Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Her erken gelişim erken ergenlik anlamına gelmez
Kızlarda 8 yaşından önce meme büyümesi ve kıllanma olması, yine erkeklerde 9 yaşından önce testis büyümesi ve kıllanma başlaması erkendir. Ancak her erken gelişim gerçek erken ergenlik olduğu anlamına gelmez.
Erkek çocuklarda ergenliğin ilk bulgusu ortalama 11, 5-12 yaş civarında görülen testis hacminde artış olup, bunu genital ve koltuk altı kıllanması izliyor. Son yıllarda ergenliğin daha erken başladığı yönünde çeşitli görüşler bulunuyor.
Kızlarda 7–8 Yaş Civarı Meme Büyümesi Gözlenmesi Normal Mi? Kız çocuklarında 8 yaşından önce ve de özellikle 6 yaş civarında da meme büyümeleri gözlenebilir. Eğer meme büyümesi ile birlikte hızlı boy uzaması, kemik yaşının ilerlemesi varsa bu kız çocukları erken ergenlik yönünden araştırılmalıdır.
Koltuk altında tüylenme genital bölgedeki tüylenmeden ortalama 2 yıl sonra başlar ve genellikle 14–15 yaşlarında belirir. Yüz kıllarının çıkışı daha da geç dönemde gerçekleşir.
İlgili 29 soru bulundu
ağdayla başlamanızı tavsiye ederim.diğer yöntemler(jilet,tüy dökücü kremler vs)kıl köklerini dahada güçlendirip,sertleştiriyor.tamam biraz can acıtıyor ama kıllar için etkili bir yöntem.yaşı daha küçük! profösyonel bir yardımda alabilirsiniz.
Bacaklar, bilekten yukarıya doğru nazikçe tıraş edilmelidir Koltuk altları, aşağı, yana ve yukarı olmak üzere gereken her yönde tıraş edilmelidir. Bikini Bölgesi, önce tüylerin uzama yönüne doğru tıraş edin; ardından daha yakın bir tıraş için tekrar tıraş kremi sürüp ters yöne gidebilirsiniz.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
Türkiye'de artık, ortalama 11,5 yaş civarında ilk adet görülmektedir. Normal menstüral siklus 28 günde bir (21–45 gün arası) olur, 3–7 gün sürer ve 30-40 ml.
İçerisinde soya lesitini adı verilen katkı maddesinin bulunduğu çikolatalar bunların başındadır. Yine içeriğinde soyalı katkı maddesi bulunan bisküvi, sucuk, salam, sosis, mayonez, ketçap, cips gibi endüstriyel ürünlerin aşırı tüketiminin erken ergenliğe neden olduğu belirtilmektedir.
Yüz ve vücutları daha erkeksi bir görünüm alır. Yaklaşık olarak bir buçuk yıl sonra da erkek organları büyür. Büyüme 14-16 yaşına gelene kadar devam eder. Erkeklerdeki pelvik bölgesinde kıllar ortaya çıkar, 12-14 yaşında yüz kılları çıkar, koltuk altı kılları da bundan bir ya da 2 yıl sonra ortaya çıkar.
Erken adet olmak, kullanılan ilaçlara, strese, egzersize bağlı olabileceği gibi, farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. Kadınlarda sıklıkla görülen miyom ve polip varlığı da erken adet olma nedenleri arasında yer alır.
Kız ya da erkek çocukta 8 yaşından önce tüylenme olmaması gerekir, bu duruma erken tüylenme diyoruz. Bu çocukların böbreküstü bezlerinin hastalıkları açısından tetkik edilmesi gerekmektedir. Erken tüylenme ayrıca yaşına göre kilo fazlası olan ya da şişman çocuklarda insülin direncine bağlı olarak da gelişebilir.
Erken Ergenliğin Belirtileri Nelerdir? Meme büyümesi, koltuk altı ve kasık kıllanması, boy uzamasının hızlanması, sivilce, saçların yağlanması, ter kokusu, penis ve/veya testis büyümesi, davranış değişiklikleri ve vajinal akıntı erken ergenliğin başlıca bulgularıdır.
Özellikle ergenlik dönemi yaklaşan çocukları olan ebeveynlerin son yıllarda en çok endişe duyduğu konuların başında “erken ergenlik” geliyor. Ortaya çıkan psikolojik değişimlerin yanı sıra, çocuğunun büyümesinin etkilenerek boyunun kısa kalacağından korkan ebeveynler çocuk endokrinoloji polikliniklerine başvuruyor.
Önce ince ve yumuşak olan bu tüyler, zamanla kalınlaşacak. Genellikle bu tüylenmeden yaklaşık 1-2 sene sonra da regl olursun. Bu büyük bir işarettir. Beyaz ya da sarımsı renkte vajinal akıntı oluşmaya başlayacak.
İlk adet kanamasının rengi, döngünün başladığı ilk günlerde koyu veya hafif açık kahverengi tonlarında olabilir. İlk regl gününde siyah kan gelmesi, genç kızları endişelendirebilir. Ancak kanamanın rengi, devam eden süreçte kırmızıya dönüşür ve döngü sonunda yeniden koyu bir tona bürünür.
Peki ilk defa regl olma belirtileri nelerdir? Genç kızlar ilk regl dönemini genellikle 11-13 yaşları arasında yaşasa da, 8 ile 16 yaş arasında herhangi bir yaşta olabilir. Bunun anlamı tek başına yaşın kızınızın ne zaman regl olacağına dair tam bir ipucu vermiyor olması!
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Basketbol oynamak veya boyumuzu esnetecek faaliyetlerde bulunmak (örneğin zıplamak, ip atlamak, vs.) herhangi bir geçici değişime neden olmamaktadır. Yani durduğumuz yerde sürekli zıplarsak uzamayız, zıplamayı bıraktıktan bir süre sonra boyumuz eski haline dönmez.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Kalıcı olmayan bu tüyler işlevini yitirince vücutta daha uzun süre kalamaz ve genel olarak bebeğiniz 4-5 aylık olduğunda bu tüyler tamamen dökülmüş olur. Sonrasında ise bebeğinizin gerçek kıl ve saçları yavaş yavaş çıkmaya başlar.
Doğumdan sonra ise en geç 4. aya kadar tüyler dökülmüş olur. Lanugo tüyleri döküldükten sonra bebeğinizin gerçek kılları ve saçları çıkmaya başlar. Bu tüyler kalıcı değildir.
Epilasyon sonrası çıkan yeni tüyler sinir bozucudur. Bu tüyleri almanın en pratik yolu tıraş. İster ağda, ister epilatör, ister kalıcı epilasyon yöntemini kullanın; yeni çıkan tüyleri kolayca tıraş edebilirsiniz. Gillette Venus'ün entegre jel barları ile bu iş duşta gerçekten çok kolay.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri