5- Yapılandırma talebinden caymak veya vazgeçmek mümkündür. Konuyla ilgili taksitlendirme yapan kuruma dilekçeyle başvurup, bu irade beyanı gerçekleştirilebilir.
Ancak, 1. ve 2. taksitlerin sürelerinde tam ödenmemesi ya da ilk 2 taksit süresinde ödenmesine karşın bir takvim yılında 3 taksitten daha fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde ise kanun hükümlerinden faydalanma hakkı kaybedilecek ve ödenen tutar kadar yasadan istifade edilecektir.
Ancak ilk iki taksitin zamanında ödenmesi şartıyla, diğer taksitlerden bir takvim yılı içinde en fazla üç tane aksatılması durumunda, ödenmeyen veya eksik ödenen taksitler için geç ödeme zammı (aylık %2,5) uygulanabilir. Bu durumda, son taksitin ödeme tarihini izleyen ayın sonuna kadar ödemenin yapılması gerekmektedir.
Yukarıda belirtilen imkâna göre de ödeme yapılmaması halinde; Yapılandırma bozulur, Matrah ve Vergi artımı için sağlanan avantajlar ortadan kalkar (vergi incelemesi hakkı) Matrah ve vergi artımı için tahakkuk eden vergi gecikme zammı ile tahsil olunur.
Bu vergilerin bu Kanunda belirtilen şekilde ödenmemesi hâlinde, ödenmeyen vergi tutarları ilk taksit ödeme süresinin son günü vade kabul edilerek 6183 sayılı Kanunun 51 inci maddesine göre gecikme zammıyla birlikte takip ve tahsil edilir, ancak bu madde hükmünden yararlanılamaz.” hükmü mevcuttur.
İlgili 27 soru bulundu
Bilindiği üzere, 12.03.2023 tarihli ve 32130 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, 7440 sayılı Kanun uyarınca yapılandırılan borçların peşin ve ilk taksitinin ödeme süresi 26.05.2023 tarihli ve 32202 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 31.07.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
7440 Sayılı Yapılandırma Kanununun Sağladığı İmkanlardan Yararlanmak İçin Son Tarih 31 Ağustos 2023'tür.
SGK, 7440, BAĞKUR Vergi borcu yapılandırma uzatıldı mı ne zaman bitiyor sorusu gündemde. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile, Vergi borcu yapılandırma için 31 Mayıs'ta sona erecek başvuru süresi 30 Haziran'a, borçların ilk taksit ödeme süresi de 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.
Kural olarak yapılandırma kapsamındaki borçların eksiksiz ve süresinde ödenmesi gereklidir, aksi takdirde yapılandırmanın bozulması söz konusu olabilir. Bu durumda borçlu kişinin yapılandırmadan kısmen ya da tamamen yararlanması mümkün olmayabilir.
Ödemeler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın mobil uygulamasından veya internet sitesinden de yapılabiliyor. Ayrıca, anlaşmalı bankaların şubelerinden veya mobil uygulamalarından da gerçekleştirilebiliyor. Yapılandıran borçlar, tercihe göre peşin veya 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Taksitle ödeme seçeneği tercih edilmesi ve birinci taksit süresinde ödendikten sonra geri kalan taksitlerin tamamının birinci taksiti izleyen ayın sonuna kadar ödenmesi halinde katsayı alınmayacak. Ancak %10'luk peşin ödeme indiriminden yararlanılamayacak.
* Bir takvim yılında üçten fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi, hâlinde kanun hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilir. Gördüğünüz gibi, ilk iki taksiti Temmuz 2023 ayı sonuna kadar ödedikten sonra, kalan taksitleri, her takvim yılında en fazla üç taksite kadar aksatma imkânınız var.
Yapılandırma Bozulursa Ne Olur ? Taksitlerin süresinde ve tam olarak ödenmemesi nedeniyle yapılandırma bozulursa, ödenmiş taksitlerin anaparaya ait kısmı borcun anaparasından düşülür, kalan borca normal faiz uygulanır ve borç yeniden hesaplanır.
7440 SAYILI KANUNA GÖRE BORÇ YAPILANDIRMASI VE MATRAH ARTIRIMI/KASA VE STOK DÜZELTMESİ BAŞVURU SÜRESİ VE İLK TAKSİT ÖDEME SÜRESİ BİR AY UZATILMIŞTIR. 26.05.2023 Değerli üyemiz, Bilindiği üzere, 7440 Sayılı Kanın uygulanmasında başvuru süreleri 31.05.2023 tarihinde sona ermektedir.
Sirkülerimize konu Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 7440 sayılı Kanun kapsamında başvuru, bildirim ve beyan süreleri 30 Haziran 2023 tarihine kadar (bu tarih dahil); bu başvuru, bildirim ve beyana ilişkin ilk taksit ödeme süreleri ise 31 Temmuz 2023 tarihine (bu tarih dahil) uzatılmıştır.
Yapılandırma İhlal Edilirse Ne Olur? Vergi borcunuzu yapılandırma hakkı kazandıysanız ilk taksiti son gününe kadar ödemekle yükümlüsünüz. Özellikle ilk iki taksiti ödemeyip veya eksik ödeyip yapılandırmayı ihlal edilen kişilerin, diğer taksitleri ödeme hakları elinden alınarak borcu faiz eklenip yeniden hesaplanır.
7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya taksitler halinde ödenebilecektir. Peşin ödeme seçeneğini tercih edenlerin 31 Temmuz 2023 tarihine kadar borçlarının tamamını ödemeleri gerekmektedir.
7440 sayılı Kanunun kapsamına, 213 sayılı Kanun kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer'i alacaklar girmektedir.
Bir kişinin, 31 Aralık 2022'den önce tüm vergi dairelerine ödenmesi gereken borçlarının toplamı 2000 lirayı aşmıyorsa bu düzenleme kapsamında, bir defaya mahsus olmak üzere, hiçbir şart aramadan borçları silinecek, alacaktan vazgeçilecek. Terkin işlemleri için başvuru gerekmiyor.
7440 sayılı Kanun Kapsamında Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçların yapılandırılması için son başvuru süresi 31/5/2023 tarihinden 30/6/2023 tarihine, peşin ve ilk taksit ödeme süresi ise 30/6/2023 tarihinden 31/7/2023 tarihine uzatılmıştır.
7440 Sayılı Yapılandırma Kanununun Sağladığı İmkanlardan Yararlanmak için Son Tarih 31 Ağustos 2023.
Hafta başında ilk tarih de 3 Temmuz. Başvuru tarihi uzayacağı için peşin ödeme ve ilk taksit süresi de uzayacak. 30 Haziran 2023 tarihinin de 31 Temmuz tarihine uzatılması bekleniyor.
26.05.2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "7300 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı” ile 7440 sayılı Kanun kapsamında borçların yapılandırılması, matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin başvuru ve ilk taksit ödeme süreleri bir ay uzatılmıştır.
Üyelerimiz 31 Aralık 2022 ve öncesi aidat borçları için 7440 sayılı Yapılandırma Kanunu kapsamında bayram tatili nedeniyle 23 Haziran 2023 tarihine kadar başvuru yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri