N-97 (Adres beyanına ilişkin idari para cezası) N-99 (İnterpol kodu) N-119 (İzinsiz çalışmanın idari para cezası) N-120 (Vize, ikamet, çalışma izni ihlali idari para cezası)
Ç-101 tahdit kodu; vize, vize muafiyeti, çalışma veya ikamet izni ihlalleri durumunda, yabancı hakkında ülkeye giriş yasağı konulmasına imkan tanıyan koddur.
İlk olarak yabancı kişi meşruhatlı vize almış olabilir. Bu vizesi ile hakkında verilmiş olan sınır dışı karar süresi dolmadan Türkiye'ye giriş yapabilir. İkinci olarak ise yabancı kişi, hakkında verilmiş olan deport kararının iptali hakkında idare mahkemesi üzerinden dava yolu talep edebilir.
Detaylı bilgi almak isteyenler Göç İdaresi 157 Numaralı Çağrı Merkezini arayabilirler.
Tahdit Kodunun Kaldırılması için İdari Başvuru ve İdari Dava
Başvuru doğrultusunda idare tarafından uygun görüldüğü takdirde tahdit kodu kaldırılabilmektedir. İdarenin olumsuz yanıt verdiği durumlarda veya idareye başvurulmadan doğrudan idari dava açılmak suretiyle ilgili tahdit kodunun kaldırılması talep edilebilir.
İlgili 37 soru bulundu
Deport kararı (sınır dışı edilme) meşruhatlı vize almak veya 7 gün içinde iptal davası açmak yollarıyla kaldırılabilir. Deport kararına karşı açılacak iptal davası, sınır dışı işlemlerini durdurur. Ayrıca, sınır dışı edilme süreci içinde kişiler idari gözetim altına da alınabilir.
Tahdit koduna dayanılarak yapılan işlemlerde işlemi yapan idareye karşı, genellikle valiliklere ya da İçişleri Bakanlığına karşı dava açılmalıdır.
Deport kaldırma ücreti mahkeme masrafları 2022 yılı için 1.000 TL civarındadır. Avukatlık masrafı ise işin hangi aşamada alındığı, şartların ve hangi seçeneğin seçileceğine göre değişkenlik göstermekle birlikte 2022 yılı için 8.000 TL ile 50.000 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Bu tür bir durumda vize ihlali yapan yabancı uyruklu kişinin ceza olarak kanunlarda belirtilen bir tutardaki ücreti ödemesi gerekir. Bu cezanın toplamı, 1 yıllık ikamet izni harcının 2 katı şeklinde hesaplanır.
Yabancı uyruklu kişiler hakkında bazı kaynaklara dayanılarak G-87 kodlu tahdit kodu konulabilmekte ve bu kişiler deport (sınır dışı) edilmektedirler. G-87 kodu konulan bazı kişilerin deport (sınır dışı) edilmesiyle kendi ülkelerinde de hayatları risk altına girmektedir.
Yabancı hakkında deport kararı verilmesi kişinin ahlaka ve hukuka aykırı davranışlar sergilemesi, ulusal sağlık ve güvenlik tehdidi oluşturması ve çalışma izni olmadan çalışması, oturma izni yahut öğrenci oturma izni olmaksızın yaşaması gibi hallerde söz konusu olur.
Sınır dışı edilen kişilere bir sınır dışı kararı (deportation order) gönderilmektedir. Bu kişi bu karar geçerli olduğu müddetçe ülkeye tekrar giriş yapamayacaktır. Yani İngiltere vizesine başvuru yasağı vardır. Sınır dışı kararı alındıktan 3 yıl sonra kaldırılması talep edilebilir.
Vize veya ikamet ihlali yapan yabancılar hakkında uygulanan idari para cezasının Türkiye'den çıkış yaparken ödenmemesi halinde kişi hakkında Ç-120 tahdit kodu işlenerek 5 yıl süreyle tekrardan Türkiye'ye giriş yapması engellenir.
Ülkemizde bulunan yabancılar kuralları ihlal edebilmekte ve bu sebeple haklarında tahdit kodu konulmaktadır. Tahdit kodu yabancılar arasında giriş yasağı olarak da bilinmektedir. Yabancılar ülkemizde iken veya sınır dışı edilirken haklarında kodu konulabilmektedir. Bu tahdit kodu 1 ay olabileceği gibi 5 yılda olabilir.
6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” Kapsamında Sınırdışı Edilme Sebebine Göre Belirlenen Tahdit Kodları 6458 sayılı “Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu” (“Kanun”) 11.04.2013 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Sınır Dışı Etme Kararı
Kanunun açık lafzı gereği bu karar sadece valiliklerce alınabilir. Sınır dışı etme kararının değerlendirme ve karar aşaması en fazla 48 saat sürer.
Deport kararı verilmiş ve henüz deport kaldırma süreci devam ediyorsa, evliliğin bu sürece olumlu veya olumsuz bir etkisi olmaz. Ancak yabancı kişi deport edilmiş ve Türkiye'ye geri gelmek istiyorsa, evlilik gerekçesini ileri sürerek meşruhatlı vize alabilir.
Geri Gönderme Merkezlerindeki idari gözetim süresi altı aydan uzun süremez. Ancak bu sürenin, sınır dışı etme işlemlerinin yabancının iş birliği yapmaması veya ülkesiyle ilgili doğru bilgi ya da belgeleri vermemesi nedeniyle tamamlanamaması halinde, altı ay daha uzatılması mümkündür.
Deport edilen yabancının deport edildiği ülkeye geri dönebilmesinin tek yolu, hakkındaki deport kararının hükümsüz kalmasıdır. Bu bağlamda, gerekli sürenin dolmasının beklenebileceği gibi yukarıdaki zikredildiği üzere dava yoluna gidilebilir.
Sınır Dışı Edilecek Yabancının Seyahat Masrafları
Yabancı uyruklu kişilerin pasaportları ya da diğer evrakları, kişi sınır dışı (deport) edilinceye kadar tutulabilir ve de sınır dışı (deport) işlemlerinde kullanılmak üzere, ellerindeki biletleri paraya çevrilebilir.
Tahdit kodu nasıl kaldırılır
Bunun birinci yolu meşruhatlı vize alınması olup diğer yol ise idare mahkemesinde dava açmaktadır. Kaydında tahdit kodu bulunan yabancıların idare mahkemesine dava açma hakkı bulunmaktadır.
İdare tarafından gerçekleştirilen pasaport tahdidi işlemi, kişinin pasaport kullanımının sınırlanması, kısıtlanması anlamına gelmektedir. Yurt dışına çıkış yasağı ve pasaport tahdidi işlemi, başta seyahat hakkı olmak üzere kişilerin temel hak ve özgürlüklerini sınırlamaktadır.
Tahdit Kodu, emniyet teşkilatı tarafından oluşturulmuş sınır dışı edilen yabancının pasaport bilgi kısmına eklenen “Ç – G – N – V” gibi harf ve rakamlardan oluşan kişinin kendi ülkesinin dışında yabancı başka bir ülkeye girişini engellemesi için uygulanan kodlara denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri