Hangi Bölümlerdeki Öğrenciler Çift Anadal Yapabilir? Her bölümden öğrenciler genellikle çift anadal yapabiliyor. Fakat, istedikleri her bölümden çift anadal yapamayabiliyorlar. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bazı üniversiteler ÇAP yapılacak bölüm derslerinin asıl bölümün dersleriyle %50 uyumlu olması koşulu sunuyor.
Hayır, istediğiniz her bölümde ÇAP yapamazsınız. ÇAP yapmak istediğiniz bölüm ile kendi bölümünüzün %50'si ortak dersler içermelidir. Örn; Mühendislik okuyan bir öğrenci Psikoloji'de ÇAP yapamaz. Ancak Mühendislik okuyan bir öğrenci, farklı bir mühendislik dalında veya sayısal bir alanda ÇAP yapabilir.
Aynı anda birden fazla çift anadal programına veya aynı lisans programında hem ikinci anadala hem yan dala kayıt yapılması mümkün değildir. Ancak, aynı anda farklı lisans programlarında ikinci anadala ve yan dala kayıt yapılabilir.
Başka bir fakülteden bölümle ÇAP yapmak istersen de yapabiliyorsun.
Çift Anadal Programına kimler Başvurabilir? Başvuru anında anadal diploma programındaki AGNO'su en az 100 üzerinden 70 (4.00 üzerinden 2.72) olan ve anadal diploma programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunan öğrenciler ikinci anadal diploma programına başvurabilirler.
İlgili 41 soru bulundu
Çift anadal ile başlayalım... Çift Anadal Programı, 'ÇAP' olarak da ifade ediliyor. ÇAP öğrencileri, üniversiteye kayıt oldukları bölüm haricinde bir başka bölümde de okuyorlar.
Tıp Fakültesi. Çift Anadal, öğrenim gördüğü önlisans ya da lisans programında üstün başarı gösteren öğrencilerin esas programlarına yakın içerikteki ikinci bir programın derslerini de başarıyla geçerek çift diploma almalarını sağlayan uygulamadır.
Başvurduğu yarıyıla kadar Anadal lisans programında aldığı tüm derslerden başarılı olması ve genel akademik not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması gerekmektedir. Öğrencinin kayıtlı olduğu Anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst % 20 sinde yer alması gerekir.
Öğrencinin çift anadala başvurabilmesi için, başvurduğu döneme kadar devam ettiği anadal programında almakla yükümlü olduğu tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3,25 olması ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20'de bulunması gerekir.
ÇİFT ANADAL YAPILABİLECEK BÖLÜMLER
Beslenme ve Diyetetik Hemşirelik, Ebelik, Ergoterapi, Dil ve Konuşma Terapisi, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Psikoloji.
Önlisans programları arasında da çift anadal yapılabilecek.
Özet olarak gerek çift anadal programı gerekse yan dal programı özellikle öğrencinin kayıtlı olduğu esas programın ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) üzerine kuruludur. Çift anadal programı başarıyla tamamlanırsa iki diploma alınır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak 'not ortalaması' kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.
İkinci anadal lisans programına devam eden öğrenciye mezuniyet diploması ancak devam ettiği birinci anadal diploma programından mezun olması halinde verilebilir.
Merhaba, çift anadal yapıp başarıyla tamamlayabilmek elbette kolay bir şey değil. Elbette o bölüme anadal olarak kayıt yapan öğrencilere yani halihazırda bulunan öğrencileri kadar ders almıyorsunuz belki ama onların en zorlandıkları ya da bölümün belirlediği en önemli derslerden 13-14 tanesini seçip alıyorsunuz.
*Ameliyathane Hizmetleri Programı öğrencileri, Anestezi Programında ve Anestezi Programı öğrencileri ise Ameliyathane Hizmetleri Programında çift anadal programına kayıt yaptırabilirler.
Maalesef her üniversite çift anadal imkanı sunmuyor. Bu nedenle üniversite eğitimi sürecinde ÇAP yapmak isteyen öğrenciler tercihlerini aşağıdaki üniversitelerdeki gibi ÇAP yapma fırsatı sunan üniversitelerden kullanmalıdır. Bilecik Üniversitesi gibi bazı üniversiteler çift anadal fırsatı sunuyor.
Mezuniyette iki bölümden diploma almak için iki bölümün de koşullarının gerekli sürede tamamlanması gerekir. Anadalın koşulları daha önce tamamlanmış olsa bile ikinci anadal koşullarının tamamlanması için öğrenciye birinci sınıfa başlama tarihinden itibaren toplam 10 yarıyıl süre tanınır.
ÇAP programı için aranan not ortalaması 4.00 üzerinden 3.20'dir.
d) Genel Not Ortalaması en az 3,00/4,00 olan, ancak anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibari ile en üst yüzde yirmisinde bulunamayan öğrenciler ÇAP yapılacak programın ilgili yıldaki taban puanından az olmamak üzere puana sahip olmak kaydıyla ÇAP başvurabilirler.
Çift anadal programına başvuru yapan öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar olan tüm derslerini almış ve başarılı olmuş olması gerekeceğinden yatay geçişle gelen bir öğrencinin de çift anadal programına başvurabilmesi için kendi anadal programından alttan dersi olmaması gerekmektedir.
Ancak ÇAP'ta bir sınırlama var. O da baraj gelen programlarla ilgili. Yani tıp, mühendislik, mimarlık, hukuk ya da öğretmenlik alanlarında ÇAP yapmak isteyenler başarı sırası barajı koşulunu sağlamak zorunda. Çünkü bu bölümleri okumak isteyenlerin başarı sırası barajını aşmaları gerekiyor.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi'nde Tıp ve Diş Hekimliği programları arasında çift ana dal yapılabiliyor. Toplam eğitiminiz 7 yıl sürüyor. ÇAP yapabilmeniz için 1. sınıf sonunda fakültede derece yapmanız gerekiyor ilk 3 ya da 5 olması lazım.
Yandal, kayıtlı bulundukları anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda sınırlı sayıda ders almalarını sağlayan bir programdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri