Bazı meslek grupları için sadece belli bir yüzdelik dilimin içindeyseniz kazanabilirsiniz. Hukuk alanına girebilmek için ilk 100.000(Bu sayılar yıldan yıla değişiyor ancak bu civarlarda kalıyor.) kişinin içerisine girmeniz gerekli. Giremezseniz ÖSYM size hiçbir hukuk bölümüne girmenize izin vermeyecek.
Yüksek öğretim kurumu YÖK 2022 yılı için hukuk sıralama barajını 125 bin olarak uygulamış, 125 bin sıralamanın gerisinde kalanlar hukuk bölümünü tercih edememiştir. Dolayısıyla hukuk üniversite sıralamaları 125 binden daha fazla olamaz.
Hukuk Fakültesi programlarına yerleşmek için Eşit Ağırlık puan türünde yukarıda yer alan üniversitelere girebilmek için en düşük 16.705 bininci olmak gerekiyor.
Hukukçular ve akademisyenler, YÖK'ün, 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartını 125 binden 100 bine yükseltmesinin, eğitim kalitesinin artması için olumlu bir adım olduğunu belirtti.
En düşük taban puanlı devlet hukuk fakültesinin taban puanı 331.635; bu fakültedeki en düşük puanlı adayın toplam adaylar arasındaki sırası 9.840'dır. En düşük taban puanlı özel üniversite hukuk fakültesinin taban puanı 267.144; bu Fakülteye en düşük taban puanla giren öğrencinin sırası ise 284.000'dir[4].
İlgili 35 soru bulundu
hukuk; çalışkan, detaycı, sabırlı, sorgulayan, eleştiren insanlara daha yakın bir bölümdür. Hukuk,adalet ve haksızlıklara karşı mücadeleci ruhu olan öğrenciler için ideal bölümdür.
Tarihler Şubat 2019'u gösterdiğinde ise Hakimlik Sınavında 70 puan barajı tekrar uygulamaya konuldu. Dolayısıyla şu anda Adli-İdari Yargı Hakimlik ve Savcılık sınavında 70 puan sınırını aşmak zorundasınız.
YÖK, HUKUK FAKÜLTELERİNE GİRİŞTE ARANILAN BAŞARI SIRALAMASI ŞARTININ 125 BİNDEN 100 BİNE YÜKSELTİLMESİNİ KARARLAŞTIRDI.
Yükseköğretim Kurumu (YÖK), hukuk barajının 100 bin değil, yine geçen yıl olduğu gibi 125 bin olarak uygulanmasına karar verdi. Kılavuza göre en düşük başarı sırası 125 bin olan adaylar hukuk programlarını tercih edebilecek.
Hukuk bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. 4 yıllık eğitimlerini tamamlamış öğrencilerin yapmaları gereken 1 yıllık stajları bulunmaktadır.
Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi. 1 Milyon 980 bin 534 öğrencinin (AYT) katılım sağladığı 2023 yılı YKS sonuçlarına göre, Fakültemize yerleşen en düşük sıralamaya sahip öğrencinin Türkiye 4130'uncusu olduğu anlaşılmıştır.
Hukuk okumak, hukuk bölümü kazanmaktan daha zor olabilir. Ancak yetenekleri bu bölüme uygun öğrenciler için zor olduğu kadar keyiflidir. Hukuk bölümleri, eşit ağırlık puan türünde en yüksek puan ile öğrenci alan fakültelerdendir. Bu nedenle iyi bir hukuk fakültesine girmek için düzenli ve çok çalışmak gerekir.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda Tıp, Hukuk, Mühendislik, Mimarlık, Öğretmenlik Lisans Programlarına yerleştirmede başarı sıralaması şartı devam etmektedir.
YÖK, 2022-YKS yerleştirmelerinde geçerli olmak üzere hukuk fakültelerine girişte aranan başarı sıralaması şartının 125 binden 100 bine yükseltildiğini bildirdi.
2015 yılından itibaren geçerli olacak uygulamayla, tıp fakültesini tercih edebilmek için ilk 40 bin, hukuk fakültesi yazabilmek için de ilk 150 bin sıralamasına girmek gerekiyor. Tıp ve hukuk fakültesine girişlerde başarı sırası barajı getirildi.
Adaylar için ön bilgi amaçlı yayımlanan kılavuzdan, hukuk fakültelerinin başarı sırası barajıyla ilgili bir sürpriz çıktı. Öyle ki Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Şubat 2021'de aldığı kararla başarı sırası barajını yükseltmiş, bu yıldan itibaren 100 bin olarak uygulanacağını duyurmuştu.
2020 yılında başarılı olabilmek için daha fazla doğru yapmak gerektiği tablodaki verilerden çıkarılmaktadır. 2021 yılında ise 76 doğru ile mülakata hak kazanılırken; 2022 yılında idari hakimlik sınavını kazanmak için asgari doğru sayısı 72 doğruya kadar düşmüştür.
Hukuk, algoritmik düşünme ve yorum gücü gerektiren bir daldır. Salt ezber yeterli değildir. Pratikte oldukça önemli olan kanundaki bazı maddelerin şartlarını ezbere bilmek zorunda kalabiliyoruz. Fakat bu demek değildir ki hukuk bölümü sadece ezbere dayanan bir bölümdür.
Evet devam edecek. Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Hukuk, Mimarlık, Mühendislik ve Öğretmenlik programlarını tercih edebilmek için uygulanan başarı sırası koşulu uygulanmaya devam edecektir.
Türkiye'de hukuk fakültesi eğitimi veren en iyi üniversiteler arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi yer almaktadır.
Savcı olmak için AYT'de eşit ağırlık puan türüne ait Hukuk taban puanı 353,46010'dur.
Yapılan her sınavda zorluk derecesine göre bu durum değişmekle birlikte Adli yargı öğrencileri için en az 22 Genel Kültür Genel Yetenek, 52 Alan Bilgisi doğru sayısına, İdari Yargı Öğrencileri İçinde en az 25 Genel Kültür Genel Yetenek, 57 Alan Bilgisi doğru sayısına ulaşmaları büyük olasılıkla yeterli olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri