9 hafta hamileliklerde görülen pembe akıntı, kanama ve kahverengi lekelenme düşük riski açısından oldukça önemlidir. Hamilelik evresinde görülen kanama anne adaylarında paniğe neden olabilmektedir. Kanama ve kahverengi lekelenmelere bu haftada dikkat edilmelidir.
9 Haftalık Hamilelikte Bebek Gelişimi. Yüz, göz kapakları ile korunan gözler, küçük bir ağız ve en küçük tat alma tomurcuklarına sahip bir dil ile bebek artık çok daha tanınabilir bir görünümdedir. Henüz parmaklar bulunmasa da el ve ayakların gelişimi hızla devam eder.
9 hafta gebelik esnasında mide bulantılarınız, kronik yorgunluk ve sık sık idrara çıkma durumunuz devam eder. Giderek büyüyen rahim, idrar torbasına (mesane) baskı yaptıkça sık sık idrara çıkmak isteyebilirsiniz. 9 hafta gebelik belirtileri arasında kasık ağrısı da yaşanabilir.
Her gün yeterli miktarda C vitamini, kalsiyum, folik asit ve liften zengin gıdalar tüketmeye özen gösterin. Günlük almanız gereken mineral ve vitamin oranına dikkat edin. 9 haftalık gebelikte ihtiyaç duyacağınız B6 vitamini için domates, orkinos, kümes hayvanları, kurutulmuş kuru erik, muz, avokado tüketebilirsiniz.
9 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Dokuz haftalık bebek nerede duruyor sorusunun yanıtı elbette rahimdir. Ancak rahimdeki tüplerde konumlamanın bu evrede çoktan bittiğini de belirtmek gerek. Bu dönemde bebek, rahim içi boşlukta yer alır.
İlgili 15 soru bulundu
Gebelikte özellikle sol yana doğru yatış pozisyonu önerilir. Bunun nedeni vücudumuzun ortasında özellikle sağ tarafından geçen en büyük ana toplardamar (Vena Cava İnferior) geçmektedir.
Anne ve bebeğin sağlıklı olduğu gebelik süreçlerinde cinsellik anne ya da bebek için bir sorun teşkil etmez. Bazı durumlarda hamilelik süresince cinsel istekte azalma veya artma gözlenebilir ancak bu değişkenlik normaldir ve endişelenecek bir durum değildir.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte hamileliğin ilk 25-30 haftasına kadar hamilelikte sırt üstü yatmak tehlike arz etmez. Annelerin en çok korktuğu şeylerden biri yatış pozisyonunda bebeğin sıkışıp zarar görmesidir. Bebeği saran amniyon sıvısı bebeği korur ve zarar vermez.
Çilek, yabanmersini, böğürtlen, ahududu gibi meyveler; su, sağlıklı karbonhidratlar, C vitamini, lif ve bitki bileşikleri ile doludur. Genellikle yüksek miktarda C vitamini içerirler ve buda vücudun demiri emmesini sağlar. C vitamini cilt sağlığı ve bağışıklık fonksiyonu için de önemlidir(57, 58).
Hamilelik sürecinde en riskli dönemlerden biri ilk 12 haftadır. 12. haftanın tamamlanmasının ardından düşük riski azalır. Gebeliğin 20. haftasından sonra ise düşük riski daha da düşer.
Gelişme geriliğinin kesin teşhisi için amniyosentez testine başvurulması gerekebilir. Bu test sırasında doktor anne adayının karnından uzun, içi boş bir iğne yardımıyla amniyon sıvısı örneği alacak ve herhangi bir anormallik olup olmadığını tespit etmek için inceleyecektir.
Bebeğin ilk görüşte karnından belli olması için henüz çok erken. Rahim kasık kemiğinin arka kısmında korumalı bir şekilde duruyor ve bebek 12 haftalık olana kadar pek de belirgin bir şekilde görünmeyebilir. Ara sıra kramplar hissedebilirsin ve karnın alt bölgesinde ağrılar meydana gelebilir.
Özet olarak; * 9. gebelik haftasında anne karnındaki bebek hıçkırmaya başlar ve gürültülü seslere tepki verir. 6. ayda duyabilir.
Canlılığın çok önemli bir göstergesi olan hareket bu haftada başlıyor. Ama sizin bu hareketleri hissetmek için daha 8-10 hafta beklemeniz gerekecek. Embriyonun ilk hareketleri kendiliğinden seğirme şeklinde ve refleks hareketlerdir.
Eğer Y kromozomu taşıyan bir sperm yumurtayı döllerse, erkek bir bebek oluşur. Erkek bebek cinsiyeti kaçıncı haftada belli olur sorusunun yanıtı şu şekilde verilebilir: Genital bölge ve penisin oluşması 9. haftadan sonra başlar. Penis ve klitoris 14. haftaya kadara aynı boyda kalırlar.
Hamileliğin ilk üç aylık bölümünde en önemli test, ikili tarama testidir. Burada, bebeğin ense kalınlığı ile bebeğin baş-popo mesafesi değerlendirilerek anneden alınan kandaki Beta HCG (human koryonik gonadotropin) ve PAPP-A (gebeliğe özgü plazma proteini-A) parametrelerine bakılır.
Özellikle hamileliğin 7.-16. haftaları arasında baskın olarak hissedilen aşerme, sonraki dönemde etkisini yavaş yavaş kaybeder. Hamilelik döneminde anne adayı dolaptaki çikolatayı ya da eriği yemeden duramıyorsa aşerme periyoduna girmiş demektir. Hamilelik döneminde aşermek, genel olarak 4. aydan itibaren kesilir.
Beslenme listesinden eksik edilmemesi gereken sağlıklı besinlerden biri de muzdur. Hem kilo kontrolü hem de bebeğin gelişimi için uzmanlar tarafından önerilen muz, günlük 2-3 porsiyon kadar tüketilebilir.
Rahim her gün biraz daha genişlediği için anne adayında karın bölgesinde sertleşme ve ardından da belli rahatsızlıklar görülebilir. Zaman içinde karın bölgesinde yaşanan bu sertleşme anne adayı için bir problem olmanın dışına çıkar. Gebeliğin ilerlemesine bağlı olarak yaşanan sertlik ve gerginlik daha normalleşir.
Düşüklerin çoğu gebeliğin başında görülür. Tüm düşüklerin yarıdan fazlası gebeliğin 9. haftasından önce görülür. 9-10 haftalıkken % 22 si, 11-12 haftalarda da %11 i görülür. Yani tüm düşüklerin %85i 13. haftadan önce erken düşük olarak gerçekleşmektedir.
Ayrıca korunma hamilelikte cinsel birliktelikte de önemlidir. Korunmasız cinsel birliktelik pek çok cinsel yolla bulaşan hastalığa da yol açabilir, aids belirtileri gösterdikten sonra önlem almak mümkün olmayacağı için cinsel yolla bulaşan hastalıklar söz konusu olduğunda korunmak oldukça önemlidir.
Hamilelik devam ederken yeni bir hamilelik olmaz, ancak süperfetasyon durumunda yumurtalıklar, döllenebilecek halde başka bir yumurtayı üretiyor. Kadınların iki gebeliği de farklı cinsel ilişkiden döllenme yoluyla oluyor. Bu durumda bebekler farklı boylarda ve ağırlıkta dünyaya geliyor.
Bu nedenle gebelik süreci içerisinde cinsel ilişkiye girilmeli mi yoksa girilmemeli mi konusunun çok tartışılan bir konu olduğunu söyleyebiliriz. Ancak belirtmek gerekir ki; anne adayının ve hamileliğin normal seyrettiği süre boyunca istenilen sıklıkta cinsel ilişkiye girmekte herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri