Türk kültüründe 9 rakamı Türk ve Altay mitolojisinde, halk kültüründe, halk inancında ve şamanizminde kutlu rakamdır. Tokus, tuğız, tugıs, dokıs, toğuz, tokız olarak da söylenir. Türkler'de kutsal rakamdır. Dokuzun as ve üs katları da yine önemli rakamlardandır.
9 numara numerolojide evrensel uyanışı ve ruhsal öğrenmeyi sembolize eder. Kişilerin ruhsal benliklerinin farkına varmalarına ve sahip oldukları içsel benliğin güçlendirilmesi anlamına gelir. Karşılığında hiçbir şey beklemeyen ve yalnızca vermeye odaklanan özverili ve şefkatli bir sayı olarak karşımıza çıkar.
1. Daire 360 derecedir ve daireyi eşit parçalara böldüğümüzde nihai sayı her zaman 9'a eşittir. Yani; 360 3+6+0 = 9.
Rakamlar {0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} olmak üzere toplam 10 adettir. Ama, sayılar ise sonsuzdur. Rakam ile sayı arasındaki fark sayıların rakamlardan oluşmasıdır. Yani, her rakam bir sayıdır, fakat her sayı bir rakam değildir.
En büyük sayı yoktur. En büyük sayı diye tahayyül ettiğiniz sayıya daima 1 ekleyebilir ve böylece en büyük dediğiniz sayıdan daha büyük bir sayı elde edersiniz. Dolayısıyla en büyük sayı yoktur. Bunu, matematik diliyle şöyle ifade ederiz.
İlgili 22 soru bulundu
Sayı sistemlerine göre çift/tek sayılar
0, 2, 4, 6 ya da 8 ise o sayı çift sayıdır; 1, 3, 5, 7 ya da 9 ise o sayı tek sayıdır.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur. Doğal sayılar; 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, ........ dır.
Günümüze kadar isimlendirilmiş en büyük sayılar "Googolplexianth" (1'in yanında yüz tane 0) ve Graham sayılarıdır. Ancak "en büyük sayı" diyebileceğimiz bir sayı yoktur. Günümüzde sayıların bir sonu olduğunu belirtmek mümkün değildir.
Diğer tüm asal sayılar tek sayıdır. En büyük asal sayı ise yazılamaz. Çünkü sonsuz tane asal sayı vardır. Asal sayıların sonsuz tane oluşunun ispatına buradan ulaşabilirsiniz.
Türk kültüründe 9 rakamı
Türk ve Altay mitolojisinde, halk kültüründe, halk inancında ve şamanizminde kutlu rakamdır. Tokus, tuğız, tugıs, dokıs, toğuz, tokız olarak da söylenir. Türkler'de kutsal rakamdır. Dokuzun as ve üs katları da yine önemli rakamlardandır.
Rüyada 9 sayısını görmek maddi olarak yeni gelişmelerin yaşanacağına işlerin yoluna gireceğine işaret etmektedir. Rüyada Kağıtta 9 rakamının yazıldığının görülmesi günlük hayatta yakın zamanda 9 rakamı ile alakalı gelişmeler yaşanabileceğine veya 9 sayısının daha belirgin olarak öne çıkacağına yorumlanmaktadır.
Kabın üstüne, madalyonların tür ve sayısını işaretleyen Sümerler ilk “rakamları” geliştirmeye başladı. üzerine çizilen ve sayısı ile malzeme cinsini belirleyen işaretler geliştirildi. Hesap tutmak için kullanılan madalyonlar yok olurken sayılar da sadece kil tabletlere çizilmeye başladı. M.Ö.
3 6 9 yöntemi ünlü mucit Nikola Tesla'nın fikirlerine dayanmaktadır. Tesla 3, 6 ve 9 sayılarının çok güçlü sayılar olduğuna inanır. Evrenin sırrının bu 3 sayıda gizli olduğunu düşünür. Söylediğine göre 3, 6, 9 sayılarının ihtişamını anlayabilirsek evrenin anahtarına sahip olabiliriz.
- Yedi sayısının bir çok hikmeti olabilir. Ancak -kanaatimizce- en önemli bir hikmeti, onun Cenab- Hakk'ın 7 sıfat-ı subutiyesine işaret eden bir sayı olmasıdır. Bilindiği üzere, Eşari'ye göre, Allah'ın ilim, kudret, kelam, sem'(işitme) Basar (görme), hayat, irade adlı 7 subûtî sıfatı vardır.
7 (yedi) tamlık ve mükemmelliğin (hem fiziksel hem de ruhsal) sayısıdır. Anlamının çoğunu doğrudan Tanrı'nın her şeyi yaratmasına bağlı olmaktan alır. Söz insanın icadıdır lakin rakamlar kutsal kabul edilir. Matematik her ne kadar insan yapımı gibi dursa da hep vardı, tıpkı rakamlar gibi.
Bu doğrultuda en küçük doğal sayının, '0' sayılar olduğunu söylemek mümkün. Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır.
Chuquet, adları milyon, bilyon, trilyon, katrilyon ve devam ederek düzenledi.
En küçük rakam 0 'dır.
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir. Z = {... , – n , ... – 3, – 2, – 1, 0, 1, 2, 3, ... , n , ...}
En Büyük ve En Küçük Doğal Sayılar
Doğal sayılar kümesinin ilk elemanı olan 0, en küçük doğal sayı olarak kabul edilir. Tek basamaklı doğal sayılar arasında en büyük değere sahip olan 9, 2 basamaklı olanlarda 99, 3 basamaklı en büyük doğal sayı 999 ve 4 basamaklı en büyük doğal sayı ise 9999 olarak kabul edilir.
Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılar kümesi olarak ifade edilebilmektedir.
Aşağıda yer alan sayılar bu şekilde sonsuza kadar ilerler. Çift Sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50… Tek Sayılar: 1, 3, 5, 7, 9, 11, 13, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43, 45, 47, 49…
Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.
4, 5 ve 6 basamaklı doğal sayıların bölüklerini ve basamaklarını; basamaklarındaki rakamların basamak değerlerini belirtir. Bir sayısı en küçük sayma sayısıdır ama en küçük doğal sayı değildir. Sıfır sayısı en küçük doğal sayıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri