi gerektiği de unutulmamalıdır.
Apartman sakinleri kimi zaman evcil hayvan sahiplenmekte ve bu hayvanları site ortak alanında beslemek istemektedir. Bu durumda sahipli bir hayvanı ortak alanda beslemekte herhangi bir yasak yoktur.
Yönetmeliğin 21. maddesine göre belediyelerin de kedi ve köpekleri toplaması, kanunla net bir şekilde belirlenmiştir. Belediyeler sadece kısırlaştırma amacı ile toplar, kısırlaştırır, bakım ve tedavisini yapar ve sonra aldığı yere geri bırakır. Kediler için özel merkezi olmayan belediye kedi toplayamaz.
Bu noktada müşterek alanda hayvan besleyen kişinin diğer kat maliklerini rahatsız etmemesi gerekmektedir. Aksi takdirde rahatsızlık verildiği iddiasıyla ilgili kat malikleri mahkemeye başvurmak suretiyle söz konusu alanda hayvan barınmasını ve beslenmesini engelleyebilecektir.
Eğer komşunuzun köpeği veya hayvanı sürekli olarak sizi veya çevrenizi rahatsız ediyorsa, öncelikle sakin ve yapıcı bir şekilde komşunuzla iletişim kurmaya çalışın. Eğer sorun çözülmezse, belediyenin ilgili birimlerine başvurabilir ve durumu şikayet edebilirsiniz.
Kimseye herhangi bir rahatsızlık verilmediği durumda ya da söz konusu rahatsızlığın derecesinin önem arz etmediği hallerde apartman/site bahçesinde, ortak alanlarda hayvan bakılması ve beslenmesi engellenemeyecektir.
Apartman ve/veya site yönetmeliğinde evcil hayvan besleme ile ilgili bir kısıtlama bulunmaması hâlinde sahiplenme gerçekleştirilebilir. Ancak bilinmesi gereken, herhangi bir yasak bulunmasa da evcil hayvan sahibi olanların belli durumlarda çeşitli şikâyetler ile karşılaşmasının söz konusu olabileceğidir.
Maddesinin (h) bendinde, bağımsız bölüm maliklerinin kendi bağımsız bölüm ve eklentileri ile ortak yerlerde diğer kat maliklerine rahatsızlık verebilecek şekilde kuş, kedi, köpek, tavuk gibi hayvanları besleyemeyecekleri kararlaştırıldığını. Kat Mülkiyeti Kanununun 28.
Karabiber kokusunu da pek sevmez kediler naftalin yerine karabiber de kullanabilirsiniz. 2. Citronella yağı ile de bahçenizi kedilerden koruyabilirsiniz.Bu yağın yuzde 25 ini suyla karıştırıp sprey olarak kullanabilirsiniz. 3. Karabiber , sarımsak , lavanta ekerek de kedilerinizi bahçenizden uzak tutabilirsiniz.
Hayvanları Koruma Kanunu, evcil ve süs hayvanlarının evlerde, işyerlerinde, apartmanlarda ve apartman bloklarında korunma hakkına sahip olduğunu belirtmektedir. Müstakil evlerde evcil hayvan beslemek konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor ancak bu durum apartman dairelerinde ve apartman bloklarında değişebiliyor.
MADDE-51 (a) Belediye sınırları meskun mahal içerisinde mesken ve işyerlerinde başkasını rahatsız edecek şekilde evcil hayvanlardan köpek ve kedi beslenemez.
Kiracının evde evcil hayvan beslemesi kanun dışı olduğuyla ilgili herhangi bir hüküm mevcut değildir. 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine göre apartman sakinleri birbirlerini rahatsız etmemek, birbirlerinin hakkını çiğnememek ve yönetim planına uymakla yükümlüdür.
Kanun, hayvanların bulunduğu her yerde beslenmesini hükme bağlamıştır. Dolayısıyla, sahipsiz kedi-köpeğe bahçeli alanlarda mama su vermek, doyurmak ve barındırmak, yasal haktır. Buna engel olmaya çalışmak ise yasayı ihlal etmektir.
Yerleşim alanlarında küçük ve büyük baş hayvan beslemek, hayvan satışı yapmak ve satış için herhangi bir alanda bekletmek, hayvan ahırı ve ağılı yapmak yasaktır.
Petshoplardan alınan ya da barınaklardan sahiplenilen hayvanları tehlike yaratabilecek şekilde sokağa bırakmanın ise bir suç olduğunu dile getiren Avukat Ayşe Hüseyinoğlu, “Kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilir” ifadelerini kullandı. Sokağa bırakılan hayvan sayısı günden güne artıyor.
Seyreltilmiş lavanta kokusu kedi kovucu olarak kullanılabilir. İnsanlar tarafından sevildiği için kedilerin tırmalamaması gereken koltuklara ya da kazmaması gereken saksılara sprey şişesine konulmuş, seyreltilmiş lavanta kokusunun sıkılması bu alanlardan kedileri uzak tutmak için etkili bir çözüm olabilir.
Madde 1- Bu Kanunun amacı; hayvanların rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamaktır.
HAYKURDER'in ulaştığı Hayvanları Koruma Kanunu Uygulama Yönetmeliği taslak metninde site ve apartmanlarda beslenecek hayvan sayısına sınırlama içeren düzenlemenin yer aldığı ortaya çıktı. Yönetmelik site ve apartmanlarda 3 köpek veya 5 kedi şeklinde sınırlama getiriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri