Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Arama kural olarak hakim kararı ile gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile yapılabilecektir.
"Yönetmelikte hâkim kararı olmaksızın arama yapılmasına imkân tanınmaktadır. Anayasa'nın 20. maddesinin anılan hükmü açık olup gecikmesinde sakınca bulunan bir hâl olmaksızın usulüne uygun verilmiş hâkim kararı dışında başka bir merciin kararıyla arama yapılması mümkün değildir.
Bakan, Bakan Yardımcılarına; Genelkurmay Başkanı, Genelkurmay 2. Başkanına; kuvvet komutanları ise kurmay başkanlarına yetkilerini devredebilecek. Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde ise yetkili merci doğrudan önleme araması emri verebilecek.
Madde 7 - Adlî aramaya karar vermek yetkisi hâkimindir. Kolluk, arama kararı alınmasını talep ettiği durumlarda, makul şüphe sebeplerini belirten ayrıntılı ve gerekçeli bir rapor hazırlar ve Cumhuriyet savcısına başvurur.
İlgili 17 soru bulundu
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 88. maddesine göre, “Ağır ceza mahkemesinin görevine giren suçüstü halleri dışında suç işlediği ileri sürülen hakim ve savcılar yakalanamaz, üzerleri ve konutları aranamaz, sorguya çekilemez.
Yasal olarak aramanın izin vermediği hallerde yapılan aramalar, haksız arama suçu niteliğinde olacaktır. Kamu görevlisinin arama adına yetkisi olmadan ya da yetki sınırlarının aşılması halinde mümkün olacaktır. Haksız arama suçu kasten işlenebilen bir suçtur. Bu suçun taksirle işlenmesi mümkün değildir.
Kimliğinizi gösterince askeri personelin zati tabancasını üstünde taşıdığını bilecektir kolluk görevlisi. Akabinde şüphe duymasını gerektirecek bi durum varsa zaten olay farklı boyuttadır. Önleme araması sırasında kimlik gösterdikten sonra polis yada jandarma askeri personelin üstünü aramaz.
Söz konusu maddenin ilk fıkrasının (a) bendinde açıkca özel güvenlik görevlilerine, “Koruma ve güvenliğini sağladıkları alanlara girmek isteyenleri duyarlı kapıdan geçirme, bu kişilerin üstlerini dedektörle arama, eşyaları X-ray cihazından veya benzeri güvenlik sistemlerinden geçirme” yetkisi verilmiştir.
Kolluk güçleri, durdurdukları kişilerin üzerinde veya araçlarında kaba üst araması ve aracın görünen yerlerine bakabilir. Ancak bu amaçla kişinin üzerinde ki elbisenin çıkarılması veya aracın, dışarıdan bakıldığında içerisi görünmeyen bölümlerinin açılması istenemez.
Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir. Üst arama ve eşyalara el koyma kanunlar tarafından kolluk kuvvetlerine, hâkim kararına bağlı olarak verilen bir yetkidir.
Kural olarak arama kararı olmaksızın bir arama yapılamaz ancak istisna olarak hakkında bir yakalama kararı verilmiş olan kişiye ait olduğu biliniyorsa arama kararı gerekmeksizin evi ve işyeri aranabilir.
PVSK madde 4/A polise yukarıda yazıldığı gibi durdurma ve kimlik sorma yetkisini verdikten sonra yine aynı maddenin devamında şu hükme de yer vermiştir: – Polis, görevini yerine getirirken, kendisinin polis olduğunu belirleyen belgeyi gösterdikten sonra, kişilere kimliğini sorabilir.
Bekçilerin üst arama yetkisi neden iptal edildi? Kimliğini göstermeyen kişinin "tutularak" derhal kolluk kuvvetlerine haber verilmesine ilişkin düzenleme de iptal edildi. Bekçilerin üst arama yetkisinin de Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verildi.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesi:
“Madde 58 – … Ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren bir suçtan dolayı suçüstü hali dışında avukatın üzeri aranamaz.” 2559 sayılı Polis Vazife ve Salȃhiyet Kanunu'nun 9. maddesi: “Madde 9- …
2. Olarak ta polis önleme arama yetkisine göre üst arama ve gbt sorgulama yapmak istemiş. bunun kanuni dayanağı adlı ve önleme arama yönetmeliğidir. Burada kolluk şüphe üzerine önleme araması yapmak istemiş. bahse konu yönetmelikte askeri şahsın üzeri aranmaz gbt si yapılamaz diye bir madde bulunmamaktadır.
Bu konu hakkında Genel Kolluk Disiplin Kanunu'nda bir cezai yaptırım öngörülmemiştir. Yani erkek polis memurunun bayanın üst aramasını yapmaması durumunda polis memuruna ceza verileceğini öngören bir kanun maddesi bulunmamaktadır.
Antalya Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, emniyet personelinin planlı ve rutin uygulamalar dışında bar, pavyon, disko ve benzeri yerler ile oyun ve eğlence mekanlarına gitmesini yasakladı.
Ankara. EGM'nin yazılı açıklamasında, bazı basın yayın organlarında "Yargıtaydan emsal karar: Özel güvenlik görevlileri üst araması yapamayacak" başlığı ile yer alan haberlerin, "özel güvenlik görevlilerinin önleyici arama yapamayacağı" şeklinde anlaşıldığı kaydedildi.
Polis veya diğer kolluk görevlileri, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usûlüne göre verilmiş sulh ceza hâkiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde mülki âmirin vereceği yazılı emirle üst araması yapabilir (2559 sayılı PVSK m.9).
Kolluk, bir kişiye kimliğini ya durdurma yetkisinin doğduğu hallerde (m. 4/A3) ya da genel olarak kolluk görevini yerine getirirken (m. 4/A-8) sorabilir. Kimlik sorma işlemi sırasında kolluğun kendisinin kolluk mensubu olduğunu belirleyen belgeyi göstermesi m. 4/A-8 gereği zorunludur.
EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI MENSUPLARININ MUAFİYETLERİ
1.Emniyet teşkilatında Emniyet Hizmetleri Sınıfı mensubu olarak on yıllık hizmet süresini kamu görevinden sayılmayacak haller hariç olmak üzere tamamlayanlar, askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılır.
Define aramak isteyen kişiler define aramak için bulundukları yerin müze müdürlüğüne izin için bir dilekçe yazmaları gerekir. Yazılan bu dilekçede olması gerekenler şunlardır: Define arama amacı belirtilmeli. Define aranacak yerin açık adresi (il, ilçe, köy, mahalle, sokak ve ev numarası) bildirilmeli.
1) Sulh Ceza Hakimi; Kural olarak adlî aramaya karar verme yetkisi Sulh Ceza Hâkimine aittir. 2) Cumhuriyet Savcısı, Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde Cumhuriyet savcıları adli arama kararı verebilirler.
-Kural olarak aramanın detektör, x ışını cihazlarıyla yapılması veya sadece çanta vb. eşyaların aranması halinde amaçlanan hedefe ulaşılması mümkün ise, elle yoklama yöntemiyle üst araması yapılmamalıdır. Elle arama konusundaki duyarlılık işyerindeki özel güvenlik görevlilerinin yetkilerinde de göze çarpar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri