· 8-9 yaş grubu çocukları çok gelişmiş bir hayal gücüne sahiptirler. · Gerilimini; ayağını yere vurmak, kendi kendisiyle alay etmek gibi yollarla boşaltmaya çalışırlar. · Çocuk bu dönemde oldukça bağımsız bir hale gelmiştir. Kendine güvenir ve kendi kendini eleştirir. · Şakadan çok hoşlanırlar, ansızın gülerler.
Diğer bir önemli kuramcı Piaget'nin bilişsel gelişim kuramında 7-8 yaş “Somut işlem dönemi” içinde yer alır.
Bu yaş grubu çocukların ihtiyaçlarına saygı duyarak, sevecen yaklaşmalı, insancıl yaklaşım ile iletişim kurulmalıdır. Dinleyerek öğrenmek isterler. Sorduğu soru karşısında, karşısındaki kişinin ( ebeveynleri, öğretmeni gibi ) cevabını net bir şekilde izah eden birisinin olmasını isterler.
El kol becerileri daha da artmıştır. Bu dönemde ev dışı oyunlarının büyük bir önemi vardır. Koşmak, zıplamak gibi etkinlikleri; masa başında yapacakları yazma, kesme gibi etkinliklere tercih ederler. Bu yaş çocuklarının büyük kas gelişimi, küçük kas gelişimine oranla daha iyidir.
İlgili 39 soru bulundu
7 yaş ve altı için herhangi bir zamanda çocukların yalnız bırakılması önerilmemektedir.
· 8-9 yaş grubu çocukları çok gelişmiş bir hayal gücüne sahiptirler. · Gerilimini; ayağını yere vurmak, kendi kendisiyle alay etmek gibi yollarla boşaltmaya çalışırlar. · Çocuk bu dönemde oldukça bağımsız bir hale gelmiştir. Kendine güvenir ve kendi kendini eleştirir. · Şakadan çok hoşlanırlar, ansızın gülerler.
Geç çocukluk dönemi (10-12 yaş)
Biyolojik, bilişsel ve toplumsal-duygusal süreçlerin birbiriyle etkileşimleri ile insanın doğum öncesinden ölüme kadar uzanan yaşam dönemlerini meydana gelir. Çocukluk dönemi doğumdan itibaren 11-12 yaşına kadar süren zamanı kapsar.
Birinci önceliğiniz çocuğa tutarlı yaklaşmaktır. Çocuğunuza doğrudan engeller koyma yerine seçenekler sunun. Yeni seçenekler sunarak onu yönlendirmek her zaman, “hayır”, “olmaz”, “asla” gibi sözlerden daha etkilidir ve çocuğun uyumunu arttırır. Çocuğunuza karşı eleştirel davranmayın, hatalarını yüzüne vurmayın.
Bu yaşta uyku problemleri sıklıkla yaşanabilir. 6-13 yaş arası çocuklar akşam en geç 9-10 civarında uyumalıdırlar. Düzenli ve tutarlı davranarak çocuğunuza uykunun önemini anlatabilirsiniz.
Çocuklarda Sinirliliğe Yol Açan Sebepler
Duygularını dile getirmesine izin verilmemesi, Öfkelenen çocuğu sakinleştirmek için isteğinin hemen yerine getirilmesi, Ebeveyn tutumunda tutarsızlık, Ailede baskı, korkutma, katı kuralcılık.
8 yaşındaki çocukların cinsiyetlerine göre kiloları da farklılık gösterebilmektedir. 8 yaş erkek çocukları için ortalama kilonun 26-27 olması gerekmektedir. 8 yaşındaki bir kız çocuğunun ise olması gerektiği kilo ortalama olarak 25 kilo olmalıdır.
Dolayısıyla hafıza 10 yaşında tam olarak şekilleniyor. 7-8 yaşlarında olan çocuklar başlarından geçen olayları 5 yıl öncesine kadar hatırladı. ŞENAY Yılmaz/ Çocuk Gelişim Uzmanı: Üç yaşına kadar beynimizde öğrenme hücreleri arasında bağ kuruluyor. Ancak üç yaşından sonra bu duruyor.
Bazı insanlar iki yaş gibi çok daha erken döneme ait anılarını hatırlarken bazıları 7-8 yaşlarını hatırlamıyor. Ortalama 3,5 yaşından itibaren silik de olsa bazı anılar hatırlanıyor.
Süt çocukluğu dönemi 1 ay-12 ay arasını kapsar. Bu dönem fizik, motor, mental ve sosyal gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Bir yaşında çocuk doğum ağırlığının üç katına çıkar. Normal süt çocuğunun boyu ilk yılda 24-26 cm uzar.
Gelişim uzmanları ve psikologlar teknolojik cihazların zekada, gelişimde ve özellikle sosyallikte sorunlar çıkardığını düşündüğü için, özellikle 6 yaş ve altı için direkt akıllı telefona maruz bırakılmamalarını önermektedir.
5237 sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) 6/1-c maddesi uyarınca 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur. 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanununun (ÇKK) 3/1-a maddesi uyarınca daha erken yaşta ergin olsa bile, 18 yaşını doldurmamış kişi çocuktur.
Genel olarak 6- 12 yaş çocuğu psiko- sosyal gelişim özelliği açısından. “Çalışma ve başarılı olmaya karşı aşağılık duygusu” karmaşası içindedir. Bu dönemdeki çocuk, çalışmaya, öğrenmeye ve iş yapmaya istekli olur. Başarma arzusu, ona çalışkanlık duygusu, yeteneklerine karşı olumlu bir tutum geliştirmesini sağlar.
8-9 yaş çocukları okulla ilgili tüm sorumluluklarını alabilmelidir. Uyarmadan derslerini yapmalı, okul saatinin bilincinde olmalıdır. Odasını, masasını düzenli tutmak, yardımsız banyo yapmak gibi eylemler 8-9 yaş çocuğunun sorumluluklarındandır.
Konuşma yeteneği ve söz dağarcığı çok gelişmiştir. Zaman, uzay, sayı kavramları yerleşmiştir. Bu çağ çocukları, konuşmaya, tekrarlamaya çok meraklıdır. Çocuklar bu dönemde somut düşünme evresinde oldukları için çoğunlukla görerek ve yaparak öğrenirler.
Çocuk hakları, kanunen veya ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu; eğitim, sağlık, yaşama, barınma; fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi haklarının hepsini birden tanımlamakta kullanılan evrensel kavramdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri