IQ testi ortalama puan olarak 100 ile standardize edilmiştir. 90 ila 110 arası puanlar, ortalama zekayı gösterir. 130'un üstünde bir puan üstün zekayı, 70'in altındaki puan zihinsel yetersizliği gösterir.
Ortalama 100 olarak kabul edildiği için 100'ün üzeri ortalama üstü, 100'ün altı ortalamanın altı olarak kabul edilir. 70 IQ'nun altı zihinsel engelli olarak kabul edilir. 160 IQ'nun üstü ise genelde dahi olarak kabul edilir.
90-110 puan aralığı normal zekayı 111-129 puan aralığı parlak zekayı 130-160 puan aralığı üstün zekayı 160 ve üstü puan ise dahiliği gösterir.
Küçük çocukların(4-6 yaş) ortalama IQ seviyesi 90, büyük çocukların(12-22 yaş) IQ ortalaması ise yalnızca 60 idi.
İlgili 37 soru bulundu
IQ'su 162 çıkan Britanyalı Müslüman genç, ünlü fizikçiler Albert Einstein ve Stephen Hawking gibi kişileri geçti. Einstein ve Hawking'in IQ'sunun 160 olduğu düşünülüyor.
Evet IQ yükseltmek mümkün,ihtiyaç duyduğun şey beyninize egzersiz yaptırmaktır. Çok yüksek bir IQ beynin uygun bir şekilde kullanıldığını gösterir. IQ geliştirilebilir ve IQ testinde başlangıçta iyi puan alamayan bir kişi belli beyin egzersizlerini takip ettikten sonra diğer testte daha iyi yapabilir.
70-79 IQ- Sınır zeka. 80-89 IQ- Donuk, Düşük normal zeka. 90 ve üstü- Normal, parlak, üstün, dahi.
Ülkemizde güvenirliliği ve geçerliliği olan en yaygın zeka testleri Stanford-Binet, Wechsler Çocuklar İçin Zeka Ölçeği IV ve Leiter Uluslararası Performans Testidir.
World Population Review'de yer alan verilere göre, 2023 yılı itibarıyla 85.816.199 nüfusu olan Türkiye'nin IQ ortalaması 86,8. Türkiye bu puanla 199 ülke arasında 77. sırada bulunuyor.
Bu skala genellikle 0 ile 200 arasında bir değere sahiptir ve ortalama IQ 100 olarak kabul edilir. Düşük IQ değerleri 70 ile 79 arasında, ortalama IQ değerleri 80 ile 89 arasında, yüksek IQ değerleri ise 90 ile 109 arasında değerlendirilir.
Aynı sene yayımlanmış Uçman'ın Goodenough-Harris testinin (Bir İnsan Çiz testi) karşılaştırmalı verileri ise 96 IQ sonucunu vermektedir. Lynn ve Vanhanen'ın 2002'de yayımlanan IQ and the Wealth of Nations kitabına göre Türkiye'nin IQ değeri 90'dır.
Normalde zeka geriliği, önü açık bir kavram olup; hafif, orta, ağır gerilikleri de kapsamaktadır. Donuk zeka ise zihinsel becerilerde ortalamaların çok az altında olma durumunu ifade etmektedir. Yani, donuk zekalı çocukların öğrenme ve eğitilme potansiyelleri, zeka geriliği olan çocuklara nazaran daha yüksektir.
Hele ki insanlara diğer türlere göre çok daha yakın akraba türler olan şempanzeler ve gorillerde bu konuların araştırılması oldukça dikkat çekiyor. Goril Koko'nun ise çeşitli testlerde 70-90 arası IQ seviyelerinde sonuç olduğu raporlarnmış ki bu insanlara oldukça yakın bir seviye.
IQ'su 71-80 arası olanlar:
Uluslararası zekâ sınıflamasına göre donuk zekâlılar da bu grupta yer alır. Bu gruba giren çocukların zihinsel işlevlerinin seviyesi normal yaşıtları seviyesine yakındır.
Sınır Entellektüel Yetersizliğin Tanımı
quotient,IQ 70-85) ifade eder. Sınır entellektüel yetersizlik günlük ve sosyal aktivitelerde fonksiyonellikte eksiklikle karakterize heterojen bir grubu tanımlar.
Zekâ testleri, çocukta davranışsal veya bilişsel bir bozukluk şüphesi olduğunda, psikolog veya psikiyatrist tarafından önerilerek uygulanıyor. Zekâ testinden alınan bilgiler doğrultusunda çocuğun eğitim programının planlanması, tanı ve tedavi sürecinin en iyi şekilde desteklenmesi mümkün oluyor.
Hafif Düzeyde Zihinsel Gelişme Geriliği: IQ düzeyi 50–55 ile yaklaşık 70 arası olan çocuklardır. Hafif düzeyde zihinsel özürlü olan bireyler, “eğitilebilir” olarak nitelendirilen grubu işaret eder.
Zeka geriliği, genetik nedenlerin yanı sıra, Down sendromu gibi kromozomal bozukluklar ya da hipotiroidi gibi metabolik bozukluklar sonucu da ortaya çıkabilir. Annenin, hamilelikte alkol, uyuşturucu kullanması, yetersiz beslenmesi veya bir enfeksiyon geçirmesi de zeka geriliğine neden olabilir.
Yani bir araştırmaya göre zekânın genetik etkisi % 75 iken çevrenin etkisi ise % 25 olarak açıklanırken başka bir araştırma da bunun yaşa göre değiştiğini vurguluyor. Yani küçük yaşlarda genetik etki % 20'lerde gençlerde % 40 olurken orta yaşlarda ise % 60 olarak değişiyor.
Bir başka deyişle, zeka gelişimi kaç yaşında tamamlanır? Çocuğun zeka gelişimi 15-18 yaşına kadar devam eder demiştik ancak bu yaşlarda tamamen son bulmadığını da hatırlatalım. Yetişkinlikte çok az da olsa beyin gelişimi gerçekleşebilir.
Sonuç olarak, kitap okumanın zekayı ve IQ seviyesini arttırma noktasında önemli bir etkisi olmakla birlikte, bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimde de önemli katkılar sağlayarak bireysel başarı ve mutluluğu arttırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri