Oldukça nadir de olsa kedilerde tıpkı insanlarda olduğu gibi çeşitli genetik mutasyonlar görülebilir. Ancak kedilerde Down sendromu olması mümkün değildir. Trizomi 21 olarak da bilinen Down sendromu, 21. kromozomun bir kısmının ya da tamamının ekstra bir kopyasının bulunması durumudur.
Kedilerde Down Sendromu Neden Görülmez
İnsanlarda 23 kromozom vardır. Kedilerde ise 19. Bu nedenle kedilerde ekstra kromozom 21 olması açıkça imkansızdır. Ancak bu, kedilerde bazen ekstra kromozom olmayacağı anlamına gelmez.
Down sendromuna ait araştırma ve önemli fiziksel özellikler insanlardan sonra hayvanlarda da keşfedildi. Hatta, birçok hayvanda bu hastalığa benzer zorluklar olabileceği ancak belirgin bir özelliği olmadığı bulundu. Down sendromu bazı hayvanlar da ise, insanlarla aynı fiziksel sorunlar mevcut.
Down sendromlu kediler hastalık değil genetik bir farklılıktır. Tedavi edilen bir hastalık olmayan down sendromu +1 kromozom farklılığından oluşmaktadır. Anne ve babadan gelen 23 er kromozom toplamında 46 kromozom ederken, down sendromuna sahip bireyde 21. kromozomdan 2 değil 3 tane bulunur.
Scottish Fold
Bu kemik ve kıkırdak bozuklukları şiddetli ve ağrılı artrite (kireçlenme) neden olur. Scottish Fold'lar ömürleri boyunca şiddetli ve ağrılı bir dejeneratif eklem hastalığı olan osteoartridi çekmek durumunda kalabilirler.
İlgili 42 soru bulundu
Scottish Fold kedilerin gözleri orta büyüklükte, kafaları yuvarlak biçimlidir. Ağırlıkları ortalama 3–5 kg arasındadır. Ortalama yaşam süreleri 11 ile 14 yıl arasındadır.
Hangi kedi türünün ortalama kaç yıl yaşayabileceği şu şekilde sıralanabilir: Scottish Fold 12 - 17 yıl. British Shorthair 12 - 14 yıl. Van Kedisi 12 - 17 yıl.
Down sendromunda sık görülen doğumsal hastalıklar açısından tam bir fizik muayene yapılır. Tanı için bebekten kan alınarak karyotip analizi olarak bilinen genetik inceleme yapılır. 47 kromozom sayılması ve üç çift 21. kromozom görülmesi ile tanı konur.
Down Sendromu'nun ilk bulgusu, hamileliğin 11 ila 14'üncü haftaları arasında yapılacak ultrasonografi ve kan testi ile görülebiliyor.
Down Sendromu Tedavi Gerektiren Bir Hastalık Değil, Farklılıktır. Down sendromlu çocukların sağlık sorunlarının ve gelişimlerinin yakından takibi sağlanmalıdır. Erken çocukluk döneminde yapılan bu takip sayesinde kişinin hem sağlıklı hem de etkin bir yaşam sürdürmesi mümkün olur.
cinsel iktidar ya da kısırlık problemleri ile karşı karşıya kalan bireylerde olabilir. Down sendromlu insanlar evlenebilir mi sorusu da birçok insan tarafından sorulmaktadır. Evlenmelerinde herhangi bir engel bulunmasa da, toplum tarafından kısıtlanır.
Dünyada altı milyona yakın Down sendromlu birey bulunuyor. Türkiye'de tam bir veri yok ancak yaklaşık 70 bin Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor.
Normal şartlarda ülkemizde 10 haftaya kadar gebelik sonlandırılması, kürtaj ailenin talebiyle isteğe bağlı olarak yapılabilmektedir. Ailenin talebiyle Down Sendromu gibi istisnai durumlarda 20. haftaya kadar sonlandırma yapılabilir.
Köpekler ise 39 çift kromozoma sahipler. İnternette karşınıza çıkan ''down sendromlu hayvanlar''ın tamamına yakını down sendromunda karşılaşılan fiziksel değişikliklerin görülmesiyle ortaya çıkan bir yanılgıdır.
Albino kedilerin derileri pembemsi bir renge sahiptir. Kedi, eğer albinoysa bu pembe renge gözlerinde, dudaklarında, patilerinde ve kulak içlerinde de yani tüylerinin olmadığı her yerde rastlanmalıdır. Bazı albino kedilerin göz bebekleri kırmızıya yakın bir pembedir.
Yavru zarları ve yavru yumuşak doku sıvılarının emilmesi sonucu yavrunun sert deri ile kaplanmış iskelet halini almasıdır. Kedilerde köpeklere göre daha sık görülür. Beslenme yetersizliği , hormonal yetersizlik ve trauma nedeniyle oluşabilir.
Çocukluk dönemlerinde solunum hastalıkları, kalp bozukluklarına rastlanabilir. Yaşam süreleri geçmiş yüzyılda düşük seyretmişken günümüzde gelişen tıp ve iyi bakım sonucunda bu yaş ortalama Down sendromlu kişi ömrü 50 yaş civarında seyretmektedir.
Down sendromlu bebeklerin ortak bir takım özellikleri vardır. Down sendromlu bireylerde ileri düzeyde mental (zihinsel) ve gelişimsel gerilik mevcuttur. Normalde ortalama IQ 100 iken, down sendromlu kişilerde ortalama IQ 50'dir.
Down Sendromu Önlenebilir mi? Down sendromu önlenemez, ancak ebeveynler riski azaltabilecek adımlar atabilir. Annenin yaşı ilerledikçe down sendromlu bebek sahibi olma riski de artmaktadır.
Hastalık, genetik bir farklılıktan doğar. Anne babanın taşıyıcı olması durumunda bebeğin de Down sendromlu olma riski yüksektir. Bu da Down sendromunu genetik bir rahatsızlık yapar ancak sendrom anne babadan geçmeden de oluşabilir.
Down sendromu gebelik sırasında yapılan amniyosentez, kordosentez, koryonik villus örneklemesi, ultrason ve kan testleri ile anlaşılabilir. Anne karnında down sendromu bebek hareketleri, anne adayı tarafından fark edilecek boyutta değildir.
Down Sendromu Belirtileri
Avuç içinde enine tek bir çizgi bulunur. Ayak birinci ve ikinci parmakları arasındaki mesafe normalden daha fazladır. Bununla birlikte, Down sendromlu bebeklerde emmede güçlük ve sarılık da görülebilir.
Homozigot (safkan) Scottish Fold kediler, iki Scottish Fold ebeveynin çiftleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Heterozigot (melez) olanlar ise bir ebeveynin Scottish Fold ırkına, diğer ebeveynin ise farklı bir ırka mensup olmasından kaynaklanır.
Scottish Fold- British Shorthair çiftleştirmeleri yapılarak hastalık baskılanmaya çalışılsa da bunun herhangi bir pozitif etkisi olmadığı görülmektedir. Doğan her Scottish Fold ırkı %100 hastalıklı doğmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri