Basur (Hemoroid) Belirtileri Nelerdir? Kaşıntı ve batma ilk kendini belli eden belirtidir. Bazılarında kanama görülür ve rektal bölgede ağrı hissedilir. Hurma, maydanoz, dereotu, ahududu, böğürtlen,keçiboynuzu ve keçiboynuzu kahvesi, kapari, madımak otu, yenibahar baharatı gibi besinler iyi gelebilir.
Basur sorunu olanlar acı baharatlardan uzak durmalıdır. Acı, basurun olduğu bölgeyi tahriş eder. Bol salçalı yemeklerin de basura iyi gelmediği bilinmektedir.
Bu bağlamda basur şikayeti olanların; düzenli yoğurt tüketmesi, akşam öğünlerine çorba ilave etmesi ve gazlı içeceklerden de olabildiğince uzak durması gerekmektedir. Keçiboynuzu, papatya çayı ve toz zerdeçal tüketiminin de basura karşı alınabilecek yöntemler olduğu kabul edilmektedir.
Hemoroid hastalarının kaçınması gereken hemoroidi tetikleyen yiyecekler : Mandalina, portakal, greyfurt ve limon. Pul biber, isot, kara biber. Aşırı kahve ve çay.
Doktor önerisiyle yaşam ve beslenme alışkanlıklarının edinilmesi; bununla birlikte ilaç kullanımına başlanması ile herhangi bir ilerleme sağlanamazsa skleroterapi, lazer tedavisi, infrared koagülasyon, hemoroidektomi, longo hemoroidopeksi, THD ameliyatı kullanılacak bazı tedavi yöntemleri arasındadır.
İlgili 35 soru bulundu
Basur kullanımı kısmi olarak fayda sağlayabilir. Çok yüksek dozlarda olmayacak şekilde bir iki damla su ile karıştırılıp tampon yapılarak bölgenin temizliği sağlanabilir. Aynı zamanda hazımsızlığa da iyi gelen sirkenin içme sularında da bir iki damla karıştırılarak kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Hurma, maydanoz, dereotu, ahududu, böğürtlen,keçiboynuzu ve keçiboynuzu kahvesi, kapari, madımak otu, yenibahar baharatı gibi besinler iyi gelebilir.
Aşırı baharatlı ve acı tüketimi de basura sebep olmaktadır. Eğer fazla acı tüketiyor ve baharatlı yiyecekler tüketiyorsanız basur ortaya çıkabilmektedir. Bundan dolayı daha az baharatlı ve daha az acılı yiyecekler tüketmelisiniz. Fazla kırmızı et ağırlıklı beslenmek de basura sebep olabilir.
- Tüm işlenmemiş tahıllar, - Kabak, susam, ayçiçeği, keten tohumu, badem, ceviz ve fındık gibi besinler Basur hastalığına iyi gelmekte ve tedavisinde yardımcı olmaktadır. Bu nedenle bu besinlerin tüketilmesi ve beslenme düzenine eklenmesi hastalığın azaltılması ve engellenmesinde büyük önem taşımaktadır.
Bol bol meyve ve sebze tüketimi, günük 20-30gr lif tüketimi ve günlük 2.5 litre su tüketimi önerilir. Ayrıca hemoroid hastalarının kırmızı et, acılı yiyecekler, asitli içecekler, nohut, tarçın gibi yiyeceklerden de kaçınmaları gerekmektedir.
Çörek otu basur sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıkların giderilmesine yardımcı olur. Basurdan sonra o bölgede oluşan şikayetler çörek otuyla son bulur.
Kırmızı kantaron yağının içeriğindeki maddeler virüslere ve zararlı bakterilere iyi gelmektedir. Bu yüzden basur sorunu çeken kişiler de tedavi için kırmızı kantaron yağını kullanmayı tercih edebilir. Kırmızı kantaron yağı basur tedavisinde dışarıdan sürülebilir.
Tuvaletten sonra mümkünse daima bol ılık su ile temizlenip, gerekiyorsa yumuşatıcı bir melhem sürüp hemen kalkın. Doktorun onaylamadığı melhemleri sürmeyin. Allerjik reaksiyon gelişmesini önlemek için aynı melhemi 2 haftadan fazla kullanmayın, çoğunlukla saf vazelin (vazelin pure) melhem yeterli olacaktır.
- Büyük tuvaletin yapımını da kolaylaştıran andız pekmezi bağırsaklardaki parazitleri azaltarak rahat dışkılama işlemi de sağlar. - Andız pekmezi düzenli tüketimde basur ve ishal gibi durumların yaşanması ihtimalinde azaltır.
Kırmızıbiber, pul biber, karabiber gibi baharatlar ve hardal gibi acı soslar bağırsaklardan yarı sindirilmiş olarak geçtiğinden basur kanamalarını arttırabilir. Kek, çörek, kurabiye, gazlı içecekler, dondurma gibi şekerli gıdalardan kaçının.
Bu bağlamda 4 tatlı kaşığı çobançantası ince bir şekilde kıyıldıktan sonra, 1 litre su içinde 8 saat bekletilir. Bunun ardından da süzülür ve bir pamuk yardımı ile basurlu bölgeye sürülür. Çobançantası kürü bir hafta boyunca düzenli olarak kullanıldığında basur sebebiyle oluşan şişliği gidermektedir.
Evde basura iyi gelen yöntemler arasında lifli gıdaları tüketmek, ılık su banyoları yapmak, oturma banyoları yapmak, doğal bitkisel tedaviler uygulamak, egzersiz yapmak ve stresi azaltmak yer alabilir.
Hemoroidin iyileşmesinde beslenme tarzı çok önemlidir. Lifli ve zeytinyağı ağırlıklı gıdalar tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Günde en az 2,3 litre su tüketimi de önemlidir. Kadınlarda pelvik taban düşüklüğü yüzünden, erkeklere oranlar daha fazla hemoroid görülmektedir.
Anal bölgenin iltihaplanmasını azaltmak ve kanama rahatsızlığını azaltmak gerekiyorsa; papatya, atkestanesi ve biberiye karışım çayı en ideal çözümdür.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar.
Diğer tedavi yöntemlerinde birinci evreden dördüncü evreye kadar medikal tedavi ile kendiliğinden geçmesi mümkündür. Tamamen iyileşme görülmez fakat boyutları ilaçlarla ve diyet uygulamaları ile bol lifli yiyeceklerle küçülebilmektedir.
Basura en iyi gelen kremler ise genellikle en fazla önerilen ilaçlardır. Proctolog ve Procto Glyvenol ismindeki iki ilaç aynı etken maddeye sahiptir. Kaşıntıyı ve şişliği indirebilen ilaçlar, basura en iyi gelen kremler arasında gösteriliyor.
Basur memesi hastalığında beslenme ve hijyen önemli bir yer tutar. Basur memesinin inmesi için lif içeriği yüksek olan yiyecekler ve zeytinyağlı gıdalar tüketilmelidir. Bunun yanı sıra sıcak su banyosu da basur memesinin inmesine yardımcı olur.
Hindistancevizi yağı hemoroit semptomlarına yardımcı olan doğal bir nemlendiricidir. Hindistan cevizi yağı uygulamak, tahrişi ve şişliği azaltabilir ve hemoroid belirtileri azaltmaya yardımcı olur.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri