Dokuz hadis kitabı sırasıyla şunlardır: Buharî'nin Sahihi, Müslim'in Sahihi, Ebu Davud'un Süneni, Tirmizî'nin Süneni, Nesaî'nin Süneni, İbni Mâce'nin Süneni, Darimî'nin Süneni, İmam Mâlik'in Muvattâsı, Ahmet İbni Hanbel'in Müsnedi.
Kütübü sitte, altı yazar tarafından kaleme alınan, sahih hadislerin yer aldığı hadis kitaplarıdır.
KÜTÜBİ SİTTE KİTAPLARI HANGİLERİDİR? Kütübi Sitte kitapları Sahih-i Buhari, Sahih-i Müslim, Sünen-i Nesai, Sünen-i Tirmizi, Sünen-i Ebu Davud ve Sünen-i İbn Mace olmak üzere toplam 6 tanedir.
Diyanet, 100 uzmanın katıldığı 'Hadis Külliyatı' çalışmasıyla 204 bin hadisi ayıkladı. Çalışmada 30 bin civarındaki hadisin 'tartışılamayacak kesinlikte' olduğu saptandı
İlgili 33 soru bulundu
Amr b. As'ın Hz. Peygamber (asm)in hayatında hadisleri yazdığı ve bu eserine “Sahife-i Sâdıka” adını verdiği bilinmektedir.
Hadis kitaplarının sıhhatçe en kuvvetli olan altısı "Kütüb-ü Sitte" adı altında toplanmıştır. Bunlara "sıhah-i sitte" veya "usul-ü sitte" de denir. Bu altı kitaptan ilk beşi Buhari ve Müslim'in sahihleri, Nesai, Ebu Davud ve Tirmizi'nin sünenleridir.
🔸 "İslam'ın merkezî ilkeleri" (medârü'l-İslâm), "ahlâkın temel prensipleri" (usûlü'l-edeb) ve "iyi davranış kurallarının özeti" (cimâu âdâbi'l-hayr) olarak adlandırılan dört temel hadis bulunur.
Peygamber'e ait olma ihtimali fazla olan hadislerdir. Bunlar sahih ve Hasen diye iki kümeye ayrılırlar. bulunmayan hadistir. Hasen hadis: Ravilerden birinin, bilhassa güvenilirlik ve bilgiyi koruyamama özelliği eksikse bu ravilerin aktardıkları hadislere denir.
Peygamber'in söz, fiil ve onaylarının ortak adı, şer'î delillerin ikincisi. Hadis anlamında kullanılan bir terim. Hz. Peygamber'e nisbet edilen söz ve haber anlamında hadis terimi.
Ehli sünnet alanında en iyi Hadis kaynağı olarak kabul edilen sağlam bilgileriyle dikkat çeken altı kitap anlamına gelen kitap serisine Kütübi sitte denmektedir. Müslümanlar tarafından bu kitap oldukça merak edilmektedir. Tanımdan da anlayacağımız gibi Kütübi sitte 6 adet ayrı kitaptan oluşmaktadır.
a- Sadece sahih rivayetleri derlemeye çalışan ilk müellif Buhârî, ikincisi de Müslim'dir. b- Buhârî ile Müslim, hadisin altın çağı olarak kabul edilen kendi devirlerinde, hadis ilmini en iyi bilen iki şahsiyet olarak kabul edilmişlerdir.
Bunlar, Şâfiî'nin er-Risâle'si, Müslim'in Mukaddime'si, Tirmizî'nin el-İlelü's-Sağîr'i ve Risâletu Ebî Dâvud'dur. Bu eserlerin ele aldığı hadis usûlü konuları incelenerek bazı ıstılahları kullanmada ilk oluşları değerlendirilmiştir.
Bunlara kütüb-ü sitte denir. Kütüb-ü sitte; Buhari, Müslim, Tirmizi, Ebu Davud, Nesai ve İbn Mace'nin eserlerinden oluşur. 9 meşhur hadis kaynağı(Kütüb-ütis'a) denilince de bunlara ilave olara kAhmed b. Hanbel'in Müsned'i, İmam-ı Malik'in Muvatta adlı eseri ve Darimi'nin Sünen'i anlaşılır.
Tüm konuları ihtiva eden, genellikle sahih hadisleri toplamayı amaçlayan, geniş kapsamlı rivayet eserleridir. 90'dan fazla kitaptan meydana gelirler. Konulara göre tasnif edilmişlerdir. Daha çok ahkam hadislerini ihtiva ederler.
Kur'an-ı Kerim'de hadîs kelime- si temel anlamında birçok yerde geçmektedir. 9 Tâhâ, 20/6; Nâziât, 79/15. 10 Zâriyât, 51/24. 11 Burûc, 85/17. 12 Ğâşiye, 88/1. 13 Mü'minûn, 23/44. (İbret kıssaları haline getirilen diğer kavim için bkz.
Bir âlimin, hadîslerin sıhhati için aradığı şartları taşımayan, nitekim herhangi bir hadîsi haber verirken kasten yalan söylediği bilinen bir kimsenin haber verdiği hadîslerin hepsine mevzu (uydurma) hadîs denir.
Ebû Hüreyre (r.a.), rivayet ettiği 5 bin 374 hadisle ilk sırada bulunmaktadır. Kendisinden de 800 kadar zat (ravi) hadis almıştır. Abdullah bin Ömer (r.a.), rivayet ettiği 2 bin 630 hadisle ikinci sırayı almıştır.
Abdullah bin Mübarek, ilk kırk hadisi yazan kişidir. İran ve Türk edebiyatında önceleri nazım ve nesir karışık ürünler verilirken zamanla manzum şekilde yazılmıştır. Arap edebiyatında ise mensur olarak işlenmiştir. Kırk hadis tercümelerinin bir kısmı âyet ve hadislerle, öğüt ve hikâyelerle desteklenmiştir.
''Ümmetimin din işlerinde faydalı kırk hadis ezberleyen, âlimlerle haşr olur.'' (TABERANİ) buyrulmaktadır.
ma, Allah Rasûlü'nün şefaatine nail olma, istediği cennet kapısın- dan cennete girebilme, âlimler ve şehitler zümresi arasına yazılma ümidi birçok âlimi kırk hadis derlemeye yönlendirmiştir.
Kur'an okumalarına göre hadisler daha çabuk etki edebilir, daha rahat uygulanabilir. Nihayetinde de hadisler, Kur'an'ın izahı için vardır. Önce Riyazussalihîn'den başlanmalıdır.
- Hadisleri okumaktan asıl maksat, manalarını öğrenmektir. Bu sebeple, manasını bilmediğimiz metnini okumaktansa manasını bildiğimiz tercümesini okumak daha doğrudur. Bununla beraber, hadislerin tercümesini okurken, -okumasını biliyorsak- metnini de teberrüken okumak daha faziletli olur.
Kırk Hadis (40 Hadis), yeryüzüne iyilik ve güzellik tohumları eken ve tüm insanlığı hoşgörüsüyle karşılayarak daima hayırlı ameller işlemeye yönelten Peygamber Efendimiz (S.A.V)'in ağzından dökülen mübarek sözlerden oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri