Sürk peynirini hemen yiyecekseniz dilimledikten sonra üzerine bolca zeytinyağı dökerek servis edebilirsiniz. Sürk peyniri sadece ekmek arası yenilmez, aynı zamanda peynir ve zeytinyağının müthiş birleşimine de ekmek bandırılır.
Sürk peynirini dilerseniz zeytinyağı dilerseniz sade olarak kahvaltılarınızda tüketebileceğiniz gibi birtakım sebzeler ve zeytinyağı ile lezzetli bir çökelek salatası yapmak için de kullanabilirsiniz. Taze olarak tüketebileceğiniz sürk peynirini isterseniz uygun şartlarda kurutup da tüketebilirsiniz.
Sürk; taze çökelek, karabiber, zeytinyağı, fesleğen yaprağı, karanfil, pul biber, zahter, yenibahar, kimyon, tarçın, muskat, acı biber salçası ve sarımsağın karıştırılmasıyla üretilmektedir. İçerisinde çeşitli baharatlar yer alan sürk peynirine kimi bölgeler içerisinde baharatlı çökelek şeklinde de hitap edilmektedir.
Sürkü bölüp parçalayarak kuru olarak tüketebileceğiniz gibi üzerine zeytinyağı da gezdirebilirsiniz. Dilerseniz dilimlediğiniz çökeleğe taze biber, domates, soğan, maydanoz ve zeytinyağı ekleyerek nefis bir çökelek salatası yapabilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Ana malzemesi çökelektir. Çok çeşitli baharatlarla tatlandırılmış, zeytin yağı ile sunuma hazırlanan bu kahvaltılık lezzeti Hatay' ın dışında başka hiçbir yerde aynı kıvam ve lezzette bulmanız mümkün değildir. Sürk'ü bölüp parçalayarak kuru olarak yiyebileceğiz gibi üzerine zeytinyağı döküpte yiyebilirsiniz.
Dilerseniz taze şekilde tüketebilirsiniz. Taze olarak tüketmek için dışının kurumasını engellemeniz gerekli. Bunun için de sürk toplarını ayrı ayrı streç filme sarmanız lazım. Kurusun ama küflenmesin isterseniz oda sıcaklığında veya fırında kuruttuktan sonra bir kavanoza koyarak buzdolabında saklayabilirsiniz.
Antakya sürk peyniri, Hatay ili ve özellikle merkez ilçesi Antakya'da üretilen yöresel bir peynir türüdür (Hayaloğlu, 2008, s. 731).
Sürk Peyniri Antakya Yöresine Özgü Bir Ürün Olan Çökeleğin Çeşitli Baharatlara Karışımından Elde Edilen Bir Yöresel Üründür. Hatay Çökeleği Olarak Da Bilinir.
Arapçada "çökelek" anlamına gelen sürk, zeytinyağı, karabiber, pulbiber, fesleğen yaprağı, zahter, karanfil, taze çökelek, yenibahar, tarçın, muskat, kimyon, sarımsak ve acı biber salçasının karıştırılması ile hazırlanmaktadır.
Sürk peynirinin kahramanı: Küflü çökelek sürk baharatı
Aslında herkesin yorumu farklı olabiliyor bu baharat karışımında ama genel olarak kullanılan baharatlar şunlar: Nane, toz karabiber, çok miktarda zahter, pul biber, tuz, yenibahar, çakşır otu ve kimyon.
Haşlanmış fasulyeler, siyah zeytin ve doğranmış diğer tüm salata malzemelerini derin bir kapta karıştırın. Salatanın sosunu hazırlamak için; zeytinyağı, sirke, rendelenmiş sarımsak ve hardalı karıştırın. Hazırladığınız sosu salata ile harmanladıktan sonra kızarmış ekmek dilimleri ile bekletmeden servis edin.
Derince bir kabın içerisine çökeleği alın, üstüne baharatları ilave edin, sarımsağı rendeleyin. Zeytinyağını da ilave ettikten sonra, güzelce yoğurun. Yumurta biçiminde şekil verin ve kağıt havlu serdiğiniz bir tepsiye dizin. Bir kaç saatte bir kağıt havluyu değiştirin, böylece daha kuru bir peynir elde edeceksiniz.
Hatay'ın en beğenilen peynirlerinden olan ve en çok tercih edilen sıkma peyniri, günlük taze olarak üretilmektedir. Kahvaltıda dilimlenip yenilebildiği gibi, tost yapımında da kullanılabilir. Ayrıca mikro dalgada eritilip üzerine pul biber serpiştirip yiyebilirsiniz.
Örgü peyniri gibi görünen örgülü peynir ismiyle satılan eritme peyniri, tel peynir gibi görünen fakat telli peynir ismiyle satılan eritme peyniri de reyonda karşınıza çıkabiliyor. Eritme teknolojisinde hammadde pastörize edildiği için eritme peynirin sağlığımıza zararı yok.
İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri, düzenlenen Dünya Peynir Ödülleri'nde 'en iyi peynir' ödülünü kazandı. Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
Ezine Peyniri : Çanakkale'nin bir ilçesi olan Ezine'de üretilen bir peynirdir. Ezine peyniri, en kaliteli peynirlerden biridir. Çeçil Peyniri : Erzurum ve Kars yörelerinin sahiplendiği peynir çeşididir. Küflü Ardahan Keçi Peyniri : İsminden de anlaşılabileceği gibi Ardahan'a ait bir peynir türü.
Lor ve çökelek aynı şey mi? en çok sorulan ve bu anlamda cevap arayan soruların başında gelmektedir. Lor ve çökelek, lezzetleri saklama koşulları ve aromaları ile birbirinden oldukça farklı iki peynir türüdür. En basit anlatımı ile Lor peyniri sütten, Çökelek ise ayrandan yapılır diyerek özetlemek mümkün.
Çünkü bu peynirlerin küflü hallerinin sağlık açısından tüketilmeye uygun olmadığı bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Küflü peynir ürünlerini kahvaltılarda tüketebileceğiniz gibi birçok yemekte ya da hamur işine ekleyerek de afiyetle tüketebilirsiniz. Küflü peynirler, eriştelere de çok yakışan bir lezzettir.
Arapça' da çökelek anlamına gelen “Sürk”, Hatay'a özgü bir tattır ve kendine has yapım aşaması vardır. Küflü Çökeleğin malzemeleri; taze çökelek, zeytinyağı, karabiber, fesleğen yaprağı, pul biber, karanfil, zahter, yeni bahar, tarçın, kimyon, muskat, sarımsak ve acı biber salçasıdır.
Sürk, birinci kalite özel yapılmış ev yapımı bir çökelek ürünüdür. Tercihe göre küflendirilerek ya da taze tüketilir. Sabah kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir.
3-4 gün temiz, rüzgarlı zaman zamanda güneşe koyarak kurutuyoruz (çevirerek, ara sıra da ıslanan ve yağlanan kağıdı değiştirerek). Aslında bu kahvaltılık küflendiriliyor ve küflü de tüketiliyor.
Hatay Kahvaltılık Mini Sürk (Zeytinyağında) Baharatlı Çökelek 500 Gr; Arapça'da çökelek anlamına gelen "Sürk", Hatay'a özgü yöresel bir peynir çeşididir ve asitliği ilerlemiş sütten veya yoğurttan, yağ üretilen yörelerde yağın eldesinden sonra geriye kalan ayranın kaynatılmasıyla elde edilen çökelekten yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri