Gayrimenkul üzerinde ipotek sorgulaması yapmak oldukça kolaydır. Gayrimenkul sahibi kişi, internet yoluyla ya da ilgili belediyelere ve tapu müdürlüklerine giderek ilgili belgeyi talep edebilmektedir. İnternetten sorgulama yapmak için ise e-devlet uygulamasına girmek yeterlidir.
Eğer rehin durumunu merak ediyorsanız bu sorgulama için e-devlet sisteminden yararlanabilirsiniz. “Adıma Tescil Araç Sorgulama” sayfasına girip gerekli sorgulamayı yaparak adınıza araç olup olmadığını, yani rehin durumunun aktif mi, yoksa pasif mi olduğunu öğrenebilirsiniz.
-https://www.turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama linkine ulaşarak e-Devlet sistemine T.C kimlik numarası ve şifreniz ile giriş yapınız. -Açılan sayfada kişinin adına kayıtlı olan taşınmazların listesi görüntülenecektir. -İpotek kaldırma başvurusu yapılmış olan taşınmazlar için "Detaylar" butonuna tıklayın.
www.tares.org.tr internet sitesi üzerinden rehin koyma ve sicil sorgulama işlemleri gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için herhangi bir noterlik üzerinden, ücretsiz olarak “Türkiye Noterler Birliği E-Hizmet Üyelik” işlemi gerçekleştirilmelidir.
Buna göre, alacaklı rehnin paraya çevrilmesi yolu ile ilamsız takipte gönderilen ödeme emrinin tebliğinden itibaren altı ay içerisinde rehin konusu şeyin satışını talep edebilir. Şayet alacaklı süresi içerisinde satış talebinde bulunmaz veya satış talebini geri çeker ise ilamsız takip kendiliğinden düşer.
İlgili 29 soru bulundu
Yeni Sistemle Rehin Kaldırma İşlemi Sadece Dakikalar Alır
Uygulanan yeni sisteme göre rehin kaldırma işlemini banka online olarak birkaç dakika içinde gerçekleştirir ve durum ruhsata anında işlenir. Bankalar eski usule göre noter için hazırladıkları evraklardan ücret talep etmekteydi.
İpotek süreli olarak kurulmuşsa, madde 883/2 gereği, taşınmaz malikinin talebi üzerine Tapu Müdürlüğü tarafından kaldırılır. İpotek süresiz olarak kurulmuşsa, ipoteğin alacaklısı olanın yazılı terkin talebi ile Tapu Müdürlüğüne başvurması gerekir. Bu şekilde ipotek terkin edilir, yani silinir.
Araç haciz kaldırma işlemi için belli bir süre öngörülmemiştir. Her bir olay özelinde süreler değişiklik göstermektedir. Ancak araba üzerindeki haczin kaldırılması için ortalama bir süre vermek gerekirse genellikle araç haczinin 1 ila 3 gün içinde kaldırılabildiğini söyleyebiliriz.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
İpoteğinin kaldırılması için öncelikle ipoteğe konu olan borcun tamamıyla ödenmiş olması gerekmektedir. Borcun ödenmesinden sonra ipotek fek yazısı ile birlikte Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulmalıdır. İpotek fek yazısı banka tarafından ya da borcun alındığı diğer kurum ve kişiler tarafından hazırlanmalıdır.
Bunun için bankaya giderek kanıt olacak belgeyi talep etmelisiniz. Diğer bir adım ise banka görevlisi ile birlikte notere gidilerek borcun tamamlandığını gösteren belge onaylatılmalıdır. Son adım ise Trafik Tescil Müdürlüğü'ne gidilerek noter onaylı belge aracılığıyla rehin kaldırılmalıdır.
Borcun ödenmesi sonrası kendisine ipotek hakkı tanınan alacaklı tapuda ipoteğin terkinini talep ederek ipoteği kaldırabilecektir. Borcun ödenmesine rağmen ipotek alacaklısının terkin talebinde bulunmaması halinde ise taşınmazın sahibi açacağı dava ile ipoteğin kaldırılmasını sağlayabilecektir.
Yeni usule göre kredi alınan banka şubesine gidilerek borcun tamamlandığı ve bundan dolayı rehinin kaldırılmak istendiği belirtilir. Bankadaki görevli gerekli işlemleri ve kontrolleri yaparak, bir sorun olmadığını görürse, rehini kaldıracaktır.
Alacaklı, ödeme veya icra emrinin tebliğinden itibaren bir yıl içinde taşınmaz rehninin satışını isteyebilir. Alacaklı bu süre içinde satış istemezse veya satış isteme talebi geri alınıp da bu süre için de yenilenmezse yapmış olduğu rehnin paraya çevrilmesi yolu ile takip düşer.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Noterler Birliği ya da Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile konulan Hak Mahrumiyetleri ise Noterler Birliği tarafından kaldırılmaktadır.
İcra takibinin kapanması için borcun tamamının ödenmesi veya zamanaşımının dolması şarttır. İcra takibi 10 yıldan sonra kapanır. Buna ek olarak 1 yıllık süre geçtikten sonra haciz işlemleri yenilenmezse dosya takipsizlikle kapanır.
Haciz isteme hakkı, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl geçmekle düşer. Bu süre içinde haciz talep edilmezse dosya işlemden kaldırılır.
Arabaların ipoteği kaldırılmadan ya da devredilmeden satışı yapılamaz. Bu nedenle rehinli aracın satılabilmesi için öncelikle ipoteğe sebep olan borcu ödemeniz gerekir. İpoteğe konu olan borcu ödemek dışında araba ipoteğini kaldırmak için alıcıdan ön ödeme de alabilirsiniz.
Araç haczi kaldırma işlemi için aracınıza haciz koyan icra müdürlükleri ile görüşüp araç haciz kaldırma işlemini istediğinize dair bir dilekçe ile borcu ödeyerek yapabilirsiniz. Bu sayede araçtaki haciz kaldırma işlemi gerçekleşecek ve hak mahrumiyeti kaldırma işlemleri olumlu sonuçlanacaktır.
Eğer bir kişi araç satın almak için kredi çekiyor ve bu krediye teminat olarak da alacağı aracı gösteriyorsa rehin kavramı devreye girer. Teminat olarak gösterilen araçlara rehinli araç denir. Bu durumda borçlunun borcunu ödememesi halinde banka veya finans kuruluşu araca el koyabilir ve satabilir.
Buna göre Kanun ve bu Yönetmeliğe göre kurulan rehin hakkı, belirlenen sürenin sona ermesi, alacağın sona ermesi, rehnin terkini veya rehinli taşınır varlığın tamamen yok olmasıyla sona erer.
Banka tarafından ipoteğin kaldırıldığına dair fek yazısı hazırlanır. Bankaya dilekçe verildikten sonra iki gün içerisinde ev üzerindeki ipotek kalkar. Alınan ipotek fek yazısı noter onayından sonra 1 yıl içinde Tapu Sicil Müdürlüğünde işletilmelidir.
ZİRAAT BANKASI A.Ş.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri