Yıllık izin hakkının dışında tutulan doğum sonrası ücretsiz iznin süresi, en fazla 6 ay olmak şartıyla, özel sektörde çalışan tarafından belirlenir ve işverenin onay vermesini gerektirmez. Ancak bu izin 6 aydan daha uzun süreyle kullanılmak istendiğinde işverenin onayı gerekir.
Yukarıda öngörülen süreler işçinin sağlık durumuna ve işin özelliğine göre doğumdan önce ve sonra gerekirse artırılabilir. Bu süreler hekim raporu ile belirtilir. Hamilelik süresince kadın işçiye periyodik kontroller için ücretli izin verilir.
Rutin kontrollerin olduğu zamanlarda kadın işçi izinlidir. Bundan sonra doğumda önceki 8 haftalık zaman diliminde başlar ve doğumdan sonra 8 haftaya kadar sürer. Bundan sonra da kadın işçinin istemesine bağlı olarak yukarıda da bahsettiğimiz üzere 360 güne kadar uzatılabilir.
Ücretsiz İzne Çıkan İşçinin Sigortası Ödenir mi? Ücretsiz izne çıkan işçi 10 güne kadar sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam eder. Ayrıca ücretsiz izinli gün için işveren SGK primi ödemeyecektir.
Analık istirahatini hekim raporu ile uzatmak mümkün | Ekmek ve Gül. Tekil doğumlarda analık istirahati, doğumdan önce 8, doğumdan sonra 8 haftadır. Bu süreler hekim raporu ile uzatılabilir.
İlgili 25 soru bulundu
Ayrıca 657 sayılı Devlet Memurları Kanunumuzun 108/B. maddesine göre, doğum yapan memura analık izninin bitiminden itibaren ve eşi doğum yapan memura da doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar ücretsiz izin verilebilmektedir.
Bu süreler gerekli olduğu durumlarda hekim raporuyla artırılabilir. Yine istek halinde, kadın işçiye doğum öncesi ve sonrası toplam 16 haftalık doğum izninin bitiminden itibaren 6 aylık ücretsiz izin verilir. Kadın işçilere 1 yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir.
Doğum Sonrası Ücretsiz İzin Kaç Gündür? Yıllık izin hakkının dışında tutulan doğum sonrası ücretsiz iznin süresi, en fazla 6 ay olmak şartıyla, özel sektörde çalışan tarafından belirlenir ve işverenin onay vermesini gerektirmez. Ancak bu izin 6 aydan daha uzun süreyle kullanılmak istendiğinde işverenin onayı gerekir.
Analık izni işsizlik ödeneğine engel değildir | Ekmek ve Gül. Analık izni dönüşünde işten çıkarılan kadın işçi son 3 yılda 600 gün primi varsa işsizlik ödeneği alabilir. Son 4 ayda prim ödenmemiş olması işsizlik ödeneğine engel değil.
E-Devlet üzerinden ücretsiz izin ödeneği sorgulama işlemi yapabilirsiniz. İlk olarak ücretsiz izne çıkarılan işçiler destekten yararlanabilecek.
Ücretiz izin özel sektörde 3 aylık bir süreyi aşmamak kaydı ile verilmektedir. İşveren sahibi işçiyi ücretsiz izne ayırabilmekte iken işçi de ayrılabilmektedir.
Doğum İzinleri Yıllık İzin Hesabında Çalışılmış Gibi Sayılır mı? Kadın işçilerin doğumdan önce ve sonra çalıştırılmadıkları günler ve doğum izinleri çalışılmış süre gibi sayılır. Ancak, doğum sonrası 6 aya kadar olan ücretsiz izin süresi ise yıllık izin süresinin hesabında nazara alınmaz.
Dolayısıyla analık izni sonrası kadın işçinin rapor alması raporlu olunan süreler, 6 aydan düşülebilir. Bununla birlikte kadın işçinin analık izni sonrası bir süre rapor alması, 6 aya kadar ücretsiz izin hakkını ortadan kaldırmaz. Bu yönde bir yasa ya da yönetmelik hükmü yoktur.
"Doktor en fazla kaç gün rapor verebilir?" derseniz aile hekimi dışındaki doktorlar 40 güne kadar rapor verebilirler. Eğer 40 günün sonunda da sağlık sorunlarınız devam ediyorsa bu kez heyete başvurmanız gerekir.
Yani 6 aylık süre bittikten sonra, kadın işçi bu haktan faydalanamaz. Kadın işçi; ücretli doğum izni hakkından sonra, 6 aylık ücretsiz doğum izni hakkını kullanmak isterse bu durumu 1 ay öncesinden işyerine bildirmekle yükümlüdür.
(4) Ücretsiz izinden yararlanan kadın işçiye, bir yaşından küçük çocuğunu emzirmesi için günde toplam bir buçuk saat olan süt izni uygulanmaz.
Ücretsiz izinde iş akdi feshedilmediği ve dolmadığı için işsizlik maaşı alamazlar. Bunun yerine İşsizlik Sigortası Fonu'ndan ve İŞKUR tarafından verilen kısa çalışma ödeneği ile "Nakdi Ücret Desteği"nden yararlanabilirler.
Ücretsiz izin bittikten sonra işçinin işveren tarafından işten çıkartılması halinde ise, işçinin işsizlik maaşı alma hakkı saklı bulunacaktır.
Tek seferliğe mahsus ödenen süt parası için başvuru yapılmasına gerek yoktur. Emzirme ödeneği, doğum sisteme girildikten sonraki 2 ay içinde annenin hesabına otomatik olarak yatırılır. Annenin e-devlette kayıtlı banka hesabı yoksa süt yardımı kimlik kartı ile PTT şubelerinden çekilebilir.
Sonuç olarak, doğum yapan kadın işçinin, altı aya kadar aylıksız izin talebinin işverence karşılanmaması halinde, kadın işçi tek başına alacağı karar ile işverene bildirimde bulunarak, ücretsiz doğum iznine ayrılabilir.
Doğum sonrası ücretsiz izin parça parça kullanılabilir mi? Devlet memurları doğum sonrası ücretsiz izini parça parça veya tek seferde doğum sonrası izin dilekçesi vererek kullanabilirler. Burada önemli olan 24 aylık süreci aşmamaktır.
Çünkü söz konusu rapor (istirahat) sona ermiş ve işçi çalışmaya dönmüş ya da ücretsiz izne ayrılmıştır. Yani analık hali sona ermiştir. Artık bu noktadan sonra işçiye genel hastalık (iş göremezlik) raporu verilebilir ancak analıktan kaynaklı rapor verilemez.
2023 Asgari ücretli bir annenin ödeneği şöyle hesaplanıyor:
50.080 / 3 x 2= 33.387,3 TL doğum parası alır. *Brüt ücrete göre örnek bir doğum parası hesaplamasıdır.
Doğum izni, doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olmak üzere toplamda 16 haftadan oluşmaktadır. Bu doğrultuda doğum izni süresi hesabında gebelik 40 hafta olarak ele alındığından kadın işçi gebeliğinin 32. haftasını tamamlaması itibariyle doğum iznine ayrılabilmektedir.
Ücretsiz izin esasen iş akdinin askıya alınması olarak da tanımlanabilir. İş akdi feshedilmez, çalışanın işyeri ile ilişiği kesilmez. Bu süreçte işverenin ücret ödeme yükümlülüğü, işçinin ise iş görme yükümlüğü de bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri