%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
26/11/2021 tarihli ve 31671 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4862 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile adli yardım ve adli müzaharet kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı %8'e indirilmiştir.
%10 KDV Oranının Uygulandığı Ürün ve Hizmetler
Tekstil ürünleri, giyim, çanta, bavul gibi ürünler ile tiyatro, sinema, müze ve otel gibi kültürel ve sosyal hizmetlerden alınan KDV oranı %8'den %10'a yükseltilmiştir.
· Aile mahkemeleri, tüketici mahkemeleri ve çocuk mahkemelerinin görev alanına giren davalar ve işler, vesayet davaları ve işleri; bu davalara bağlı kanun yolları kapsamında verilen avukatlık hizmetleri için %8, .
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
İlgili 29 soru bulundu
Turizm belgesi olan restoranlar ve alkollü mekanlarda, altın ve pırlanta gibi tüketim kalemlerinde, bilgisayar, tablet akıllı telefon gibi elektronik ürünlerde, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi gibi beyaz eşya ürünlerinde, mobilya ürünlerinde yüzde 18 KDV oranı uygulanır.
10.07.2023 ve Sonrasında %8 ve %18 KDV'li Fatura Kesebilir miyim ? Hayır kesemezsiniz, %10 ve %20 kesmeniz gerekmektedir.
Avukatlık hizmetlerinde %8 ve %18 olarak uygulanan KDV oranları diğer mal ve hizmetlerde olduğu gibi Cumhurbaşkanı Kararı ile %10 ve %20'ye çıkarılmıştır. Adalete ulaşmanın ve mahkemeye erişim hakkının temsilcisi olarak avukatın verdiği hizmet KDV ile artırılmamalı, yurttaş ve avukat mağdur edilmemelidir.
İş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri için %8, Diğer tüm avukatlık hizmetleri için %18.
Avukatın müvekkili GVK'nun 94. maddesi kapsamında stopaj (vergi kesintisi) yapmakla yükümlü vergi mükellefi kişi veya kurumlardan ise, serbest meslek makbuzunda %20 oranında stopaj gösterilir.
Resmi Gazete'de 07.07.2023 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile KDV oranı %18 olan ürün ve hizmetlerdeki oran %20'ye yükseltilmiştir. Bu grupta mobilya, beyaz eşya, araba, sigara ve alkol gibi ürünler bulunmaktadır. KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir.
Değişiklik ile, et, balık, çay, kahve, peynir, şeker, süt, su, meyve, kuruyemiş gibi temel gıda ürünlerindeki KDV oranı %8'den, %1'e indirildi.
Dolayısıyla, beyaz peynir, otlu peynir ve süt kreması KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı eki II sayılı listenin "A" bölümünün 2. sırasında sayılan 4. Fasıl kapsamında olup, teslimleri %8 oranında KDV ye tabi bulunmaktadır.
Katma Değer Vergisi'ne (KDV) artış yapılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre yüzde 18 olan KDV yüzde 20'ye; yüzde 8 olan KDV yüzde 10'a yükseldi.
Örneğin, KDV oranı yüzde 8'e indirilen bir malın satışında KDV oranını sehven yüzde 18 uygulanabilmektedir. Bu durumda, alıcı da ödemiş olduğu yüzde 18 oranındaki KDV tutarını indirim konusu yapabilmektedir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunlar pirinç, makarna, et, balık, süt ve süt ürünleri, peynir, yumurta, yemeklik yağlar, meyveler, sebzeler, kuruyemişler, bakliyat çeşitleri, şeker ve şekerli ürünler, çay, kahve, su gibi insanlarımızın günlük hayatlarında sık tükettikleri gıdalardır.
Bilişim ürünlerinden alınan KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmesi, masaüstü ve dizüstü bilgisayar satışlarında rekor artış getirdi.
7 Temmuz 2023 tarihli ve 32241 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile KDV oranlarında değişikliğe gidilmiştir. Bu karara göre; genel KDV oranı %18'den %20'ye, %8 indirimli KDV oranı ise %10'a çıkarılmıştır.
“Mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerinin davayı kazananlara ödenmesi KDV'nin konusuna girmez. Ancak bu paralardan sözleşmeleri gere- ği ücret karşılığı çalışanlar dışında kalan avukatlara intikal eden kısım, serbest meslek kazancı kapsamında vergiye tabi olur.
Avukat Ne Kadar Maaş Alır? Avukat olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Avukat maaşı 2023 verilerine göre ortalama 31.300 TL civarındadır.
Buna göre; halen % 18'lik genel oranda vergilendirilen; 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununda yer alan adli yardım ve adli müzaharet hükümleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri 1 Aralık 2021 tarihinden geçerli olmak üzere % 8 oranında KDV'ye tabi olacaktır.
Dolayısıyla vergi mükellefi olsun olmasın davayı kazanan taraf, bu tebliğ ile nihai KDV yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmış olacaktır. Ancak, bu KDV'nin davayı kazanan tarafın- dan ödenmemesi halinde ise avukat tahsil etmediği KDV'yi makbuz düzenlemiş olması sebebiyle vergi idaresine yine ödemek durumunda kalacaktır.
05.Temmuz.2023 tarihinde 1.000-TL + KDV (%18) yapılan teslim için, 10.Temmuz.2023 ve sonrası için gerçekleşmiş 100-TL+KDV iade, fiyat farkı, kur farkı veya vade farkları için, düzenlenmesi gereken fatura da ki KDV. oranı %18 uygulanacaktır.
Temizlik malzemeleri, tuvalet kağıdı, bebek bezi gibi temel ihtiyaç maddelerindeki KDV oranı son olarak mart 2022 tarihinde yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştü.
İstisna faturası neden kesilir? KDV muafiyeti olan ihracat kayıtlı satışlar durumunda istisna faturası kesilir. Katma Değer Vergisi Kanunu uyarınca ihracat kayıtlı satışlarda ürün yurt dışına satılacağından KDV alınmıyor. Üretici tarafını ilgilendiren ihracat kayıtlı faturalar kesilirken faturaya KDV dahil edilmiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri