Kulakta dolgunluk hissi. Kulak tıkanıklığı veya kısmi işitme kaybı Kulakta çınlama ya da uğultu. Kulaktan koku gelmesi.
Kulak kirinin belirtilerinin başlıca belirtisi kulak tıkanıklığıdır. Bunun yanı sıra işitmenin azalması, çınlama ve uğultu hissi, kuru öksürük, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulakta kötü koku, kaşıntı ve akıntı yaşanması da kulak kirinin birikmesinin yol açtığı şikayetlerdir.
Kurumuş kulak kiri temizliği için kulak içine gliserin veya bebek yağı damlatılarak kendiliğinden akması sağlanabilir. Bu şekilde açılmayan serumen kalıntıları hekim tarafından özel aletlerle, vakumla çekerek veya yıkama ile temizlenebilir.
Kulak salgısının çok sık temizlenmesi, kulak zarını savunmasız bırakarak enfeksiyon oluşumunu kolaylaştırır. Aynı zamanda kulak yolunda oluşan kuruluğa bağlı olarak kaşıntı gibi şikayetler de görülebilir. Kulak kiri neden olur sorusu bu şekilde yanıtlanabilir.
Kulak, doğal olarak kendi kendini temizleyebilen bir organdır. Halk arasında kulak kiri olarak adlandırılan buşon, aslında kir değildir. Kulak salgısının toz ve kir parçalarını tutarak kurumuş halidir. Kulağın doğal mekanizmaları sayesinde buşon, kulak kepçesine doğru ilerleyip kendiliğinden dışarı atılır.
İlgili 38 soru bulundu
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulak salgısı koyu olan ve kulak kanallarının kendi kendini temizleme mekanizması yetersiz olan kişiler, altı ayda veya yılda bir kez kulaklarını temizletmek ihtiyacı duyarlar.
Dr. Özgür Yörük, temizlerken kulağın tahriş edilmesinin şiddetli ağrı ve orta kulak iltihabına yol açabildiğini belirterek, "Kulağınızı kesinlikle temizlemeyin çünkü kendi yapısında temizleme özelliği var. Kulaktaki salgı, zamanı geldiğinde vücut tarafından dışarı atılır" dedi.
Kulak kiri önceleri basınçlı su yardımıyla temizlenirken artık bu yöntem terk edilmiştir. Kulak kiri vakum etkisiyle kirin çekildiği aspiratör yardımıyla ya da ucu yuvarlak cerrahi bir alet olan kulak küreti yardımıyla temizlenmektedir. Bu işlem tamamen ağrısız bir işlemdir.
Kulağın kendi kendini temizleme özelliği olduğunu söyleyen Kulak Burun Boğaz Hastalıları Uzmanı, “Oldukça hassas yapısıyla dikkatli bir temizlik ve hassasiyet gerektiren bu organımıza uçları pamuklu kulak temizleme çubuklarıyla kulağın derinliklerine sokularak temizlemeye çalışmak doğru değil.
Bebeklerde kulak temizliği yapılırken özel olarak bebekler için üretilmiş olan ıslak mendiller ya da nemli bir bez kullanılmalıdır. Islak mendil kullanılarak kulak kepçeleri ve kulak arkası temizlenmelidir. Bebeğin kulağını silerken dikkatli ve hassas olunarak kirin yayılmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Kişilerin evde sert ve sivri cisimlerle (kulak çubuğu, kürdan, şiş) yapmaya çalıştıkları kulak temizleme girişimleri oldukça tehlikelidir. Bu girişimler esnasında serumen salgısı silinebilir ve bu da kulağı bakteri, toz ve kire savunmasız halde bırakır.
Duşta Kulak Yıkama
Kesinlikle kulak içerisine direk olarak su tutulmaması gerekir. Doğrudan veya dolaylı yoldan kulak içerisine su tutulması, su kaçmasına içeride biriken suyun iltihaba yol açmasına neden olur.
Buşon yani kulak kiri temizlenmesi düzenli olarak yapılan bir işlem değildir. Ne zaman kulak tıkanıklığı yapacak duruma gelirse o zaman temizlenmektedir. Bu süre bir birkaç ay olabileceği gibi hiç temizleme de gerekmeyebilir.
GLİSERİN Gliserin kulak kirini temizlemde en doğal yoldur. Hiçbir zararı olmayan gliserinden bir kaç damla damlatarak kulak içindeki kirin azalması sağlanabilir. HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI Anti oksidan ve anti bakteriyel etkisi olan hindistan cevizi yağından bir yemek kaşığı alıp ocakta ısıtınız.
Serumen isimli salgı bu bölgeden salgılanmaktadır. Serumen, açık sarı renkli ya da koyu kahverengi olabilir. Salgı kulağın içinin nemli kalmasına yardımcı olur. Dış kulak ile temas eden yabancı maddeler kulak kiri aracılığı ile kulaktan atılmış olur.
Nedenine gelince: Daha önce de ifade ettiğimiz gibi halk arasında kulak kiri olarak tanımlanan; kulağın kendi salgısıdır ve kir değildir. Dolayısıyla temizlemek gerekmez. Ancak kulakta bir tıkaç oluşturarak işitmeyi engelliyor veya kulağın farklı bölümlerinde enfeksiyona zemin oluşturuyorsa işlem gerekir.
Enfeksiyon riskini artırır ve kulağın doğal bir süreç içinde buşonu kulak dışına atmasını zorlaştırır. Ayrıca serumen adlı kulak salgısının da kulak içinden alınmasına neden olarak kulak zarını toz gibi dışarıdan gelecek yabancı partiküllere karşı savunmasız bırakır.
Bazı insanlarda bu kendi kendini temizleme işlemi bozulabilir ve bu nedenle bu kimyasallar kulağın dışına çıkarken tıkanıp kalabilirler. Bu, kulak anatomisi gibi bazı sebeplerden kaynaklanabilir. Bazı insanların kulak kanallarında sivri kıvrımlar vardır ve kulak kiri dışarı çıkamaz. Bu nedenle içeride birikebilir.
İşitme kayıplarının en sık nedenlerinden olan kulak buşonu yaklaşık 30-40 decibel civarında bir işitme kaybına yol açabilir.
Kulak içine yabancı cisim sokulduğunda buşon iyice kulak içine doğru itilir ve burada birikir. Tozlu ve kirli ortamlarda çalışma, dış kulak yolunda darlık nedeniyle buşonun dışarı atılamaması ve denize girme veya banyo sırasında dış kulak yolundaki az miktardaki salgının şişmesi kir oluşumunu etkiler.
Normalde, kulak kanalı cildinin içten dışa doğru göç hareketi ve çene hareketleriyle çok küçük parçalar halinde dışa doğru atılan buşon her insanda vardır ve hiç bir sorun oluşturmaz. Doğal seyreden ve kendi kendini temizleyen kulak kiri için hiçbir temizlik işlemi ve müdahale de gerekmez.
Ancak, yanlış kullanıldığında kulak zarına zarar verir veya kulak kanalında tahrişe neden olur. Aşırı vakum uygulanması veya cihazın yanlış yerleştirilmesi durumunda acı veya rahatsızlık hissi oluşur. Bu nedenle kulak temizliği acıtır mı gibi soruları cevaplamadan önce vakumlu cihazları dikkatli kullanmak gerekir.
Daha iri böcekler geri dönemez veya geri geri çıkamazlar. Bunlar çırpınmaya başlayabilirler, bu ağrıya ve urkmaya neden olabilir. Böceklerin ılık suyun enjektörle kulak kanalına verilmesi ile dışarıya atılması mümkündür (Arkasından alkol damlatılarak kurutulması unutulmamalıdır).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri