Yatay görüş mesafesini 1 km.nin altına düşüren meteorolojik bir olaydır. Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir.
Yerle temas halindeki su buharının, havada asılı duran küçük su damlacıklarına veya kristallerine dönüşmesi olayına sis adı verilir. Bu dönüşüm yorulma adı verilen olayla gerçekleşir. Sis ayrıca, stratus adı verilen bulutun yerde veya yere yakın seviyelerde oluşması olarak da tanımlanabilir.
Sis genellikle havanın 2.5 ila 4 derece olduğu anlarda ortaya çıkan bir hava olayıdır. Sisin varlığından bahsedebilmek için görüş mesafesinin 1 kilometreden daha kısa olması gerekir.
Bulut, serbest bir hava kütlesinde toplanmış, gözle görülebilir su damlacıkları, buz kristalleri veya her ikisinin karışımından oluşan yapıdır. Bulutlar yer seviyesinden yüksekte bulunur. Yer seviyesinde oluşan sığ bulut katmanları ise sis olarak adlandırılır.
Yaklaşık son 20 – 25 gündür kentimiz sis altında. Sis bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması ile yatay görüş mesafesini düşüren meteorolojik bir olaydır. Özellikle hava ulaşımında ciddi sıkıntılara yol açan sis, sağlığımızı da tehdit etmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Sis, yatay görüş mesafesini 1 km'nin altına düşüren bir hava olayıdır. Stratüs bulutlarının yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Hava içindeki su buharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelir.
Sis ve kirli hava arasındaki en büyük fark, sisin çoğunlukla kış aylarında görülen bir doğa olayı olmasıdır. Kirli hava ise dumanın ve sisin bir tür karışımıdır.
Sis gözle görülür bulut formunda su damlaları ya da buz kristallerinin Dünya zeminin hemen üzerinde ya da havada asılı kalması ile oluşan hava muhalefetidir. Sis, su, topografya ve rüzgar koşullarından etkilenen bir tür düşük irtifa bulutudur.
Yağışlar yağmur, kar, dolu, çiy, kırağı ve sistir. Yağmur, kar, dolu gökyüzünde oluşurken, çiy, sis ve kırağı yeryüzünde oluşur. 1. Yağmur: Havadaki nem yoğuşarak su damlacıklarını oluşturur.
Serbest atmosferde, buz kristalleri, ve su damlacıkları gibi gözle görülür parçacıkların bir araya gelmesiyle oluşan bulut, hava parselinin atmosfer içerisinde yükselmesi ile içerisinde bulunan su buharının yoğunlaşması sonucunda oluşur. Sisin buharlaşması şeklinde oluşumu da söz konusudur.
Stratus bulutunun yerde veya yere yakın seviyede oluşması olarak da bilinir. Yerle temas eden hava içindeki subuharının yoğuşması veya donarak kristalleşmesi sonucu ortaya çıkan çok küçük su damlacıkları veya buz kristallerinden meydana gelmiştir. Sis içinde çisenti biçiminde çok hafif yağış olabilir.
Sis gece oluşmaya başlar ve gündüz öğleye doğru havanın daha da ısınması ile ortadan kalkar. Sıcak ve nemli olan havaların soğuk bir yüzeyin üzerinde hareket etmesi ile alt katmanlar soğumaya başlar.
Isınmış ve nemli haldeki hava kütlesi dönem veya şartların değişmesiyle oluşmuş soğuk havayla karşılaşır. Bu karşılaşma sıcak ve nemli hava kütlesindeki su buharının hızlıca yoğunlaşmasına neden olur ki bu durum da sisin meydana gelmesine olanak tanır.
Hızlı soğuma yapan nemli havada, bağıl nem tutma derecesi düşer ve nem yoğuşma yaparak sis oluşturur. Sisin, genellikle sabah saatlerinde yoğun görüldüğüne rastlıyoruz. Soğuk olan toprak veya deniz üzerindeki nemli hava, güneşin doğumu ile birlikteki sıcaklık artışından dolayı, yoğunlaşarak sis oluşturur.
Sıcak ve nemli bir hava, soğuk bir yüzeye geldiğinde sis oluşumuna sebep olur. Yamaç boyunca yükselmeye devam eden havanın soğuması ve bir cephe boyunca sıcak havanın yükselmesiyle de sis oluşumu gözlemlenir. Ülkemizde bu durumların en çok yaşandığı bölgeler ise Karadeniz ve Marmara Bölgeleridir.
Salin İnfüzyon Sonografi (SİS) ya da Saline Ultrasound Uterine Scan rahim içine az miktarda salin (tuzlu su) verilerek yapılan bir çeşit vajinal ultrason işlemidir Bu sayede ultrasonda rahimin iç boşluğu çok net bir şekilde izlenebilir ve yapısını bozan polip, myom gibi yer kaplayan lezyonlar ya da asherman sendromu ...
Sisli, nemli ortamda partikül yoğunluğu da çok fazla oluyor. Havadaki partiküllerin yoğunlaşması solunum yoluna virüslerin özellikle partiküllerle birlikte hızlı taşınmasına neden oluyor. Böyle havalarda özellikle kronik akciğer hastalığı olan hastalarımızın mümkün olduğu kadar evden çıkmaması öneriliyor.
“Sis yüksek basınç şartlarında meydana gelir. Yüksek basınç da alçalıcı hava hareketleriyle meydana gelir, yani hava aşağıdan yukarıya çıkmıyor, aşırı soğuyan hava ağırlaşarak yere doğru çöküyor. Bu da genellikle kış aylarında gerçekleşir.
Ülkemizde sis en çok Karadeniz iklimi ve Marmara (geçiş) ikliminde görülür. Karadeniz ikliminde görülen sisler daha çok yamaç sisleridir. En çok ilkbahar mevsiminde rastlanır. En az görüldüğü yerler ise Akdeniz kıyılarıdır.
Yani bulutun rengi aslında ışığın ona verdiği renklerin karışımıdır. Gün ışığı genelde beyaz olduğu için bulutları beyaz görürüz. Fakat günbatımı veya gece ışıklandırılmış şehirlerde bulutlar beyaz dışı renkler alır.
Humilis: Yere yakın, alçak, küçük boyutlu. Mediocris: Orta, orta seviyede.
Bulutlar, içlerindeki gaz hâlindeki su moleküllerinin hava soğudukça havada asılı hâlde bulunan küçük katı parçacıkların üzerinde yoğunlaşmasıyla oluşur.
Sıcak ve nemli hava ani bir soğumaya maruz kaldığı zaman mikroskobik su damlacıkları oluşur. Havada asılı halde bulunan bu su damlacıkları, görüş mesafesini kısaltır. Tanım olarak, sisin varlığından bahsedilebilmesi için görüş mesafesinin bir kilometreden kısa olması gerekir.
Çünkü sis yerle temas eden hava içerisindeki su buharının yoğunlaşması sonucunda meydana gelen küçük su damlacıklarının havada asılı kalması ile oluşmaktadır. Yani sis birbiri içerisinde çözünmeyen bir yapıya sahip olmaktadır. Bu sebeple sis heterojen bir katı sıvı karışımı olmaktadır.
Yer yüzeyinden yukarıya doğru yükseklikle birlikte atmosferde ters bir sıcaklık dağılımı ortaya çıkmaktadır. Alt seviyelerdeki soğuk havaya ek olarak, yükseklik arttıkça sıcaklık da artar ve oluşan soğuma havanın çiğ noktasına kadar inerse sis meydana gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri