Ev sahipleri kira artışını yılda bir kez, sözleşme yenileme döneminde yapabilir.
Ancak kirada ara zam istenilmesi yasal değil. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılır.
KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRLAMASI UZATILDI
"Kira artışına yüzde 25 sınırlama getiren düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak. Meclis bayramdan sonra toplandığında düzenleme yasalaşacak." Buna göre; Yeni yılda kirada yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz 2024 tarihine kadar devam edecek.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Türk Ceza Kanunu'nda yapılacak düzenlemeyle fahiş kira artışı yapan ev sahiplerine hapis ve para cezası uygulanacak. Bir yıldan 3 yıla kadar hapisle soruşturma, dava açılabilecek. Haklarında 3 yılla soruşturma açılan ev sahipleri, mahkemenin takdiri ile tutuklu da yargılanabilecek.
Yani kontrat süresi dolmadan ev sahibinin kira artırma, ek zam isteme hakkı bulunmuyor. Avukat Batuhan Bulut, yenilenme dönemine girmeden önce kira artışının talep edilemeyeceğini söyledi. Bir yıllık artışı, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) oran belirliyor.
Sorusu kiracıların sürekli sorduğu sorulardan biridir. Mevzuata göre ev sahibi, kira sözleşmesi süresi bitmeden kiracısına "Ya güncellenen yüksek kirayı öde ya da çık" şeklinde bir talepte bulunamaz. Ev sahiplerinin, kira sözleşmesinin bitmesinden dolayı kiracıyı evden çıkartması mümkün değildir.
Ev satışından sonra ev sahibi, kiracıya ihtarname çekerek 6 ay içinde evden çıkmasını talep edebilir. Kiracının eve özensiz davranması ve komşularla iyi geçinmemesi durumunda ev sahibi, kiracının tahliyesini isteyebilir.
Ara zam yapılamaz
Kiralık mülklerde yapılan aylık ödeme tutarının artışı yılda bir defa olmak üzere gerçekleşiyor.
Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın diyen Bakan Kurum, “Evini fahiş fiyatlarla kiraya vermek isteyenler de var, tabii bunlar istisna. Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin.
Düzenlemenin sona ermesi bu tarihte zam olacağı anlamına gelmiyor. Ev sahipleri kira artışını yılda bir kez, sözleşme yenileme döneminde yapabilir.
“YÜZDE 25 OLARAK YATIRIN VE DEVAM EDİN”
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
Kira artış oranını kabul etmeyen ev sahibinin sözleşme yapmaması durumunda, mevcut kontrat geçerli oluyor. Ev sahibinin kira artırmak amacıyla yaptığı ısrarlı aramaları rahatsızlık boyutuna ulaşırsa suç kapsamında değerlendiriliyor.
Fahiş kira artışını engellemek için yasal düzenleme yolda. Kira artışına yüzde 25 sınırının süresinin uzatılması beklenirken, fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilmesi planlanıyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi yeni dönemde yoğun bir çalışma dönemine girecek.
Ev sahibi kendi oturacaksa ya da yakınlarının ihtiyaçları durumunda kiracıya tahliye davası açabilir. Böyle durumlarda ise; kanunların kiracıyı koruma adına 3 yıl süreyle mevcut kiracıdan başkasına kiralamasını kesinlikle yasaklamıştır.
Kirasını düzenli ödeyen kiracıya karşı, kiraya veren, sulh hukuk mahkemesinde “ihtiyaç nedeniyle tahliye davası” açabilir. Davada; kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya bakmakla yükümlü olduğu bir kişinin ihtiyacı nedeniyle kiralanan taşınmazın tahliye edilmesi zorunluluğu ispatlanmalıdır.
İhtarda kiracıya en az 30 günlük süre verilmelidir. Bu ihtara rağmen kiracı hemen evi boşaltmak zorunda değildir. İsterse ihtardan sonra 6 ay daha evde oturabilir.
Belli olmayan bir süreyle uzatılmış sayılır. Konut ve çatılı işyeri sözleşmelerinde; 6 ay ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde süre bitince sözleşmenin sona erdirilmesi için kiracının bu durumu sürenin bitiminden en az 15 gün önce yazılı olarak kiraya verene bildirmesi gerekir.
Belirli süreli kira sözleşmelerinde ise, sözleşme süresinin bitmesinden itibaren 1 ay içerisinde tahliye davası açılması gerekir. Tadilat nedeniyle kiracı tahliyesinde kiralama yasağı söz konusudur. Tadilatın sona ermesinden itibaren ev, 3 yıl boyunca eski kiracıdan başkasına kiralanamaz.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Genellikle yıllık olarak imzalanan kontrat, taraflar arasında herhangi bir tahliye kararı alınmazsa uygulanmaya devam eder. Kontrat yenilenmez veya gayrimenkul sahibi taşınmazın tahliyesini talep ederse belirlenen süre içinde kiracının mülkü boşaltması gerekir.
Ev sahipleri kira artışını yılda bir kez, sözleşme yenileme döneminde yapabilir.
Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan maddeler ışığında belirli süreli kira sözleşmesi yani genellikle uygulamada görülen 1 yıllık kira sözleşmesi bittiğinde kira sözleşmesini sona erdirme hakkı kiracıda ol yönündedir.
Kira Artışını Sınırlayan Düzenlemeler
Bu düzenlemeye göre; 11 Haziran 2022 tarihi ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen kira sözleşmelerinde %25'ten fazla kira artışı yapılamayacak. Bu sınırlama ile konut kiralarının zam artış oranı %25'i geçmeyecek şekilde belirlenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri