Bu durumda 65 yaş üstü kişinin tapu devir işlemleri devletin kısıtlama kararının kalkmasından sonra alınacak akıl sağlığı raporu ile gerçekleşebilecektir.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
Yani tapu devri gibi hukuki nitelikteki karar alma süreçlerinde ebeveynlerinin ya da velayetini üstlenen kişinin iznine tabidir. 65 yaşın üstündekiler ise yaşlanmaya bağlı sağlıklı karar alma yetisinin kaybedilmesi gibi durumlardan dolayı tapu işlemleri yapamaz.
Tapuda yapılacak alım satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekiyor. Bir başka deyişle, tapu işlemi yapacak tarafların yaşları için alt sınır 18, üst sınır 65.
İşlem yapacak kişi, 18 yaşını doldurmuş olmak kaydıyla, medeni haklarını kullanma ehliyetine sahipse, sorulan sorularla akıl sağlığının yerinde olduğu tespit ediliyorsa kaç yaşında olursa olsun sağlık raporuna gerekyoktur. Eğer medeni haklarını kullanma yönünde herhangi bir kuşkuya düşülürse rapor istenebilir.
İlgili 42 soru bulundu
Günümüzde 65 yaşında ve üzeri tüm bireylerden yapacakları herhangi bir hukuki işlem öncesi akli melekelerinin yerinde olduğuna dair sağlık raporu istenmektedir.
Dolayısıyla, akıl sağlığından şüphe edilen 45 yaşındaki bir kişiden rapor talep edilebileceği gibi, akıl sağlığından şüphe edilmeyen 85 yaşındaki bir kişiye de pekala raporsuz işlem yaptırılabilir. Buna kanunen hiçbir engel yoktur.
Bu sebeple 65 yaş ve üzeri gruba yönelik işlemler büyük öneme sahiptir. Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir.
Mevcut Tapu Sicil Tüzüğünün 14.maddesine göre “Hükümet Tabibliğinden” Yeni Tüzük Taslağına göre ise “… resmî veya özel sağlık kuruluşunun ruh sağlığı veya psikiyatri bölümlerinden konu ile ilgili fotoğraflı sağlık raporu…”istenilebilecektir.
Aile içi tapu devri genellikle eş ya da çocuklar üzerinden yapılan devir işlemleridir. Aile içi tapu devrinde kişinin vâris olduğuna dair belgeler ile Tapu Müdürlüğü'ne başvuruda bulunması gerekir. Tapu Müdürlüğü ilgili gayrimenkulün yer aldığı Tapu Müdürlüğü olmalıdır.
18 yaşından küçük bireylerin vekalet verebilmesi için noter tarafından hazırlanan evrakta 'kendi adına asaleten küçük /mahcur adına velayeten/vesayeten ' ibaresinin bulunması gerekmektedir. Vekalet çıkartacak bir şirket ise notere götürülmesi gereken evraklara ek olarak imza sirkülerinin de götürülmesi gerekmektedir.
Aile içi tapu devri gerçekleştirilirken tapu senedi, devreden ve devralanın fotoğraflı nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf gibi çeşitli belgeler istenir. Aile içi tapu devri, diğer tapu işlemlerinde olduğu gibi taşınmaz malın bağlı olduğu Tapu Müdürlüğünde gerçekleştirilir.
Gayrimenkul satışını yapan kişi 65 yaşın üzerinde ise devlet hastanesinden akli dengesinin yerinde olduğuna dair rapor istenmesinde fayda vardır. Satış işleminden sonra satıcının çocukları, yakınları veya mirasçıları satış iptali davası açıp gayrimenkulü geri alabilirler.
Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
Yargıtay'a göre; saklı pay sahibi olsun veya olmasın miras hakkı çiğnenen tüm mirasçılar, muris muvazaası nedeniyle tapu iptal ve tescil talepli dava açabilirler. Bu dava ile, görünüşteki resmi sözleşmenin muvazaa nedeniyle geçersizliğinin tespiti ve buna dayanılarak oluşturulan tapu kaydının iptali talep edilir.
Tapu dairesi tarafından yapılan devir işlemleri, iki taraf arasındaki satışların dışında gerçekleştirilir. Satış olmadan tamamlanan tapu devrine “Tabu Hibesi” denir. o Bağışlayan için bir adet vesikalık fotoğraf (Son 6 ay içinde çekilmiş olmalıdır.)
Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan genelgeyle aile hekimlerine akıl sağlığı raporu verme yetkisi tanındı. Genelgeye göre birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce düzenlenmesi öngörülen her türlü rapor, sevk evrakı, reçete ve sair belgeler, aile hekimleri tarafından hazırlanabilecek.
❖ “AKLİ MELEKE” raporları NOTER tarafından, kişilerin akıl sağlığından ciddi şüphe edilmesi veya buna dair bir iddia veya şikâyetin bulunması halinde istenir. Noterler 65 yaş üstü her hasta için AKLİ MELEKE raporu istemek zorunda değillerdir.
Bu raporun devlet hastanelerinden alınması gerekmektedir.
Bu noktada bazı şartları da yerine getirmek gerekir. Öncelikle vekâlet verilecek olan kişi 18 yaşından büyük olmalıdır. Aynı zamanda akli dengesinin yerinde olması şartı da aranır. Aksi takdirde kişiye vekâlet verilmesi mümkün olmaz.
(*) Bulgular bölümünde kişinin sağlık durumuna göre dikkat edilmesi gerekli görülen hususlar belirtilir. (**) Sadece yivsiz silah ruhsatı başvurularında doldurulur. (***) Sadece iş başvuruları durumunda doldurulur. (****) Sadece akli meleke rapor başvuruları durumunda doldurulur. (*****) Rapor geçerlilik süresi 1 (bir) ...
Öğrenciler hastanelerden aldıkları raporları en geç raporun bitiminden sonra 3 iş günü içinde Sağlık ve Rehberlik Merkezine teslim ederler. Aksi halde rapor geçerliliğini kaybeder. Özel hekim ve özel hastane raporları geçerli değildir.
İlgili kanunda düzenlenen harçlar ise 7344 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile 6 Temmuz 2023 tarihinde %50 oranında arttırılmıştır. Böylece güncel olarak noterlerde düzenlenecek vekaletname ücreti 288 TL'dir.
Taraflar arasında süre yönünden bir sınırlama yoksa vekaletin süresiz olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay genel vekaletname süresini on yıl olarak kabul etmektedir.
aslolan temyiz kudretinden yoksunluktur, temyiz kudretinin var olduğunu kanıtlamak için doktor raporu şarttır koşulundan yola çıkarak notere gidip vekaletname çıkarmak isteyen herkesin 18 yaşından itibaren doktora gidip rapor getirmesi şarttır koşulunun aranması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri