MADDE 4- (1) Bu Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak, bu Kanunun yayımı tarihinden önce başlanıldığı hâlde, tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine bu Kanunun matrah ve vergi artırımına ilişkin hükümleri saklı kalmak kaydıyla devam edilir.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir. Kanun kapsamına giren vergiler, vergilendirme dönemleri itibarıyla aşağıda açıklanmıştır.
7440 sayılı Kanunun 3 üncü maddesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığına, il özel idarelerine ve belediyelere bağlı tahsil dairelerince takip edilen dava açma süresi geçmemiş veya dava safhasında bulunan kesinleşmemiş amme alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.
7440 sayılı Kanunun geçici 1 inci maddesi hükümleri kapsamında 2022 hesap dönemine ilişkin olarak kurumlar vergisi yönünden matrah artırımında bulunulması, mezkûr maddenin ikinci fıkrasına göre ek vergi bakımından bu döneme ilişkin inceleme ve tarhiyat yapılmasına engel teşkil etmez.
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Vergi dairesine olan borçların ödenmesinde iki farklı yöntem kullanılabilir. Bunlar kamu bankalarının internet şubesinden ödeme yöntemi ve interaktif vergi dairesi üzerinden kredi/banka kartı ile ödeme yöntemidir.
Yapılandırılan borçların, kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkündür. Kredi kartıyla ödemeler Gelir İdaresinin gib.gov.tr internet adresinde yer alan interaktif vergi dairesi uygulamasından yapılabilecektir. Kredi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibarıyla borç ödenmiş olacaktır.
Yapılandırılan idari para cezalarının tamamı; ilk taksit ödeme süresi içinde peşin olarak ödenirse ceza aslından %25 indirim yapılacaktır.
(2) Bu Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak iştirak nedeniyle kesilecek vergi ziyaı cezalarında, cezaya muhatap olanların, cezanın %25'ini birinci fıkrada belirtilen süre ve şekilde ödemeleri hâlinde cezanın kalan %75'inin tahsilinden vazgeçilir.
Gelin, bu fırsattan istifade edin. 30 Haziran 2023 tarihine kadar ödenmemiş aidat ve buna bağlı işlemiş faiz borcu bulunan üyelerimizin anaparanın tamamını (tek seferde veya World, Bonus, Maximum kredi kartlarına 6 taksit halinde) ödemeleri halinde, faiz borçları silinecektir. Son başvuru tarihi 30 Haziran 2023'tür.
(9) Bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla; uzlaşma hükümlerinden yararlanılmak üzere başvuruda bulunulmuş, uzlaşma günü verilmemiş veya uzlaşma günü gelmemiş ya da uzlaşma sağlanamamış, ancak dava açma süresi geçmemiş alacaklar da bu madde hükmünden yararlanır.
Eğer bu ilk iki taksit belirlenen süre içerisinde ödenmezse veya sonraki taksitlerden en az dört tanesi bir takvim yılı içinde süresinde veya eksik ödenirse, yapılandırma fırsatı kaybedilmektedir.
Öte yandan, hasılat esaslı vergilendirme usulüne tabi mükelleflerin de 7440 sayılı Kanunun 6'ncı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendi hükmünden faydalanması mümkün olup, bu kapsamdaki makine, teçhizat ve demirbaşlar için tespit edilecek KDV dâhil hasılat için %1,5 oranı uygulanarak ödenecek KDV tutarı belirlenecektir ...
Kanun kapsamında matrah ve vergi artırımı talebinde bulunmak isteyen mükelleflerin başvurularını 31 Mayıs 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil) yapılmalıdır. Hesaplanan vergilerin peşin veya taksitle ödenebilmesi mümkündür.
Ancak halihazırda yapılandırılmış bir borç varsa başvuruda söylenilen taksit kadar ödeme yapabilir, borcunu yeniden yapılandırılabilmesi için yeni bir kanun ve yürürlük çıkartılması gerekmektedir.
Yapılandırmaya konu olacak alacaklar esas itibarıyla 31/12/2022 tarihi dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu Kanuna eklenen geçici 1 inci madde ile 2022 yılı matrah ve vergi artırımı kapsamına alınmıştır. Buna göre 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yılları vergi ve matrah artırımı kapsamındadır.
Kesinleşmiş alacaktan kasıt, tahakkuk aşaması tamamlanan ve hiçbir mercie şikayet ve dava imkanı kalmayan alacaklardır. İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş ve kesinleşmiş olan vergiler hakkında yukarıdaki hüküm uygulanır. NOT: Yİ-ÜFE, ÖDENECEK (İNDİRİMLİ) ALACAK ASLI ÜZERİNDEN HESAPLANIR.
Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.
Değerli okurlar, 7440 sayılı Yapılandırma Kanununun kapsamına 31/12/2022 tarihinden önce tahakkuk etmiş (yani 2022 ve önceki yıllara ilişkin) emlak vergileri giriyor.
Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.” hükmü mevcuttur.
Yukarıda belirtilen imkana göre de ödeme yapılmaması halinde; Yapılandırma bozulur, Matrah ve Vergi artımı için sağlanan avantajlar ortadan kalkar (vergi incelemesi hakkı) Matrah ve vergi artımı için tahakkuk eden vergi gecikme zammı ile tahsil olunur.
31 Mayıs 2023: Yapılandırmadan faydalanmak için son başvuru tarihi. 30 Haziran 2023: Taksitlendirme başvurusunda bulunanlar için ilk taksitini ödemesi için son tarih. 31 Kasım 2023: İlk taksitin ödenmesinden sonra asıl alacağa ilişkin kalan borç en fazla aylık dönemler halinde 6 eşit taksite bölünecektir.
Ziraat Bankası A.Ş.
SGK borçlarını yapılandırmadan yararlanmak isteyen borçluların en geç 31.05.2023 Çarşamba günü mesai saati bitimine kadar ilgili SGK müdürlüklerine şahsen, posta yoluyla, e-devlet üzerinden veya aynı gün saat 23.59'a kadar e-Sigorta yoluyla başvuruda bulunmaları gereklidir.
Akbank, Anadolubank, Denizbank, Finansbank, Halkbank, ING Bankası, Güvence Bankası, Fortis Bank, Türkiye İş Bankası, Şeker Bankası, Tekstil Bankası, Ziraat Bankası, VakıfBank ya da Yapı Kredi gibi birçok farklı banka üzerinden ödeme imkanı bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri