Romanın kahramanı olan 15 yaşındaki genç, dizindeki kemik veremi hastalığı nedeniyle iki kere ameliyat geçirmiş fakat iyileşememiştir. Doktoru, ona tekrar ameliyat olmasını tavsiye eder ancak ameliyatın riski büyüktür, bacağını kaybetme tehlikesi vardır.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ile Ümit romanları, psikolojik eserdir.
Doktor Mithat, hasta genci pek çok kez ameliyat eder. Verem tedavisi için Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'na getirilir. Burada aldığı tedaviden sonra, bacağının kesilmesine gerek kalmaz. Nüzhet ise hasta genç tedavi alırken Doktor Ragıp ile evlenmeye karar verir.
Edebiyat dünyasında ilk kez adını duyurduğu Dokuzuncu Hariciye Koğuşu bir otobiyografik hastalık romanıdır. Peyami Safa; çocukluğundan beri sürekli tıp kitapları okumuş ve yaşlılığında onu muayene eden doktorlar tıp bilgisi karşısında hayrete düşmüştür.
Birçok araştırmacı ve yazar tarafından Türk edebiyatında bir ilk kabul edilen Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, Tanpınar dediği gibi, “acının ve ıstırabın yegâne kitabı” olarak hem kemiyet hem de keyfiyet bakımından başka hiçbir eser olmasa da Türk romanının var olduğuna delil gösterilebilecek kudrette bir eserdir.
İlgili 32 soru bulundu
15 yaşında hasta bir çocuğun 1915 yılındaki olayları anlattığı bir hatıra defteri şeklinde kaleme alınmıştır. Romanın başkişisi ve anlatıcısı olan “Hasta Çocuk”'un isminden romanda bahsedilmez. Bilinçli olarak, romancının değil roman kahramanının gözlemlerini esas alan ilk Türk romanıdır.
Sivas'a sürgüne gönderilen babasının orada ölmesi üzerine 1901 yılında iki yaşında yetim kalmış, bu yüzden "Yetim-i Safa" adıyla anılmıştır. Babasız büyümenin acılarının yanı sıra, sekiz dokuz yaşlarında yakalandığı bir kemik hastalığı dolayısıyla çocukluk ve ilk gençlik yılları hastane koridorlarında geçmiştir.
Burhan ameliyat olur ve tamamen iyileşir. Ancak hastaneden çıktığında Nüzhet ile Doktor Ragıp'ın evlendiklerini öğrenir. Romanda Burhan'ın imkansız aşkı ve tedavi süreci anlatılmaktadır. Romanın ana karakteri olan Burhan, 15 yaşında bir çocuktur.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, yukarıda yapmaya çalıştığımız tasnif bağlamında “Ben anlatım” yönteminden “otobiyografik” temelli yararlanılarak kotarılmış bir roman.
Nesl-i Ahir adlı kurgusal eserinde, Süleyman Nüzhet, hem kişisel hem de düşünsel düzlemde idealize edilmiş bir başkahramandır. Geçim sıkıntısı çekmeyen bir aydındır. ki yabancı dil bilen, yerli ve batılı sanat dergilerini takip eden kültürel bir karakterdir. Çok cepheli bir kahraman olarak tasarlanmıştır.
Peyami Safa'nın romancılığının zirvesine çıktığı eserlerinden biri olan Bir Tereddüdün Romanı, I. Dünya Savaşı'ndan sonra inanmakla inkâr, bireysel ve toplumsal temayüller, kendi kendini tahrip aşkı ile yaratıcı hırslar ve sevdalar arasında kalan insanoğlunun tereddüt ve bocalamalarını konu edinmiştir.
Bu incelemede, Peyami Safa'nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu romanı otobiyografik yöntem açısından incelenmiş; bu bağlamda yöntemin roman açısından olumlu ve olumsuz yönleri tartışılmıştır.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu'nda, realist romanlara özgü, basit bir konu vardır. Yazarın öteki romanlarında görülen biçimde kişisel ya da toplumsal dram ya da trajedi, söz konusu değildir. Adını bilmediğimiz ben-anlatıcının gözünden (ya da dilinden) verilen “yaşantılar” da yaşamın akışının izlenmesiyle kurgulanmıştır.
Peyami Safa (2 Nisan 1899, Fatih, İstanbul - 15 Haziran 1961, Kadıköy), hem kendi adıyla hem de Server Bedi gibi birçok takma adla romanlar yazan, Cumhuriyet döneminde özellikle psikolojik türde kaleme aldığı eserlerle ön plana çıkmış Türk yazar, romancı, gazeteci, ideolog, mütercim ve hikaye yazarıdır.
İnsanı saran bir etkiye sahip “Dokuzuncu Hariciye Koğuşu”, “Fatih Harbiye” ile beraber 100 Temel Eser arasında anılacaktı…
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu, edebiyatımızdaki en önemli romancılardan biri olan Peyami Safa'nın 1930 yılında ilk baskısını yapmış otobiyografik romanıdır. Peyami Safa'nın en fazla basılan ve beğenilen eseri olma özelliğini taşıyan roman, yazarın yakın arkadaşı Nazım Hikmet'e ithaf edildi.
Peyami Safa'nın 1923'te tefrika edilen Sözde Kızlar romanındaki kadın kahramanların hakim anlatıcı tarafından ideal, olumsuz ve araftaki kadın olmak üzere üç ana hatta resmedilmesi söz konusudur. Romanda ideal kadın, aile ve vatanın bütünlüğünü önemseyen Mebrure karakterinde vücut bulur.
Modern anlamda ise ilk otobiyografi örneği, Jean Jack Rousseau'nun 1782 yılında yayımladığı “İtiraflar” adlı dünyaca ünlü eseri kabul edilmektedir.
Otobiyografik romanlar, yazarların kendi hayatlarından gelen, kişisel olarak deneyimledikleri olayları konu almaya imkan verdikleri, ancak yine de çeşitli açılardan hayal gücüne ve esnekliğe olanak sağladığı için sık sık üretilen bir türdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri