Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
750kg üstü çekme karavanlar için BE, CE ya da DE sınıfı ehliyet gerekli. Motokaravanlar için kamyon olarak geçmiyorsa B sınıfı yeterlidir. Araç kamyon sınıfında ise C sınıfı yani kamyon ehliyeti gereklidir.
Çekme Karavan İçin Ehliyet
Eğer 750 kilogram altında ağırlığa sahip bir çekme karavan almayı düşünüyorsanız B sınıfı sürücü belgesi yeterli oluyor. Bu karavanları çeki demiri ile binek aracınıza bağlayarak kullanabilirsiniz. Bu binek aracın sınıfına ait sürücü belgesine sahip olmanız yeterli olacaktır.
Eğer size 750 Kilogram altı bir çekme karavana sahipseniz sürücü belgenize ekstra sınıf eklemenize gerek yoktur. B,C ve D sınıfına sahip aracınız ile çekebilirsiniz.
Çekme karavanlarda özellikle taşıtın ağırlık durumuna göre Vergi ve Ruhsat işlenmektedir. 750 KG altı olan karavanlardan O1 Belgesi ve Çekme karavan satış faturası ile noterden satış yapılabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
750 kg üstü ya da 750 kg altı çekme karavan vergisi 2023 yılı itibari ile de değişiklik göstermeyip 0TL'dir. Yani herhangi bir çekme karavanınız var ise, otomobiliniz için ödediğiniz vergi dışında herhangi bir vergi ödemezsiniz.
Çekme Karavan Vergisi
Çekme karavanlar önceki yıllarda olduğu gibi vergi alınmamaktadır. Çünkü motorlu taşıtlar vergisi isminden anlaşılacağı üzere motorlu araçlardan alınmaktadır. İster 750 Kg üstü ağırlığa ister 750 Kg altı ağırlığa sahip olsun çekme karavanlarda motorlu taşıtlar vergisi 0 TL'dir.
Çekme karavan kullanımlarında ise, B sınıfı ehliyetlerle 750kg'ye kadar olan çekme karavanları kullanabilirsiniz. Daha büyük olan çekme karavanlarda ise BE sınıfı ehliyete ihtiyacımız olacaktır.
Eğer aracınız yükleriniz ve sizin ekledikleriniz ile birlikte 3500 kg'yi aşmıyorsa B sınıfı ehliyetinizi rahatlıkla kullanabilirsiniz. 3500 kg'nin üzerinde bir araç kullanıyorsanız da bu araç kamyon sınıfına girer ve C sınıfı ehliyet edinmeniz gerekir.
Karavan için ehliyet konusunu toparlayacak olursak;
Motokaravanlarda yüklü ağırlığı 3500 kilogramı geçmeyen araçları B sınıfı ehliyet ile kullanabilirsiniz. Çekme karavanlarda ise yüklü ağırlığı 750 kilogramın altında olanları çekmek için B, C, D sınıfı ehliyetler yeterli olmaktadır.
2021 Ehliyet Sınıfları ile Hangi Araçları Kullanılır ? En sık kullanılan sınıf olan B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet için geçerli olurken B1 dört tekerlekli motosiklet kullanmaya uygundur. BE ise römorklu otomobil ve kamyonet kullanımına uygundur.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 4.154,70 TL harç bedeli, 624 TL değerli kağıt bedeli ve 145 TL vakıf bedeli olmak üzere 4.923,70 TL ödemesi gereklidir.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
O2 Sınıfı – 750 kg Üstü Karavan Özellikleri
751 kilogram ile 3500 kilogram arası ağırlığa sahiptir. Çekme karavan ruhsatı gerektirir. Vergiye tabi değildir.
Piyasada en çok talep gören 750kg sınırındaki Cubic 3.60 modelinin de içinde olduğu karavan sınıfı için bir öneri yaparsak 180Nm tork ihtiyacı olacaktır. Benzinli araçlar için min 1.2(Turbo olması şartıyla) veya 1.3 Turbo dizel araçlar ile kullanmanız mümkün olacaktır.
1.6 TDi araç ile karavan çeken arkadaşlarımız oldu bolca. 1300-1400kg karavan dahi çektiklerine şahitim. Herhangi bir sorun yaşamadılar. Karavan konusunda da tavsiyem kesinlikle yerli karavan almamanız yönünde olur.
750 kg üstü olanların O2 belgesi ve ruhsatının olması lazım tabi ayrı bir plakası olacak ve her yıl muayene olması lazım vergisi yok. 750 kg altı çekme karavanınızı B sınıfı ehliyetle kullanabilirsiniz, 750 kg üstü çekme karavan için BE - CE veya DE Sınıfı ehliyete sahip olmanız gerekir.
BE Sınıfı Ehliyet
Otomobil ve römorklu yük taşımacılığı yapanlara verilen ehliyet türüdür. BE sınıfı ehliyet yaş sınırı 18'dir. BE sınıfı ehliyet alma koşulu, B sınıfı ehliyete sahip olmaktır.
Karavan çekmek için en uygun çeken araç diesel motorlu araçlardır.
Motosikletler altıncı sınıf araç kategorisine dâhil edilmiştir. Bu araçlar OGS alırlarken birinci sınıf olarak değerlendirilirler.
-Çekme karavan ile gecıste 3.sınıf oluyor. -OGS olup ta HGS den geçiş veya tersi geçişte sistem afallayip 3.sınıf ceza kesebiliyor. - Sistem plakayı okuyamazsa 3.sınıf ceza geliyor.
Ehliyeti olmayan birinin BE sınıfı ehliyet alabilmesi için öncelikle B sınıfı ehliyet alması gerekir. BE sınıfı ehliyet aldığınızda 750 kg altında ya da üzerinde O1 ve O2 sınıfı bütün römorkları, çekme karavanları çeki demiri olan otomobil veya kamyonetiniz ile çekebilirsiniz.
Normal taşıtların park edilebileceği her alana motokaravanınızı çekebilirsiniz. Bu modeller için herhangi bir ekstra park engeli olmadığı söylenebilir. Çekme karavanınızı park etmek için karavan park alanlarını kullanmalısınız. Birçok bölgede park için uygun alanlar mevcuttur.
Çekme karavanlar yük sınıfında olduğu için ağırlıklarına göre ikiye ayrılır. 750 kilogram ve üstünde olan çekme karavanlar O2 sınıfındayken altındaki karavanlar O1 sınıfındadır. Ayrıca çoğu çekme karavan herhangi bir plaka veya trafik sicil kaydına ihtiyaç duymazlar.
römork olarak sınıflandırılan ve ruhsata bu şekilde işlenen 750 kg üzeri çekme karavanlarımız imalattan sonraki üç yılın sonunda ilk muayenesine girer. Sonraki her iki yılda bir de rutin muayenesi yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri