Halk arasında yanlış yaygınlaşmış bir durum olan motor yüzdesi kayıp gücün motor gücüne olan oranıdır. Bu oran tüm araçlarda üretim aşamasında ortalama %85 gibi bir değere tekabül eder. Yani hangi aracı ölçerseniz ölçün sonuç bir çok zaman %85 yakın çıkacaktır.
İkinci el araçlar için yapılan ekspertiz işlemlerinde motorun ürettiği beygir gücü ölçülüyor. Ortaya çıkan rakam aracın fabrikasyon verisi ile oranlanarak bir sonuca varılıyor. Mesela ruhsatta 100hp yazan bir araç, ölçümde 80hp çıktıysa motor durumu %80 deniyor.
% 70 lerdedir. Eğer aracın motorunda bi sağlıksız durum yoksa, buji yağ filtre ve bobin değişimiyle fabrika değerine çok yakın sonuçlar alınır. O yüzden bu yüzde olayı bakımdan önce ve sonra çok farkeder. Su yakma vs yoksa da bakım ile %95 civarı alınabilir en az.
Bu nedenle ağırlık gibi değerleri değiştirilmeyen bir aracın beygir gücü (HP) artırılırsa genellikle ulaşabildiği maksimum hızı da artar. Aracınız ile yüksek hızlara çıkacaksanız da beygir gücü'nün yüksek olması gerekir. Şehir içerisinde araç kullanacaklar için 90 HP ila 100 HP aralığında beygir gücü yeterlidir.
İlgili 29 soru bulundu
Bir araba hızlı hareket edip yüksek çekiş gücüne sahip oluyorsa motoru ve torku güçlü olur. Arabanın sahip olması gereken motor gücü beklentiye, istenen performansa göre değişir. Şehir içerisinde bir aracın 90 ve üstü beygir gücüne sahip olması yeterli sayılabilir. Kişilerin araçtan beklentisine göre bu sayı yükselir.
70 KW motor gücü, 93.87 beygir gücüne denk gelmektedir.
Yani hangi aracı ölçerseniz ölçün sonuç bir çok zaman %85 yakın çıkacaktır. Buna bağlı olarak motor gücünün motor yüzdesi gibi hesaplanması yanlış bir durumu ortaya çıkartacaktır.
Beygir Gücü Yüksek Hızları Temsil Eder
Beygir gücünün fazla olması, taşıtın düz bir yolda daha yüksek hızlara çıkabilmesini sağlar. Tork kuvveti kenara koyulduğunda düz bir zeminde aynı özelliklere sahip olan iki taşıttan yüksek beygir gücüne sahip olan araç daha yüksek hızlara ulaşabilir.
Bir motorun silindir hacmi 1.6 litre denildiğinde aslında bu yuvarlak bir rakamdır. Gerçek rakam 1598 cc ya da 1580 cc olabilir. Örneğin 4 silindirli bir motorda dört silindirin hacimleri toplamını gösterir. Silindirin taban alanı ile strokunun, yani bir silindirin taban alanı ile yüksekliğinin çarpılmasıyla bulunur.
Watt, bir atın 45 kilogram değerindeki yükü 1 saniye içerisinde 1.1 metre uzağa taşıdığını test etmiştir. Fakat söz konusu bu bilgiler, atın sahip olduğu performans değeridir. Bu sebeple Watt, hesapladığında atın 1 saniye içinde 1 metre çekebilme kabiliyetini 75 HP olarak almıştır.
Motor performans testi için dinamometre adı verilen özel cihazlar kullanılır. Bu cihazlar motorun performansı sırasında ortaya konulan verileri kayıt altına alır. Alınan kayıtlar daha sonra standart verilerle karşılaştırılır ve rapor haline getirilir. Aynı zamanda grafikler halinde de ölçüm verileri rapora eklenir.
1.2 motor araba yokuş çıkar mı konusu birçok kişi tarafından merak edilen konular arasındadır. 1.2 motor hacmine sahip araba modelleri doğru sürüş tekniği kullanıldığı takdirde yokuşları çok rahat bir şekilde çıkabilmektedir.
Aracın beygir gücü ne kadar yüksekse aracın performansı da o kadar fazladır. 1 HP 746 watt güce karşılık gelir. Araç genellikle şehir içinde kullanılıyorsa aracın 90 HP ve üstünde güce sahip olması gerekir. Kötü arazi koşullarında araç kullanılacaksa daha yüksek güç seviyesine sahip araçlar tercih edilmelidir.
Tıpkı ikinci el araç alım satımda olduğu gibi sıfır araç ticareti öncesinde de ekspertiz yapılması önerilir. Araçların durumu hakkında fikir almak, bayiden almadan önce herhangi bir kusuru var ise farkında olmak için oldukça önemlidir. Genellikle bayiler tarafından da bu hizmet verilmektedir.
Aracın çekiş gücü iyi olsun isteniyorsa tork devri yani tork verisi önemli. Tork ne kadar yüksekse, aracın yük taşıma kapasitesi de o kadar fazla olacaktır. Büyük ağırlıktaki yükler, büyük çekiş gücü gerektirir. Aracın devir bilgisi torku ifade eder.
Araçların çekiş gücünü belirleyen faktör torktur. Özellikle yokuş yukarı çıkmaya çalıştığınızda aracın performansının iyi olmasının asıl sebebi torkun yüksek olmasıdır.
Motor teknolojilerindeki gelişmeler maksimum 150-200 bin kilometreye kadar gidebilen benzinli motorların ömrünü 300 bine kilometreye çıkarırken, en büyük fark dizel motorlarda görüldü. Modern dizel motorlar 500 bin kilometrenin üzerine rahatlıkla çıkabiliyor.
Belirtmemiz gerekir ki araçta ekspertiz raporunda yer almayan bir ayıp ortaya çıkarsa satıcı ve. ekspertiz bundan müteselsil sorumlu olur. Bunun anlamı şudur, alıcı ekspertiz raporunu hatalı veya yanlış düzenleyen ekspere veya satıcıya başvurabilir yahut her ikisine birden başvurabilir.
Aracın gerçek beygir gücünü bulabilmek için ruhsatta yazan kW değeri ile 1 kW'a işaret eden birimin çarpılması gerekir. Bu işlemler sonucunda aracın gerçek beygir gücü değerlerine pratik bir şekilde ulaşılır.
75 Kw 100.58 Hp'ye denktir. 77 Kw ise 103.26 Hp olarak hesaplanmaktadır.
DÜNYANIN EN GÜÇLÜ MOTORU | 109bin Beygir 7.6milyon Nm Tork - YouTube.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri