Kişiler gelir ve gider dengesini düzgün bir şekilde ayarlayamazlarsa sıkıntılar yaşarlar.
Bu sözün gerçek anlamı ise şu şekildedir: "Kişi her zaman için sermayesi kadar iş yapmalıdır. Gücü nispetinde iş yapmalı ve gücünün üzerindeki işlere kalkışmamalıdır. Genellikle ekonomik anlamda kullanılan "ayağını yorganına göre uzat" atasözü "öğüt" niteliğinde bir kelimedir.
AYAĞINI YORGANINA GÖRE UZAT TDK SÖZLÜK ANLAMI
Toplumumuzdaki maddi nasihatlerden biridir. Kişinin hesabını bilmeden gereksiz yerlere masraf yapması halinde günü geldiğinde parasız kalabileceği anlamına gelir. Ayrıca bütçesini aşacak harcamalara girişmenin de uygun olmayacağı manasını taşır.
Atasözünün ortaya çıkışı ile ilgili kesin bir hikaye bulunmamaktadır. Ancak bu sözün, geçmişte zorlu yaşam koşullarına sahip olan insanlar arasında yaygın olduğu düşünülmektedir. Özellikle tarımsal faaliyetlerle uğraşan insanlar, gelirlerini doğru bir şekilde yönetmek ve ihtiyaçlarına göre hareket etmek zorundaydılar.
Türkiye'de belki de en sık duyulan atasözlerinden biri ayağını yorganına göre uzattır. Bu cümlenin genel anlamı, kişilerin kazandıkları paralardan daha çok olacak şekilde harcama yapmamaları anlamına gelmektedir. İnsanlar eğer gelir ve gider dengesini ayarlayamazlarsa sıkıntıya düşerler.
İlgili 30 soru bulundu
Ayağını yorganına göre uzat atasözü mecazdır çünkü atasözleri genellikle mecaz anlam olur onun dışında da ayağını yorganına göre uzat derken tutumlu olmayı kastediyor bu nedenle gerçek anlam deriz.
"giderini mutlaka gelirine uydurmalısın" anlamında kullanılan bir söz.
Bu bakımdan bilgisi sebebiyle bir insan kendisine güvenip öyle olur olmaz şeylere karışmamalıdır. Yoksa yaptığı bir hareket, söylediği bir söz, fark etmediği bir durum onu yanılgıya düşürüp zor durumda bırakabilir.
Bu atasözü, cümle içinde kullanıldığı zaman kişinin nasıl bir hayatı olduğunun yaşam tarzı ve yaşadığı ortamla aslında doğrudan ilişkili olduğu anlatılır. Örneğin, Evi tertemiz, aslan yattığı yerden belli olur. Cümlesinde olduğu gibi kişinin karakterini ve davranışlarını yaşadığı ortamın etkilediğini ifade eder.
Güneş balçıkla sıvanmaz sözüyle herkesçe bilinen ve farkında olunan bazı gerçeklerin değiştirilemeyeceği ifade edilmektedir. Güneşin o büyüklüğü ile sıvanması mümkün olmadığı gibi; bir gerçeğin de yalanla örtbas edilmesi mümkün değildir.
[1] herkesin, her şeyin kendi çevresinde önem taşıdığını anlatır.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
İşleyen demir pas tutmaz atasözü, başka bir durumun insanlara uyarlanmış halidir. Bu atasözünün anlamı sürekli çalışan ve hareket eden insanın parlaması demektir. Yani çalışan ve hareketli olan kimselerin hem sağlık açısından hem de güç kuvvet açısından her daim verimli olabileceği anlatılmak istenmiştir.
Kaz gelen yerden tavuk esirgenmez atasözüne göre büyük çıkarlar ve menfaatler elde etmek için küçük fedakarlıklar yapmak gerektiği belirtilir. Buna göre büyük kazançlar elde edilmesi için de ufak tefek sıkıntılara girilebileceği açıklanır. BU atasözü pek çok alanda rahat bir şekilde kullanılabilir.
Emek Olmadan Yemek Olmaz sözü, ancak çalışıp çabalayarak başarılı olunabileceği anlamına gelir. Hem maddi hem de manevi kazançlar emek vererek elde edilir. İnsan, ideallerini gerçekleştirmek için planlı programlı bir şekilde ilerlemeli. Emek vermediğimiz işlerden başarılı beklememiz hatalı bir tutumdur.
bir dediği iki olmamak ne demek? her isteği hemen yerine getirilmek. demek.
Zamanında kullanamaz ve fırsatı kaçırırsa küçük bir fırsatı büyükmüş gibi gösterir ve uzun zaman aynı şeyleri söyler. Çünkü fırsatı değerlendirememenin beceriksizliğini hisseder durur.
Nefesine güvenen borazancıbaşı olur TDK sözlük anlamı şu şekildedir: başarabileceğine emin olanlar büyük işlere girişmelidir anlamında kullanılan bir söz.
Bu atasözünde 12 tane ünlü harf vardır.
Evdeki hesap çarşıya uymaz atasözü, önceden yapılan planların her zaman istendiği gibi gitmeyeceği anlamına gelmektedir.
Damlaya Damlaya Göl Olur; Şu an biriktirilen ufak bir kazancın, yarın daha büyük kazanca dönüşeceğini anlatan bir atasözüdür.
Aksoy (1988b: 136), “Bugünkü işini yarına bırakma” atasözünü mecazsız atasözü olarak nitelendirmiştir. Bu atasözünde kastedilen bugün ve yarın değil, işin zamanında yapılması gerektiğidir. Burada bugün ve yarın kelimeleri gerçek anlamıyla değil, mecaz anlamıyla kullanılırken iş kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Bu atasözü hem gerçek hem de ● Atasözleri genellikle mecaz anlam- mecaz anlamlıdır. Her şeyin işe ya- lıdır. rayacağı bir zaman mutlaka gelir, ► Minareyi çalan kılıfını hazırlar. anlamındadır.
Doğrulanmış Cevap
Merhabalar, Mum dibine ışık vermez şeklindeki atasözünün anlamı, insan çevresinde yakın olmadığı insanlara ettiği bol yardımı yakın çevresine yapmaz demektir. Bu anlamı ile baktığımızda mecaz anlamli oldugunu görürüz çünkü gerçekte mum yapısı gereği etrafını aydinlatirken, dibine hiç ışık yollayamaz.
Elimize geçen her şey mutlaka başka bir durum için gerekli olur. Sakla samanı gelir zamanı atasözü ile anlatılmak istenen de tam olarak budur. Elimize geçen her bir nesne her ne kadar ilk başta gereksiz gibi gözükse de bir gün sırası geldiğinde işimize yarar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri