TCK.nun 87. maddesinin gerekçesinde şu açıklamalar yer almaktadır: “Kişi suç teşkil eden bir fiili işlerken, kastettiği neticeden daha ağır veya başka bir netice gerçekleş- miş olabilir. Bu gibi durumlarda netice sebebiyle ağırlaşmış suç söz konusudur.
“(1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Türk Ceza Kanunun 86/1 ve 2 Maddesin de Kasten Yaralama Suçunun basit şekli düzenlenmiş iken Türk Ceza Kanunun 86/3 Maddesinde Kasten Yaralama Suçunun nitelikli şekli düzenlenmiştir. Türk Ceza Kanunun 87. Maddesinde Neticesi Sebebiyle Ağırlaşmış Yaralama Suçu düzenlenmiştir.
Ancak, TCK. md. 87/4'te düzenlene “kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmesi” durumunda cezanın üst sınırı on yıldan fazladır. Bu nedenle kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse davada ağır ceza mahkemesi görevlidir.
Suç şikayete tabi olmadığı için herhangi bir şikayet süresi yoktur. Kasten yaralama suçunun nitelikli hallerinde şikayetten vazgeçme kamu davasını düşürmez.
İlgili 34 soru bulundu
3'üncü fıkraya girenler hariç TCK md. 86 ile 88'inci maddede belirtilen suçlar uzlaşma kapsamındadır. Eğer suç, TCK md. 87 dahlindeyse, uzlaşma söz konusu olmayacaktır.
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına, Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye (TCK madde 86) göre belirlenen ceza, bir kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde üç yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde beş yıldan az olamaz.
Kanunda öngörülen basit yaralama adli para cezası “gün para cezası” niteliğindedir. Keza bu adli para cezası, hapis cezasına seçenek yaptırımd olarak öngörülür. Cezanın belirlenmesi için öncelikle gün sayısı belirlenir. Her bir gün için belirlenecek para cezası miktarı 20 – 100 TL arasındadır.
Takibi şikâyete bağlı suçlara; basit kasten yaralama, taksirle yaralama, hakaret, dolandırıcılık, mala zarar verme, cinsel saldırı, tehdit, konut dokunulmazlığının ihlali, açığa imzanın kötüye kullanılması, hileli iflas gibi suçlar örnek gösterilebilir.
Kasten yaralama suçu, Türk Ceza Kanunu'nun Vücut Dokunulmazlığına Karşı Suçlar başlıklı bölümü içerisinde 86. maddede düzenlenmiştir. Kasten yaralama suçunun kanunda öngörülen cezası, suçun hakim nezdindeki ağırlığına göre 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıdır.
TCK'nın 87. maddesinin dördüncü fıkrasının tipikliği, kasten yaralamanın unsurlarıyla birlikte mağdurun ölümüne taksirle sebebiyet verilmesini içermektedir. Mağdurun ölümüne taksirle sebebiyet verme, bu suçu, neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç (m. 23) haline getirmektedir.
Kasten yaralama suçunun TCK 86/2. maddesinde düzenlenmiş olan ve daha az cezayı gerektiren basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek hali şikayete tabi suçlardandır ve şikayet süresi 6(altı) aydır. 6 ayın sonunda şikayet hakkının kullanılmaması halinde şikayet hakkı düşer.
Basit tıbbi müdahale nedir? Basit tıbbi müdahale kişinin karşılaştığı haksız fiil sonucunda vücudunda veya yüz bölgesinde meydana gelen zararın tıbbi olarak basit bir müdahale ile giderilebileceği anlamına gelir.
TCK m.87 kapsamında bulunan neticesi sebebiyle ağırlaşmış kasten yaralama suçu ise, uzlaşma kapsamı dışında bırakılmıştır. Kasten yaralama suçu bakımından girdiği suç tiplerine uygun olarak şöyle tespitlerde bulunabiliriz. Ani suç olması sebebiyle fiilin işlendiği anda yürürlükte olan ceza kanunu uygulanır.
TCK m. 87/2-b'de ise “duyulardan ve organlardan birinin işlevini yitirmesi” ağırlaştırıcı nedenini düzenlenmiştir. Kanun koyucu bu halde faile verilecek cezanın iki kat artırılmasını öngörmüştür. Zira bu daha ağır bir sonuçtur. Burada işlevin zayıflaması değil, işlevin yitirilmesi söz konusudur.
Türk Ceza Kanunu madde 86'da düzenlenen kasten yaralama suçu, kişilerin vücuduna kasıtlı olarak acı vermek, kişilerin sağlığını veya algılama yeteneğine zarar verme şeklinde işlenir. Bu suçun basit halinin cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır.
Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.
TCK m. 86/2'ye göre; “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.” denmektedir. Buna göre; sanıklar bu hükme göre cezalandırılacaklardır.
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
TCK.nun 87 nci maddesinin 1 inci fıkrasının (c) bendine göre, kasten ya ralama suçunun yüzde sabit ize neden olması, suçun basit şekline göre neticesi sebebiyle ağırlaşmış suç olarak kabul edilmiştir.
Darp bir kasten yaralamadır. 5237 sayılı TCK'nın 86/1 gereğince kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Madde 26- (1) Hakkını kullanan kimseye ceza verilmez. (2) Kişinin üzerinde mutlak surette tasarruf edebileceği bir hakkına ilişkin olmak üzere, açıkladığı rızası çerçevesinde işlenen fiilden dolayı kimseye ceza verilmez.
Bıçakla Yaralama Cezası Ne Kadardır? Mağdurun bıçakla ve basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek şekilde kasten yaralanırsa bıçakla yaralama cezası, 6 aydan 1,5 yıla kadar hapis veya yarı oranında arttırılmış adli para cezasıdır.
Ayrıca, hâkim TCK 51. madde çerçevesinde saldırganın cezasını 'erteleme' yetkisine de sahip. (Sabıka kaydına işleniyor) Buna ek olarak, verilen ceza için 'hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına' da karar verebilir. (Sabıka kaydına işlenmiyor) Her iki şıkta da tahsilat gereği ortadan kalkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri