Bu gizli kıta, "Zelandiya" olarak adlandırılıyor ve Okyanusya'nın altında bulunuyor.
Bilim insanları 2017'de 8. kıtanın varlığını onayladı ve Yeni Zelanda yakınlarında bulunan kıtaya "Zelandiya" adını verdi. 5 milyon kilometrekarelik Zelandiya'nın %94'ü sular altında olduğu için, kıtanın haritasını çıkarmak hayli zorlu bir süreçti. Kayıp 8. kıta Güney Pasifik okyanusunun 1km altında bulunuyor.
Yüzde 94'ü suyun altında olan kıtanın ismi ise Zealandia. ABD'nin saygın bilim dergilerinden "Amerikan Jeoloji Topluğu"nda yayımlanan bir araştırma dünyada 7 değil 8 kıta olduğunu ortaya koydu.
Zelandiya (İngilizce: Zealandia), dünyanın sekizinci kıtası olarak önerilmektedir.
Bu kıtalar; Avrupa, Asya, Afrika, Okyanusya, Antarktika, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'dır.
İlgili 31 soru bulundu
Pangea, günümüze kadar var olan süperkıtaların sonuncusu ve jeologlarca biçimi ortaya çıkarılanların ilkidir. Gondvana'nın parçalanmasıyla Antarktika, Güney Amerika, Avustralya ve Afrika kıtaları; Laurasia'nın parçalanmasıyla Kuzey Amerika ve Avrasya (Asya ve Avrupa) kıtaları ortaya çıkmıştır.
Zelandiya adındaki bu kıtanın varlığı, bundan 375 yıl sonra ispatlanabilecekti. Yüzde 94'ü suyun altında olduğu için ilk bakışta görünmez olan kıtaya, Yeni Zelanda yerlileri Mahorilerin dilinde "Māui'nin tepeleri, vadileri ve düzlükleri" anlamına gelen Te Riu-a-Māui ismi verildi.
Büyük Pasifik çöp alanı veya Pasifik çöp girdabı, merkezi Kuzey Pasifik Okyanusu'nda 135° B ve 155° B ile 35° K ve 42° K meridyenleri arasında bulunan bir deniz atıkları girdabıdır. Bu alanın büyüklüğüne dair tahminler, etkilenen alanı tanımlamak için kullanılan plastik konsantrasyon derecesine göre değişmektedir.
Bazıları en fazla dört ya da altı kıta olduğunu düşünürken, en yaygın kullanımda yedi kıta sayılır. Ama genelde yedi kıta olarak bilinir. Bazıları Afrika, Avrupa ve Asya'nın birleştiği yeri Avrasya kıtası olarak görür, ancak burası sanıldığı gibi ayrı bir kıta değil sadece o bölgenin takma adıdır.
Yeni Dünya, Afrika-Avrasya dışında kalan ana karaları ifade eden terimdir. Çoğunlukla Amerika ana karasını belirtmek için kullanılır.
Bienal ana başlığını, Antroposen çağının küresel ısınmayla birlikte en gözle görünür sonuçlarından biri olan, Pasifik Okyanusu'nun ortasındaki devasa atık yığınından alıyor. Popüler bilimdeki adıyla “Yedinci Kıta”, 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığındaki bir plastik yığınından meydana geliyor.
Dünya üzerinde bilinen ve resmi olarak ismi de konulan kaç adet kıta var merak ediyor musunuz? Ortaçağ'a kadar dünya üzerinde 6 kıta vardı. Fakat ilerleyen zamanlarda keşiflerle birlikte bu sayı yediye çıkarıldı. Yani, dünya üzerinde 7 adet kıta var.
Modern jeolojik kanıtlar, herhangi bir kayda değer büyüklüğe sahip bir “kayıp kıtanın” var olamayacağını göstermektedir.
Türkiye topraklarının büyük bir bölümü Asya kıtasında yer alır ve bu bölgeye Anadolu/Küçük Asya adı verilir. Avrupa kıtasında yer alan görece küçük bölüme ise Trakya adı verilir.
Bilim insanlarına göre coğrafya kitaplarının yeniden yazılması gerekiyor çünkü Dünya'da 7 değil 8 kıta bulunuyor. Artık yüzde 94'ü suyun altında olan kıtanın ismi ise Zealandia. Yeni Zelandalı bilim insanları 8'inci kıtanın detaylı haritasını oluşturdu.
Eski Dünya kara kütlesinin bir parçası olan Asya 44 391 163 km²'lik yüz ölçümü ile dünyanın en büyük kıtasıdır. Aynı zamanda 1 010 m'lik ortalama yükseltisiyle de dünyanın en yüksek kıtasıdır. Asya bu yükseltisini; dünyanın en yüksek zirvelerini bünyesinde barındıran Himalaya Dağları'na borçludur.
Çünkü Türkiye'nin hem Avrupa hem de Asya kıtasında toprakları bulunmaktadır.)
Şimdilik. Kaç kıta var? Genel kabul gören görüşe göre dünyada 7 kıta bulunmaktadır: Asya, Avrupa, Afrika, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Antarktika.
Dünya üzerinde iki farklı kıtada toprağı olan birkaç ülkeden biri olma özelliğine de sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti'nin hem Asya hem de Avrupa kıtasında toprağı bulunmaktadır. Toprak parçasının büyük çoğunluğu Asya kıtasında bulunmaktadır. Asya ile Avrupa kıtasını birleştiren iki köprüsü bulunur.
Pasifik Okyanusu'nda 3,4 milyon kilometrekare genişliğinde, 7 milyon ton ağırlığında bir plastik yığılımı var. Buna "Büyük Pasifik Çöp Alanı" denmekte. Katı değil akışkan ve yüzer-gezer bir kıta. Kıtada yaşam süresi çok düşük.
Günlük çöp üretimi dünya genelinde 10 milyon tondur. Peki üretilen bu kadar çöpün ne kadarı toplanmaktadır? Ev çöplerinin 1.23 milyar tonu, sanayi çöplerinin 1.2 milyar tonu ve tehlikeli çöplerin 300 milyon tonu toplanmaktadır. Geri kalan çöpler ise doğaya dökülmektedir!
Plastik atıklar okyanuslarda irili ufaklı adalar oluşturuyor; yedinci kıta da Pasifik Okyanusu'nda yüzen atıklardan oluşuyor ve Türkiye'nin iki katı büyüklüğüne sahip olduğu belirtiliyor. 1997 yılında Amerikalı okyanus bilimcisi Charles Moore tarafından keşfedilen ilk atık girdabı olarak kayıtlara geçen bu 'ada' 3,4 ...
Lemurya, eskiden Hint ve Pasifik okyanusları arasında yer aldığına inanılmış, ancak günümüzde bilimsel olarak kabul görmeyen ve sözdebilim olarak sınıflandırılan efsanevi bir kıtadır.
Atlantis'in, zamanında Kuzey Amerika ile Asya arasında yani Pasifik'te olduğu iddia edilirken, Mu'nun Afrika ile Güney Amerika arasında bulunduğu söyleniyor. Atlantis'in efsanesi Mu'dan biraz daha eski. Yirmi bin yıl kadar önceye gidiyor.
Mu, yani Güneş İmparatorluğu; eski çağlardan günümüze ulaşan tabletlere göre ilk insanların anavatanı olan bir kıtadır. Pasifik Okyanusu'nda Asya ve Amerika kıtalarının arasında yer alır ve Avustralya'nın iki katı büyüklüğündedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri