Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
Bu tekrar aralığı dayanıklılığımızı arttırmakla birlikte yağ yakımında çok etkilidir. Tüm bu sonuçlardan hepimiz kas gelişimi için 8-12 tekrar aralığında çalışmak isteyecektir. Ancak düştük tekrar aralığı ve yüksek tekrar aralıklarının da çok ciddi miktarda kas gelişimine destek vermektedir.
Tekrar iki dinlenme arasındaki egzersizin yinelenme sayısını ifade eder. Set sayısı ise o egzersizin tekrar periyotlarını kaç kez yenileyeceğini belirtir. Spor yaparken hedef ve tekrar sayısıarasında sıkı bir ilişki vardır. Set arttıkça tekrar sayısı azalabilir ya da artabilir.
Kaç tekrar/set yapmalıyım? –
Eğer hedefiniz saf kas kütlesinin artışı ise tekrar sayınızı 8 ile 12 arasında, 1RM düzeyini ise %70-80 aralığında tutmalısınız. Eğer hedefiniz saf güç artışı ise tekrar sayınızı 1 ile 5 arasında, 1RM düzeyini ise %80-90 aralığında tutmalısınız.
Bir egzersizde yaptığınız kaldrıma tekrar sayısının, vücudunuzun yağ yakma potansiyeline herhangi bir etkisi yoktur. Tekrar sayılarının az veya çokluğu, hareketin kuvvet ya da dayanıklılık gelişimlerinden hangisini daha çok kazanacağımızı belirler sadece.
İlgili 17 soru bulundu
Yapılan araştırmaların sonucunda düşük ağırlık ile fazla tekrar yaparak antrenman yapanların, antrenmandan sonra bir veya bir buçuk gün boyunca kas gelişiminin devam etmesi kayıtlara geçmiş en ilginç bilgiler arasında.
Amacın kaslarını daha da büyütmekse, ne kadar ağır kaldırsam o kadar iyi diye düşünüyor olabilirsin. Yapılan yeni bir araştırma, işin aslının öyle olmadığını ortaya koydu. Hafif ağırlıklar kullanarak da kaslarını aynı derecede büyütmen mümkün.
Vücut geliştirmeye yeni başladıysanız her ay maksimim 1 kg kas kitlesi kazanırsınız. 6 ay düzenli devam etmeniz ve düzeninizi bozmamanız halinde 6 ay sonra 6 kg kas kazanmış olursunuz. Üstelik bu rakamların küçümsenmemesi gerekir çünkü görünüşünüz 6 kg kas kitlesiyle birlikte değişmeye başlayacaktır!
Egzersiz programlarında "set" ve "tekrar" sayıları oldukça önemlidir. Set, belirli bir egzersizi belirli bir sayıda tekrar yapmak anlamına gelir. Set ve tekrar sayıları, kas gelişimi, dayanıklılık ve performans artışı gibi hedeflere ulaşmada kritik bir rol oynar.
Örneğin; Antrenman programınızda 12-10-8-8 Biceps Curl şeklinde bir ifade gördünüz. Bu ifade Biceps Curl hareketinin toplamda 4 set ve birinci setin 12 tekrar, ikinci setin 10 tekrar, üçüncü ve dördüncü setin ise 8 tekrar olarak yapılacağını gösterir.
Geçmişte kas gelişimi için yüksek veya düşük tekrar sayılarının daha az işe yaradığı söylense de, bazı kanıtlar düşük veya yüksek tekrarların da kas gelişimi için en az 8-12 tekrar aralığı kadar fayda sağladığı görüldü.
3 Set 15 Tekrar Ne Demektir? Bir hareketi ara vermeden 15 tekrar yapıp, belirli süre dinleneceğiz (mesela 60 veya 120 saniye) ve sonra tekrar 15 tekrar yapıp, yine dinleneceğiniz ve son olarak yine 15 tekrar yapacağınızı ifade eder. Bu şekilde 15 tekrardan oluşan 3 seti bitirmiş olursunuz.
Set Sayısı
Kısacası mümkün olan en az madde ve enzim kaybıyla, en fazla büyüme uyarısını yapmak ve gereğinden fazla protein degradasyonuna neden olmadan en yüksek protein sentezlemesini uyarmak. Bu önemli dengenin dışında fazladan yapmış olduğunuz setler, size yararı dışında zar da verebilmektedir.
The Independent'a konuşan Jacobchick konuyla ilgili şunları aktardı: “Ortalama bir erkek ayda yaklaşık 0,5 kg ila 1 kg kas yapabilirken, bu rakam kadında 0,5 kg kadar. Bir aylık süreçte yapılabilecek maksimum kas oranı sadece kadın ve erkek arasında değil, her bireyde farklılık gösteriyor.”
Dolayısıyla, kas geliştirme hedefleri doğrultusunda, bir kas grubunu haftada 2-3 kez çalıştırmak yeterli olabilir.
İlk 6 ay vücut sıkılaşır, spora hazır hale gelir. İlk 6 ay olayı yalnızca daha önce spor yapmamış yani kas hafızası olmayanlar için geçerlidir. İlk 6 ay vücut sıkılaşır, spora hazır hale gelir. kendini fark edebilmen ortalama 1 sene sonrasında oluyor.
Natural Kol En Fazla 45 cm Olur - YouTube.
Genellikle, 3 ayda vücutta ciddi bir gelişme olabilir, ancak bu, özellikle de kas hacmi ve güç açısından olabilir. Ayrıca, 3 ayda vücutta görülebilecek diğer değişiklikler arasında kilo kaybı veya kazanımı, vücut yağ oranında bir değişiklik ve fitness seviyesinde bir artış yer alabilir.
Eğer ideal kilonuzdaysanız ve vücudunuz adaptasyon sürecini atlattıysa spor programınızın sıklığını artırabilirsiniz. Eğer kardiyo ve kas geliştirme ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 4, sıkılaşma ağırlıklı bir program uyguluyorsanız haftada 5 kereye kadar spor yapabilirsiniz.
Haftada 3 gün 20 dakikalık yüksek yoğunluklu egzersiz yapabilirsiniz. “Spor kaç günde bir yapılmalı?” diye düşünüyorsanız, egzersizi haftada 2 gün ara vererek yapmak önerilir. Ancak her gün spor yapmak rutin açısından da daha çok tercih edilir. Günde 2 kere spor yapmak da kişinin yine kendi isteğine bağlıdır.
Rekreasyonel sporcular için dinlenme günlerinde egzersiz yapmak ve aktif bir dinlenme geçirmek ev, iş ve fitness hedefleri arasında daha iyi bir denge sağlamaya yardımcı olabilir. Çalışan kaslar için en uygun dinlenme süresi ise 48-72 saat arasıdır. Yeterli dinlenmenin hem fizyolojik hem psikolojik faydaları bulunur.
Kas hacimlerini arttırmak için, spor salonlarında egzersiz yapmak gerekiyor. Ağırlık kaldırmak, kasların oluşumuna etki eden bir durumdur. Sadece spor yapmak değil, doğru beslenmek de kas gelişimine etki eden durumlardır. Kas geliştirmek isteyenlerin protein ağırlıklı beslenmesi gerekiyor.
Birinci yol olarak, ilk önce yağ yakmak ve yağ miktarınızı belli bir seviyeye getirdikten sonra kas kütlenizi arttırmak veya ikinci yol olarak yağ seviyenizle ilgilenmeyip direk kas kütlenizi arttırmak. Sonrasında kas kütleniz belli bir seviyeye ulaştığında, yağ seviyenizi azaltmak olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri