Genç girişimci desteği başvuru süresi belirli bir tarih aralığı ile sınırlı değildir. 30425 Sayılı Kanun yürürlükte olduğu sürece bireyler başvuru yapabilir. Fakat işe başlama bildiriminin 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu'na göre yasal süre içinde yapılmış olması gerekir.
Genç Girişimci Desteği yaş sınırı 18-29 aralığıdır. 18 yaşını doldurmanız 29 yaşını ise doldurmamış olmanız gerekir. Bağ-Kur kapsamında ilk defa sigortalı olma tarihi 01.06.2018 ve sonrası olmalıdır. Verilen yasal süre içinde işe başladığınızı beyan etmelisiniz.
KOSGEB Genç Girişimci Desteği başvuru işlemleri için başkanlık tarafından belirlenip yayınlanan takvimler takip edilmelidir. Takvimler doğrultusunda vergi daireleri üzerinden başvuru yapılabiliyor. Aynı zamanda İnteraktif Vergi Dairesi ile de Genç Girişimci Desteği programına başvuru yapmak mümkün oluyor.
Bu maddeye göre hazine, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olan genç girişimcilerin primlerini 1 yıl boyunca karşılar. Bu tutar, 2023 yılı itibariyle aylık 3.452,76 Türk Lirası ve toplamda ise 41.433,12 Türk Lirası'na tekabül eder.
Genç girişimci desteği almak için kişilerin başvuru yapması gerekir. Genç girişimci başvuruları interaktif vergi dairesi üzerinden yapılmaktadır. Kişiler Gelir İdaresi başkanlığının internet sitesine e-devlet üzerinden ya da kullanıcı kodu ve şifreleri ile direk siteden bağlanabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Genç girişimci kazanç istisnası tutarı (75.000 Türk lirası) 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 7440 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutar olarak değiştirilmiştir. 2023 yılı için uygulanacak istisna tutarı 150.000 Türk lirası ...
Kuruluş desteği: Gerçek kişilere 5.000 TL, sermaye şirketi işletmelere 10.000 TL. Makine, teçhizat ve yazılım desteği: Teknoloji seviyesi düşük-orta olanlar için 100.000 TL, orta-yüksek olanlar için 200.000 TL, yüksek olanlar için 300.000 TL. Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği: 10.000 TL.
Not: Genç girişimci yazısını interaktif vergi dairesi üzerinden de talep edebilirsiniz. E-devlet şifrenizle interaktif vergi dairesine buradan giriş yaparak ilgili süreçleri takip ederek genç girişimci şartlarını taşıyıp taşımadığınızı belirten yazı talebinde bulunabilirsiniz.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir. .
1 Ocak 2023'ten önce kurulmuş işletmeler desteğe başvurabilecek. Başvurular KOSGEB'in resmi internet sitesi www.kosgeb.gov.tr den yapılacak. Destekten faydalanmak isteyen işletmelerden yalnızca, borç taahhütnamesi ve hasar durum belgesi talep edilecek.
Girişimcilik Eğitimini nasıl alabilirim? Girişimcilik Eğitimlerine https://www.kosgeb.gov.tr/ adresinden Online Girişimcilik Eğitimleri bölümünden veya https://lms.kosgeb.gov.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
Yararlanıcının başvuru tarihi itibarıyla faaliyet süresinin kuruluş tarihine göre 2 yılın altında olması, Yararlanıcının en az ilkokul mezunu olması. Başvurular bankalar kanalıyla KOBİT (https://kefalet.kgf.com.tr) üzerinden web ortamında yapılmaktadır.
Bağkur kapsamında 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı olanlar, Ticari veya serbest meslek faaliyeti nedeniyle adına ilk defa mükellefiyet açılmış olanlar, Adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olanlar genç girişimci desteğinden yararlanabilir.
Birinci bileşende; 2019 yılında asgari 75 Bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki MKİ'lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir. İkinci bileşende; 2017 ve sonrasında kurulan hedef sektörlerde faaliyet gösteren yenilikçi genç MKİ'lere “faizsiz geri ödemeli destek" verilecektir.
Genç Girişimci Desteği piyasaya yeni atılan genç girişimcilere 2 avantaj sağlar. Bunlardan biri ilk 3 sene boyunca yıllık 75 bin TL'ye kadar gelir vergisinden muaf olmaktır. İkincisi ise 12 ay boyunca Bağ-Kur yani 4/B sigorta prim desteği sağlanmasıdır.
01/06/2018 tarihinden önce işe başlayan girişimciler, Anonim Şirket ve Limited şirket ortakları, Daha önce vergi mükellefi olan ve başka bir şirkette ortaklığı bulunan girişimciler bu teşvikten faydalanamaz.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Yani evet genç girişimci KDV ve beyannamelerin damga vergisini öder. ❌ Genç Girişimci olduğunuzda yine aylık olarak beyannameleriniz verilecek ve damga vergisi ödenecektir.
İş kurmak isteyen genç girişimciler, kurulacak işletmesine 50 bin TL karşılıksız olarak alacağı destek ile makine, teçhizat, ofis giderleri, donanım, yazılım gibi başlıklarda harcama yapabileceklerdir.
İstisna tutarı 2023 yılı için 150 bin TL olup, bu tutar her yıl güncellenecektir. Bu istisna, anılan kişilerin faaliyete başladıkları takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri kazançlara uygulanacaktır.
İnteraktif Vergi Dairesi ile bir dilekçe hazırlayarak genç girişimci desteği başvurusu yapabilirsiniz. Vergi dairesi, dilekçenizi onayladıktan sonra size iletilen “Genç Girişimci Desteği” 'Faydalanabilir' belgesini adresinize en yakın olan SGK Müdürlüğüne vererek destekten yararlanmaya başlayabilirsiniz.
KOSGEB Berber, Güzellik Salonu Desteği Ne Kadar? - Kuruluş Desteği: Şirketinizi şahıs işletme statüsünde kurarsanız 5.000 TL, Limited ya da Anonim şirket olarak kurarsanız 10.000 TL'lik hibe alabilirsiniz.
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler, programın dördüncü dönemine www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden başvuru yapabilecek. Dördüncü döneme, 2021 Aralık – 2022 Mart arasında yani üçüncü dönemde başvurusu onaylanan işletmeler başvuru yapamayacak.
Başvurular 09.12.2022-20.01.2023 saat 23.59 arasında yapılacaktır. Başvurulacak adres; Başvuru yapacak gerçek ve tüzel kişiler, başvurularını “www.tarimorman.gov.tr” internet adresinden yaparlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri