Bebek Ne Kadar Su İçmeli? Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
9 aylık bebekler 3 ana, 1-3 ara öğün olmak üzere günde toplam 5 öğün yemek yerler ve beslenme sıklıkları 3-3.5 saattir.
Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde 300-400 ml, 1 yaş civarında ise 700-800 ml civarında su verilmelidir.
Sağlıklı bir yetişkinin kilo başına her gün yaklaşık 35 ml su içmesi gerekir. En azından bilimsel kuruluşların genel kılavuz ilkelerine göre. 50 kilogram ağırlığındaki bir kişinin 1,7 litre, 60 kilogram olan kişinin 2,1 litre, 70 kilogram olan kişinin 2,4 litre ve 80 kilogram olan kişinin 2,8 litre içmesi gerekir.
İlgili 27 soru bulundu
Uzmanlar, akraba evliliğinden dolayı Türkiye'de diğer ülkelere göre daha sık rastlanan, bebeklerde bol su tüketimi, sık idrara çıkma, iştahsızlık ve büyüme geriliğiyle bulgu veren sistinozis hastalığı konusunda aileleri uyardı.
Su için ölümcül doz, kilogram başına 90 gram civarındadır. Yani 88 kilogramlık bir insan için 8 litre su içmek %50 ihtimalle ölümcül olacaktır. Bu miktar arttıkça, ölüm ihtimali de artmaktadır.
Ebru Gözer “Yeterince anne sütü ve mama ile beslenen bebekler günde 4-8 defa idrar yaparlar. Günde 4-8 defa idrarla ıslanmış bez alıyorsanız aldığı sıvı miktarı yeterlidir. Altı aydan büyük bebeklere su vermek gerekir.
Sebzeli kavanoz ek gıdası da bu dönemde de bebeğinizin beslenmesine yardımcı olur. Sebze çorbalarına haftada 3 gün 1 ceviz büyüklüğünde kırmızı et ya da kıyma, haftada 2 gün tavuk ve 2 gün de balık ilave edebilirsiniz. Yayla, tarhana, şehriye ve mercimek bu dönemde tüketilebilir çorbalar.
Yeni neslin büyük bir bölümü artık 9 aylıkken yürüyemiyor. 9 aylık bebek ayağa bağımsız kalkabilir, dik durabilir, tutunmadan bağımsız ayakta kalabilir, adım atabilir, yanındaki eşyalara tutunarak bağımsız bir şekilde ayağa kalkabilir.
diye merak edebilirler. 9 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.2 kg, erkek bebek kilosu ise 8.9 kg olabilir. Bebeğiniz daha hareketli olduğu için daha az kilo alabilir. Bebeğinizin yeterli beslenemediğini düşünüyorsanız doktorunuza danışmanıza danışabilirsiniz.
O zamana kadar 2 gündüz uykusunu korumak için gece uykusuna erken yatırmak (18:00- 19:00 civarında) faydalı olabilir. Bu dönemde uyku düzenini etkileyebilecek bir diğer konu da ayrılık kaygısıdır. Bazı bebekler bunu çok hafif atlatırken, bazıları ise çok yoğun yaşayabilir ve bu durum uyku düzenini etkileyebilir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Yedinci ve dokuzuncu aylarda pilav, makarna gibi nişastalı besinlerle tarhana çorbası verilmeye başlanır. Bebekler için pilav ve makarna başlangıçta haşlanıp suyu çektirilerek hazırlanmalı, üzerine zeytinyağı gezdirilmelidir. İstenirse sebzeli veya kıymalı sos da koyulabilir.
2) 0-12 ay tartı alımı
Yaşamın ilk yılında ortalama kilo alımı şöyledir: 1-2-3 ay: 750 gr/ay, 4-5-6 ay: 600 gr/ay, 7-8-9 ay: 450 gr/ay, 10-11-12 ay: 200 gr/ay. Bebek bir yılını tamamladığında, doğum kilosunun yaklaşık 3 katına çıkar.
Baş ve işaret parmağıyla küçük objeleri tutabilir. 9 aylık bebeğiniz heceleyerek konuşmaya çalışmaya devam eder. Çıkardığınız sesleri taklit eder ve aynı sesi defalarca çıkarır.
Çoğu zaman tuvalet eğitimine 18. aydan sonra başlamak uygundur. Ancak her çocuğun kas ve psikolojik gelişimi farklılık göstereceğinden bu süreç uzayabilir veya kısalabilir. Genel olarak çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarında belli başlı davranışlar sergilerler.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Dehidrasyon (vücudun susuz kalması) durumunda salgılanan bazı hormonlar, rahim kasılmalarına sebep olarak, erken doğum riski oluşturabilmektedir.
Bebeklere su vermek için kullanılan araçlar da su içme alışkanlığı kazandırılmasında etkilidir. Bunun için öncelikle bebeklere suyun biberon yerine bardak ya da suluk ile verilmesine dikkat edilmelidir. Kullanılacak suluğun canlı ve bebeğin hoşlandığı renklerde olması da önemlidir.
Böbrekleri tam olarak çalışmadan bebeğe çok fazla su vermek, vücutlarının uygun sinir işlevi için çok önemli olan sodyum salmasına neden olabilir. Sodyum kaybının getirdiği duruma hiponatremi denir ve ölümcül olabilir. Bir çocuğun böbrekleri bir yıl sonra tam olarak oluşmalı ve suyu daha iyi tolere edebilmelidir.
Yemek yedikten sonra, 2 saat boyunca çok fazla su içmekten kaçınmak en iyisidir, çünkü su sindirim asitlerini sulandırır ve midede bir yiyecek ve su havuzu oluşturur. Suyun kan yoğunlaşmasını engellemesi ve sindirime yardımcı olması için, esas olarak yemeklerden önce içilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri