Latin dilinde Nerium oleander olarak bilinen Zakkum bitkisi, Ağu ağacı şeklinde de tanımlanmaktadır. Türkiye'de yetiştiği yerler; Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarıdır. Zakkum bitkisinin çok hızlı bir şekilde büyüdüğünü belirtmek mümkündür. Bunun yanı sıra bu bitkisinin boyu, 5 metreye kadar uzar.
Zakkum ağaçları ılıman iklimleri sevdiği için Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinin kıyı kesimlerinde yetişir. Çiçeklerinin güzelliği, her zaman yeşil kalması nedeniyle yeşil alanlarda sıkça kullanılır.
Sıcaklık/ortam: Çeşitli iklim şartlarına dayanıklı olmasıyla bilinen zakkum bitkisi, genel olarak güneşi seven, sıcaklığa ve uzun sürmediği sürece soğuğa da dayanabilen bir bitki.
Zakkum Çiçeği Nereye Dikilir
Bahçe, ev, ofis, iş yeri,balkon ve kış bahçelerine dikilir. Yaz aylarının sıcak, kışlarının da soğuk geçtiği memleketler de bahçelerin köşe kısımlarına dikilebilir. Çiçeğin sulama isteği - Dibi kurudukça fazla suya boğmadan sulanması gerekir.
Zakkum ağacı yetiştirmek isteyen kişilerin ağacın köküne yakın yerlerdeki filizlerini ya da taze dallarını kesmesi ve su içinde bekletmesi gerekir. Köklenmeye başlayan dallar, uygun bir alana dikilerek bakımı yapılmalıdır. Zakkum ağaçları ılıman iklimi sevdiği için Ülkemizin kıyı bölgelerinde daha çok görülür.
İlgili 31 soru bulundu
Suda köklerini filizlendiren zakkum çiçeğini nemli bir toprağa ekebilirsiniz. Dalından alıp çoğaltabileceğiniz zakkum bitkisinin saksıya ya da bahçeye adapte olması için uzun bir zaman dilimine ihtiyacınız olacak.
2-6 metre kadar uzayabilir ve hızlı büyür. Yaprakları 5-20 cm uzunluk ve 2-5 cm enine büyüyebilir. Yaprakları mızrak şeklinde, sivri, ortasında beyaz bir çizgi olan, kısa saplı, karşılıklı veya üçlü dairesel durumlarda dizilmiştir.
Çiçekli bir bitki olan zakkum çiçeği bahçelerde de yetiştiriciliği yaygındır. Zakkum çiçeği susuzluğa oldukça dayanıklı olan bir bitkidir. Bundan dolayı zakkum çiçeği kurak bölgelerde daha fazla yetişen bir bitki türüdür.
Zakkum doğal olarak Akdeniz bölgesinde yetişir. Kuru ve güneşli toprakları, nemin bol olduğu yerleri sever. Çelikleme, tohumlama ve kök bölünmesi ile çoğaltılabilen bitki çok yıllıktır. En az 3 yıl yaşar.
Beyaz, pembe veya kırmızı beş loblu çiçekler, yıl boyunca kümeler halinde büyür ve yaz aylarında zirveye çıkar.
Zakkum bitkisi, Akdeniz bölgesinde yaygın bir şekilde bulunan bir bitkidir. Bu bitki, sıcak ve kuru iklimlere uyum sağlayarak çoğunlukla kırsal alanlarda yetişir. Ancak aynı zamanda şehirlerde de görülebilir. Zakkum çiçeğinin birçok türü vardır ve hepsi farklı iklimlerde yetiştirilebilir.
Zakkum çiçeğinin Latince adı, Nerium Oleander olan zakkum, dilimize Arapça'dan girmiştir. Gündelik hayatta sıkça kullanılan argo kelime olan zıkkım” sözcüğünün, zakkum çiçeğinden geldiği bilinir. Bu çiçeğin bilinen diğer adları zıkkım ve ağu çiçeğidir.
Zakkum (Arapça: زقوم) ağacı, İslam dinine göre, cehennem'de olduğuna inanılan ölümcül, acı meyveli ağaç. Cennet'te bulunan ağaç ise Tuba'dır. Herhangi bir "öldürücü gıda" anlamı taşıyan zakkum, Türkçede zehir, acı anlamlarına gelen zıkkım kelimesi şeklinde günlük hayatta kullanılmaktadır.
Kur'ân-ı Kerîm'in üç farklı yerinde üç defa zikredilen “zakkum”1, cehennem ehlini ta'zib etmek için, kendilerine orada yedirilecek bir ağacı ifade eder. Dördüncü bir âyette ise tasrih edilmeden zakkum ağacına yapılan bir atfın olduğu nakledilmektedir.2 Söz konusu âyetlerin hepsi Mekke döneminde nâzil olan sûrelerdedir.
Haricen kullanıldığı takdirde adale ağrılarını giderir. Akrep ve arı sokmasında faydalıdır. Düşük dozlarda kullanılacak olursa kalbi kuvvetlendirir, bol miktarda idrar söktürür. Vücutta biriken suyu boşaltır.
Türkiye'de tüm ılıman bölgelerde yetişebilir.
Zakkum ağacının çok ilgi çekebilecek gerçekten enteresan özellikleri var. Çünkü her şeyden öte bir zehir barındırıyor yapraklarında. Asla kaynatılmış içilmemeli. Ciddi zehirlenmelere yol açıyor.
Arapça kökenli bir kelime olan zakkum zehirli, öldürücü anlamlarına geliyor. Kuran'da cehennemde var olduğu söylenen zehirli ağaç için de aynı kelime kullanılıyor, bu nedenle Türkiye'de zakkum yetiştirmek konusunda bir çekince var.
Kur'an'a göre bir cehennem ağacı. İnkârcıların ve günahkârların âhirette cezalandırılacakları yer. Çeşitli faydaları, estetik özellikleri ve hayatın safhalarını sembolize etmesi sebebiyle bütün dinlerin önemle üzerinde durduğu bitki.
ZEHİRLİ BİTKİLER: ZAKKUM (Nerium Oleander) ÇİÇEĞİ ÇİĞNENİRSE 36 yaşında erkek hasta, zakkum bitkisinin çiçeğini çiğneme sonrası, ağız ve boğazda yanma, şislik şikayeti ile kliniğimize başvurdu.
Evde de yazın bol güneş göreceği şekilde dışarıda bırakılmak koşuluyla yetiştirilebilir.
Zakkum ağacı, tam güneş ışığı alan bir yerde en iyi şekilde yetişir, ancak kısmi gölge koşullarında da büyüyebilir. Ağacın iyi drenajı olan, nemli ama su birikintisi olmayan bir toprağı tercih ettiğini unutmayın.
Vakıa Suresi, 52. ayet: Şüphesiz zakkum olan bir ağaçtan yiyeceksiniz. Vakıa Suresi, 53. ayet: Böylece karınları(nızı) ondan dolduracaksınız.
Batı'da, güney Portekiz'den başlayarak bütün Akdeniz sahilleri boyunca Suriye'de, batı ve güney Anadolu'nun dere yataklarında yetişir. Ekseriyetle 2-3 bazen 5 m.'ye ulaşan, kışın yaprak dökmeyen sık dallı bir bitkidir.
Ürün açıklaması Bodur zakkum yada zakkum bitkisi her dem yeşil pembe, beyaz, kırmızı çiçekler açan 3 metre boylanabilen çalı formlu dekoratif peyzajda çok kullanılan bitkilerimizin başında gelir. Tepeden yani 2 metre yukarıdan aşı yapılarak ağaç formlu zakkum üretimi yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri