Kod 78 kısıtlama kodudur. Yani engelli kişi sadece otomatik vites araç kullanabilir.İstesede düz vites araç kullanamaz.Yani Kod 102 deki Ambulans ve ticari araç kullanamaz gibi kısıtlama kodudur.
78 alırsanız ÖTV muafiyeti alamazsınız.
B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
104. Sürücü kursunda otomatik vitesli araçla eğitime ve sınava katılarak sertifika alanlar sürücü belge sınıfına uygun sadece otomatik vitesli araçları kullanabilir.
ENGELLİ BİREYİN YAKINI, ENGELLİ BİREYE AİT ENGELLİ RAPORU İLE ÖTV MUAFİYETLİ ARAÇ ALABİLİR Mİ? Engelli bireyin raporundan faydalanılarak başka bir kişi adına ÖTV muafiyeti ile araç alınması mümkün değildir.
İlgili 38 soru bulundu
Engelli sürücülerin ve sürücü yakınlarının en çok merak ettiği sorulardan birinin “Araba almak için yüzde kaç rapor lazım?” olduğunu biliyoruz. Öncelikle bu soruyu yanıtlayarak başlayalım. Engellilerin ÖTV'siz araç alabilmeleri için %40 ve üzeri engelli raporuna sahip olmaları gerekir.
YENİ "B" (ENGELLİ) SINIFI EHLİYET HAKKINDA BİLGİLER
B sınıfı ehliyet ile M, B1 ve F ehliyet sınıflarına tabii araçlar da kullanılabilir. Asgari yaş sınırı 18 olup deneyim ve tecrübe aranmamaktadır.
"32.01 Tek elle idare edilen kombine fren ve hızlanma sistemi" demektir. Bu donanımın olmadığı hiç bir aracı kullanamazsınız.
Kişilerin görme keskinliğinin yetersiz olduğuna ve/veya göze ait bir hastalığa dair bir şüphe söz konusu olduğunda, uzman tabip tarafından muayene edilir.” hükmü yer almaktadır. (01.01), gözlük veya kontakt lensle (01.06) kod numaraları kullanılabilir.
Raporda otomatik vites ve el tertibatlı araç kullanabilir gibi ibareler var. Bunlara bağlı kodlar bulunuyor. Buraya kadar sorun yok. Ancak 102 kodu olarak Ticari araç, resmi araç, ambulans kullanamaz şeklinde bir ibare daha eklenmiş.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
Engelli sürücü adayı sadece tam teşekküllü devlet hastanesinden alacağı sağlık raporunda yazan engeline uygun özel aparatlı ya da engeline göre sadece otomatik vitesli araç kullanabilir. Burada önemli olan sağlık raporunda yazan bilgilerdir.
Engelli bireyler, engellilik yüzdeleri %90 ve üzeri ise sıfır araç alırken ÖTV'den muaf tutulur. Dolayısıyla yüzde 90 özürlü raporu ile araba almak için ÖTV ödemek zorunda kalmazsın. Ancak %90 engelli bireylerin H sınıfı ehliyete sahip olması gerekir.
7- %60, %70 ve %80 Engelli Raporu ile Araba Almak
Yüzde 60, 70 ve 80 oranında özürlü raporuna sahip kişiler araba alım şartlarında %90 altındaki şartlara göre alabilir.
ÖTV muafiyetli araç alma şartları şu şekildedir;
18 yaşını doldurmuş olması. Ehliyet sahibi olması. yüzde 40 – yüzde 89 arası engelli raporu. Raporda “Sürücü belgesi alabilir” ibaresi olması. Araçta engel durumuna göre düzenleme yapılacaksa raporda “Tertibatlı araç kullanır” ibaresi olması.
G sınıfı ehliyet kodlarına örnek olarak;
Beko Loder (Kanal Kazıma Makinesi) ehliyetinin kodu 105.02 dir. Vinç (Lastik Tekerlekli) ehliyetinin kodu 105.10 dur.
Kod 95, bir uluslararası nakliye şirketinde çalışmak için zorunlu belgelerden biridir. Böyle bir belgeyi elde etmek için kısa veya uzun kursu tamamlamanız gerekir. Mark'ın Varşova'daki sürücü kursu, Avrupa KOD 95'i almak için mükemmeldir. Okul arazisinde, sürücüler rahat koşullarda eğitilecektir.
01, 02, 03, 10, 15, 20, 25, 31, 32, 33, 35, 40, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 50, 61, 64, 78, 101, 102 ve 103 numaralı kodlar ile alt gruplarına ilişkin sağlık raporunda şerh olması halinde durumuna göre sürücü belgesinin 12 numaralı yatay veya dikey hanesine ilgili kod numarası eklenecektir.
Forklift belgesi- ehliyeti kodu: 105.06, Tavan-mobil vinç belgesi- ehliyeti kodu: 105.32, Makaslı platform belgesi- ehliyeti kodu: 105.35, Araç kurtarma- çekme- taşıma belgesi- ehliyeti kodu: 105.41.
Ehliyet kodu 20.09, 35.03 ve 40.11
Hocam bildiğim kadarıyla elektrikli park freni yeterli olur.
10.04 Uyarlanmış vites kolu demek miş, yani manuel araç kullanabiliyorsunuz.
Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
H sınıfı ehliyeti, engellilere verilen bir ehliyet türüdür.
%40 engelli raporu ile araç alabilmek için aşağıdaki kriterler aranıyor: Engelli kişinin en az %40 oranında uzuv kaybı olmalıdır. Tam teşekküllü yetkili bir hastaneden alınan engelli raporunda kişide %40-%89 arası engellilik oranı olduğunun belirtilmeli ve raporda sürücü belgesi alabileceğine dair ibare bulunmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri