İnek sütü, yüksek miktarda vitamin ve mineral içerdiğinden bebeğin henüz olgunlaşmamış böbreklerine aşırı yük bindirir, bu da böbrekleri zorlar. Bu nedenle bebeklere inek sütü bir yaşından önce verilmemelidir.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Su ve süt ayrı olarak en az 10 dakika kaynatılmalı, şeker ve yağ daha sonra eklenmelidir İnek sütünde demir ve vitaminler yetersiz olduğundan doktorunuzun önerisine göre 15-20 günlükten itibaren vitamin ve 4 aylıktan itibaren demir verilmelidir. İdeal olan 1 yaşına kadar inek sütü vermemektir.
İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor.
İlgili 32 soru bulundu
Devam sütü kaç yaşına kadar verilir? Bebekler devam sütünü 3 yaşına kadar kullanabilirler. İlk 6 ay 1 numara, 6-9 ay 2 numara, 9-12 ay 3 numara, 1-2 yaş 4 numara, 2 yaşından sonra ise 5 numara mama kullanılabilir.
9. aydan itibaren bebeğinizin öğün başına içmesi gereken anne sütü/ devam sütü miktarı 180ml'dir.
İnek sütünden alınan kalsiyum bebeğin ihtiyacını karşılamaz. İnek sütündeki aşırı protein ve mineral henüz olgunlaşmamış bebeğin böbreklerini zorlar. 1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar.
SÜT VE KİLO ALIMI
Süt, iyi bir kalori, protein ve besin kaynağı olduğundan, kilo almayı sağlayabilir.
Süt kolesterolünüzü yükselterek kalp damar hastalığı riskinizi artırır. Kalp krizi, felç geçirenlerin, şeker ve tansiyon hastalarının süt ve süt ürünlerinden uzak durması gerekir.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
BEBEĞE YOĞURT NASIL VERİLMELİ? Ek gıda döneminde bebek için hazırlanılabilecek olan yoğurt anne sütünden yapılabilir. Ancak yine de yoğurdun tutmama riskine karşılık altın kadar değerli olan anne sütünün ziyan olmaması için (Eğer alerji yoksa) inek sütü, keçi sütünden yapılması önerilebilmektedir.
Süte Su Katılması:
Süte su katılması en basit ve en ucuz hırsızlıklardan biridir. Süte su katılarak eldeki ürünün miktarı arttırılmakta ve ürün satışından daha fazla haksız kazanç elde edilmektedir.
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar. İnek sütü bebeğin vitamin ihtiyacını karşılamaz, bu da gelişim geriliğine ve büyümede yavaşlamaya yol açar. İnek sütünde iyot ve çinko oldukça azdır.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
Ayrıca sayamadığımız kabızlık, laktoz intoleransı, Astım tarzı hastalıkları tetikleme gibi başka dezavantajları nedeniyle biz 3 yaşına çocuklara inek sütünün kesinlikle içirilmemesini, 3-7 yaş arası çocuklara da günlük 250 ml'yi geçmeyecek şekilde inek sütü verilmesini, çocuğun Ca ihtiyacı için süt yerine yoğurt, ...
Sabah sütü akşam sütünden daha düşük yağ miktarı içerir. memenin de tamamen boşalmasına yardımcı olur.
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Bu nedenle çocuklar günde 2 bardak süt tüketmelidir. Çocuklara uyurken veya yatar pozisyonda süt verilmemelidir. Çocuklar, süt içtikten 1-2 saat sonra uyutmalıdır. Böylece mide içeriğiyle birlikte mide asidinin yemek borusuna geri kaçışını önlemiş olunur.
Hayvansal kaynaklı sütlerin insan sütünden farkı oldukça fazla miktarda kazein içermesi. Kazein, bir inek sütünün yaklaşık yüzde 90'ını oluşturur ve bu hayvansal protein, vücudumuzda çok fazla asit üretimine sebep olur ve bu da zaman geçtikçe kemikleri eritir, kemiklere zarar verir.
İnek sütü çinko eksikliğine yol açtığından büyüme hormonu var olsa da etkili olamaz büyüme geri kalır. Demirin emilimini azalttığından kansızlık gelişir, zekayı artırmaz tam aksine çocuklarda hiperaktiflik, dikkat eksikliği, huysuzluk, arkadaşlar arasında geçimsizliğe yol açar.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
9 aylık bebek boy kilo değerleri kız bebekler için ortalama 8.3kg ve 70.2 cm olarak düşünülebilir. Erkek bebeklerde bu değerler ortalama 9 kg ve 72 cm olarak gözlemlenebilir. Fiziksel gelişim özellikleri üzerinde genetik faktör oldukça belirleyicidir.
diye merak edebilirler. 9 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.2 kg, erkek bebek kilosu ise 8.9 kg olabilir. Bebeğiniz daha hareketli olduğu için daha az kilo alabilir. Bebeğinizin yeterli beslenemediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmanıza danışabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri