CASTROL SYNTRANS V FE 75W-80 API GL4 performans seviyesinin istendiği dişliler, manuel şanzımanlar, aktarma kutuları ve diferansiyeller için uygundur.
Binek araçlarda, ticari araçlarda, motosikletlerde, otobüslerde, tarım makinelerinde başta alüminyum yüksek performanslı motorlar olmak üzere tüm soğutma sistemleri ve motorları ile bu kalitede soğutma sistemi koruması gerektiren sabit motor ve ekipmanlarda kullanıma uygun soğutma sıvısı.
Texol Gearsyn ™ 75W-80 Premium, zorlu koşullarda çalışan, yüksek yük ve yüksek sıcaklıklara sahip zorlu koşullarda çalışan en yeni nesil dişli kutuları için geliştirilmiş, tamamen sentetik, çok dereceli bir yağlama yağıdır.
75w80 yağ 75w90 yağa göre daha ince olduğundan dişliler arasında yeterli tutunmayı sağlayamayacaktır. Yani şöyle düşünün dişliler arasındaki boşluğu tam olarak dolduramayan bir yağ kullandığınızda dişliler birbirine daha fazla sürtüneceği için hem vitesler zor geçmeye başlayacak hemde aşınma fazla olacaktır.
Bütün binek araçlarda, otobüslerde, kamyonlarda, iş makinelerinde, nakliye-inşaat, madencilik ve tarım uygulamalarında kullanılabilir. Otomatik şanzımanlarda kullanılmaması tavsiye edilir.
İlgili 41 soru bulundu
CASTROL SYNTRANS FE 75W
Bu onayın arandığı Ford Focus, C-Max, Mondeo, S-Max, Galaxy, Transit ve ayrıca Volvo C30, S40, V50, S60, V70, C70, XC60, XC70 modellerinde kullanılabilir. API GL-4 performans seviyesinin arandığı Opel, Saab, Fiat, Renault, PSA, Mercedes modellerinde de kullanımı uygundur.
Kullanım Yeri Otomobil, kamyon, otobüs, ağır vasıtalar, hafif hizmet tipi ticari araçlar, zirai araçlar ve iş makineleri gibi birçok aracın şanzımanlarında; hipoid, konik ve spiral dişlilerden oluşan diferansiyellerde kullanılır.
Kullanım Yeri Özellikle modern binek otomobillerin, ticari ve arazi araçların, iş makinelerinin ağır şartlarda çalışan senkromeçli veya senkromeçsiz dişli kutu ve diferansiyellerinde, transmisyon akslarında güvenle kullanılır.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
Aracın önemli parçalarından biri olan aktarma organının dişlilerin sağlamlığı açısından ısınmaması ve düzenli aralıklarla bakımının yapılması gerekir. 80 numara, 90 numara şanzıman yağı sıvı seviyesinin korunmasını ve düzgün bir şekilde kaymasını sağlayarak aracınızın sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olur.
Doğru şanzıman yağı ise araçtaki şanzıman çeşidine göre belirlenir. Tıpkı motor yağında olduğu gibi, şanzıman yağının ömrü de otomobil üreticileri tarafından belirlenir. Şanzıman yağı kullanımı, hiçbir zaman aksatılmamalı, belirli periyotlarla yağın değişimi yapılmalıdır.
FORD, MAZDA, VOLVO , VAUXHALL & VAG GROUP ARAÇLARDA ÖNERİLEN ŞANZIMAN YAĞI.. Ürünlerinizi 14 gün içerisinde iade edebilirsiniz.
Manuel şanzımanlar, aksi önerilmedikçe 90 numara olarak tabir edilen şanzıman yağları kullanırlar. Bu yağlar dişliler ve diğer şanzıman ekipmanlarının sürtünmesini en aza indirerek, araca hareket kabiliyeti sağlar.
Atf yağlar araçların vites kutuları ve transfer kutularında kullanılan yağ çeşididir. Bu yağlara aynı zamanda hidrolik direksiyon yağı da denir. ATF, hidrolik direksiyon sistemlerinde yüksek performans elde etmek için tasarlanan yüksek kaliteli mineral bazlı bir yağdır. Aynı zamanda şanzıman yağı olarak da anılır.
Çoğu üretici manuel şanzımanlı araçlar için her 100 bin kilometrede şanzıman sıvısının değiştirilmesini öneriyor. Aynı şekilde otomatik vitesli araçlarda şanzıman yağının da 60 ila 100 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor.
Şanzıman yağının eksikliği sonucunda bizlere verebileceği zarar eksildiği oranla doğru orantılı bir şekilde değişir. Bir binek araç ortalama olarak 3-4 Litre aralığında şanzıman yağı alır.
Değişmezse ne olur? Otomatik şanzımandaki yağ giderek eskir. Yağ olma özelliğini kaybeder. Bu durum araçtaki şanzıman ekipmanlarına zarar verir.
Uzmanlar ise her 60 bin kilometrede, bu yağın değişmesini tavsiye eder. Bu durumda her 60 bin, 120 bin ve 180 bin kilometrede yağ değişimi yapmak gerekir. Otomatik şanzıman yağı kaç kilometrede değiştirilir sorusunun yanıtı da bu standart değişim periyodlarına işaret eder.
Otomatik şanzımanlı bir araçta şanzıman yağı eksilir ve / veya biterse aracınız vites değişimi yapamaz hale gelir, aracınızın performansı düşer ve sürüş güvenliğiniz de azalmış olur. Performansı düşen aracınızda zorlanmaya başlayan motor aşırı yakıt tüketir ve zarar görür.
Şanzıman * Ürün Tanımı: Yüksek kaliteli baz yağlar ve geliştirilmiş korozyon, aşınma önleyici gibi birçok katıklarla harmanlanıp üretilen, manuel şanzıman ve diferansiyellerde dört mevsim kullanımına uygun dişli yağıdır.
10 40 motor yağı aynı zamanda 10w 40 motor yağı olarak da ifade edilir. Bu doğrultuda genel olarak LPG, benzin ya da dizel tüm araçlarda ortak biçimde kullanım imkanı vermektedir.
Tanım Aşırı basınç (EP) ve aşınma önleyici modern katkılar kullanılarak geliştirilen çok amaçlı dişli yağıdır. Kullanım Yeri Tüm soğuk ve zorlu çalışma şartlarındaki yağ banyolu fren sistemine sahip iş makinelerinin akslarında, dişli sistemlerinde ve fren disklerinde çok amaçlı kullanımı uygundur.
Yani durumu basite indirgeyerek anlatacak olursak; 30 numara motor yağı sıcakta incelip 10 numara gibi, soğukta da kalınlaşıp 40 numara gibi davranmaktadır. İşte tam da burada çok dereceli yağ teknolojisi önem kazanmaktadır.
İş makineleri ve traktörlerin transmisyon ve hidrolik sistemlerinde kullanılmak üzere geliştirilmiş SAE 10W-30 viskozite sınıfında üstün kaliteli bir yağdır.
Yaşlanmaya karşı yüksek dirençli, Sistemdeki sızdırmazlık malzemelerine (conta ve lastiklere) zarar vermez. Normal ve yüksek yüklemeli motosiklet şanzımanlar ve nihai tahriklerde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri