Asylum (İltica veya Sığınma) Başvurusu Nedir, Kimler Yapabilir? Irk, din, uyruk, sosyal gruba üyelik veya politik fikirler nedeni ile ülkesinde zulme uğrayan veya uğrama ihtimali kuvvetli olan kişiler Amerika'da asylum başvurusunda bulunabilir.
Bu hak bütün dünya vatandaşlarına tanınsa da belirli kriterleri bulunuyor. Bir vatandaşın yaşadığı ülkede hayati tehlikesi bulunuyorsa, cinsel taciz, dini, ırksal ve politik ayrımcılığa maruz kalıyorsa, istediği ülkeye iltica talebinde bulunabiliyor.
Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, koruma altına alınma talebinde bulunan herkesin, sınırı yasa dışı yollarla geçmiş bile olsa, iltica başvurusunda bulunmasına imkan verilmesini öngörüyor.
İltica başvurusunda bulunmak
Bu oturum izni 5 yıl geçerlidir. Göç ve Vatandaşlık Dairesi'nde (IND) iltica başvurusunda bulunuyorsunuz. IND de, sizin iltica dolayısıyla bir oturum izni hakkınızın olup olmadığını değerlendirecektir.
Yaşadıkları ülkede cinsel, ırksal, dinsel, politik, kültürel vb ayrımcılıklara uğradığını gösteren belgelerle hakveren ülkelerin adlî makamlarına başvuran kimselerin başvuruları ülkenin ilgili komisyonlarınca incelenir ve eğer kabul görürse kişiye sığınma hakkı verilir.
İlgili 15 soru bulundu
Kendi geldiğim ülkemdeki vatandaşlığımı kaybeder miyim? Türkiye hükümetinin sizin burada iltica başvurusu yaptığınıza dair herhangi bir bilgisi olmuyor. Yani Amerika'da ilticaya başvuran kişinin iltica başvurusu, Türkiye ya da kendi ülkesinin vatandaşlığına herhangi bir olumsuz etkisi olmuyor.
Arkadaşlar, iltica yolları az önce saydığım gibi 5 tane ana sebep var. Bunlar ırk, etnik köken, politik görüş, din ve bir gruba aidiyetlik. Bu sebeplerden herhangi birinden dolayı iltica başvurusu yapılabilir.
En fazla iltica başvurusu 131 bin 970 kişiyle Suriye vatandaşları tarafından yapıldı. 2013 yılından bu yana iltica başvurularında ilk sırada yer alan Suriyeliler, 2022'de toplam başvuruların yüzde 15'ini oluşturdu.
İlk kez iltica başvurusu yapanların ülkelerine bakıldığında ilk iki sırada açık ara Suriye (131 bin 970) ve Afganistan (113 bin 495) vatandaşları yer alıyor. 2022 yılında üçüncü sırada 50 bin 50 başvuru ile Venezuela vatandaşları var. Dördüncü sırada ise 49 bin 720 başvuru ile Türk vatandaşları bulunuyor.
İltica başvurusu Amerika'ya giriş noktalarında ya da ülkede halihazırda bulunurken yapabilirsiniz. Turist vizesi ya da herhangi başka hangi statüde olursa olsun 1 yıl içinde iltica başvurusunda bulunabilmeniz mümkündür.
İltica Başvurusunda Gerekenler
Bu sorulardan biri iltica başvurusunda gerekenlerdir. Öncelikli olarak iltica başvurusu yapabilmek için herhangi bir dil konuşuyor olmak gerekmez. Yani eğer akıcı bir şekilde İngilizce konuşmuyorsanız rahat olabilirsiniz çünkü bu konuda yanınızda tercüman götürme hakkı veriliyor.
Ayrıca bulunduğu ülkede savaş, iç çatışma, katliam, soykırım gibi durumlara maruz kalan halklar kitlesel sığınma isteminde de bulunabilir. İLTİCA ETMEK SUÇ MU? 28 Temmuz 1951'de Birleşmiş Milletler Mülteci Hakları Sözleşmesi gereği iltica etmek suç değil yasal bir haktır.
Iltica basvurum onaylanmazsa neler olur? Sinirdisi islemlerine mi baslanir? Ilticaniz onaylanmazsa bu durumda hukuki statunuzu korumus iseniz o statude devam edersiniz. Eger hukuki statunuzu korumamis iseniz iltica dosyaniz Gocmenlik mahkemesine aktarilir ve burada yeniden ilticaya basvurabilirsiniz.
En çok kabul... TikTok. almanya ve avrupa birliği ülkelerinde. iltica başvurularının kabulünde artış olduğu açıklandı. almanya geçen yıl. %41'le en fazla sığınma talebini onaylayan ülke oldu.
Başvurunuzun reddedilmesi durumunda, ülkeden uzaklaştırılana veya başvurunuz hakkında nihai olumlu karar verilene kadar Sınırdışı Edilme Öncesi Tutukluluk Merkezinde tutulacaksınız.
İLTİCA EDENLER 12 YIL TÜRKİYE'YE GELEMEYECEKLER
Aslında iltica etmek sonraki 11-12 yılını gurbette, ülkeye gelemeden yaşamak demek.
Türkiye'de iltica başvurusu için şahsen veya avukat danışmanlığında İl Göç İdaresi Müdürlüklerine (İGİM) kayıt yaptırılmalıdır. Sonrasında verilecek başvuru belgesiyle birlikte Türkiye'de kalış yasal hale gelir. İGİM tarafından verilen belgede 9 rakamı ile başlayan bir kimlik numarası yer alır.
Almanya, iltica edenlere kişi başı 1500 Euro'ya kadar ödeme yapıyor. 4 kişilik bir aileye verilen 'ilticacı harçlığı' ise, yan ödemelerle birlikte 2000 Euro'yu aşıyor. Bu da Almanya'yı ilticacıların gözdesi yapıyor.
Türkler, Avrupa'ya iltica oranında rekor kırdı. Son 6 yılda 81 bin 388 Türk, Almanya'ya iltica etti. Diğer AB üye ülkelerine gidenlerle birlikte sayı 200 bini buldu. 2023'ün ilk 5 ayında Almanya'ya iltica başvurusunda bulunan Türk sayısı 15 bin 634...
Suriyelilerin en az olduğu şehir 39 kişi ile Tunceli. Tunceli'yi 45 kişi ile Bayburt, 46 kişi ile Hakkari, 62 kişi ile Artvin takip ediyor. Suriyelilerin Türk nüfusuna oranla yoğunluğunun en az olduğu şehir ise %0,02 oran ile Hakkari. Türkiye'de Suriyelilerin olmadığı bir şehir bulunmuyor.
Türkiye'den Almanya'ya iltica başvurularından şu ana dek 12 bin 174'ü karara bağlandı. BAMF'ın verilerine göre Türkiye'den iltica başvurularında kabul oranı yüzde 15'e tekabül ediyor.
Sığınmacılara verilen ve 'mavi pasaport' olarak da bilinen seyahat belgesi ancak Cenevre Sözleşmesi'ni imzalayan ülkelere, belirli vize şartları altında seyahat imkanı tanıyor. Uzmanlar, üç yıllık geçerliliği bulunan mavi pasaportun sığınmacının memleketine dönmesine izin vermeyeceğinin altını çiziyor.
Vizeyi veren ülkeye iltica etmek için 6 ay beklemeye gerek yoktur. Ülkeye indikten sonra vizenin geçerlilik süresi içerisinde de iltica başvurusu yapma hakkınız bulunmaktadır.
Savaş suçu ve insanlığa karşı suç işlediği konusunda iddialar bulunan kişilere, bu suçlardan uluslararası yargı yerlerince aklanmadıkları sürece, iltica hakkı tanınamaz.
Aşağıdaki kişiler aile ilticasında bulunabilirler: Eşler ve partnerler. Reşit olmayan bekâr çocuklar (aile ilticasına başvurdukları sırada 18 yaşın altında ve bekâr olmaları gerekir)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri