Rize'de meşhur olan şeyler arasında bulunan ve Karadeniz'in sembolü niteliğinde olan Fırtına Deresi üzerinde rafting yapmak ise bir Rize klasiğidir. Rize'nin neyi meşhur sorusuna yanıt arayanlar muhlama, mısır ekmeği, sac kavurma, hamsili pilav ve sütlaç gibi dünyaca ünlü Rize yemeklerini deneyebilmektedirler.
Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Çorum'un meşhur yemekleri şunlardır; kuzu tandır, pastırmalı madımak, Çorum mantısı, keşkek, İskilip dolması, çatal aşı çorbası, Çorum baklavası.
İlgili 18 soru bulundu
Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
Rize toprakları çok engebeli ve sürülmeye elverişli arâziler az olduğu için, kullanılan tarım araçları oldukça azdır. Meyvecilik çaydan sonra ikinci derecede bir gelir kaynağıdır. Armut, elma, fındık ve mandalina yetişir.
Tatlının adı Pepeçura...
Rize, Doğu Karadeniz'in gözbebeği olan şehirlerinden biridir. Yemyeşil yaylalarıyla ün salmış olan şehir her mevsim bol yağış alan bir iklime sahiptir. Bu yüzden simgesi haline gelmiş çay üretiminde de ilk sıralarda yer alan Rize, turizm açısından da Doğu Karadeniz'deki lider şehirlerden biridir.
Kırsal kesimde yaşayan Rize erkeği ise; kudi (başlık), içdonu, göynek, dip- lik, mintan, çıkvar, çuha, yelek, pantolon veya zıpka, gümüşlük, kuşak, çorap, ayakkabı ve zangaldan oluşur. Kadın giysileri ise; Rize merkezde, tülbent-çember, makaslı, içdonu, elbise, etek, bluz, dolaylık, çorap ve ayakkabıdan müteşekkildir.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Rize Pazar gezilecek yerler listesindeki turistik noktalar, şehir merkezinden daha çok yaylalarda ve köylerde toplanmıştır. Köprüler, yaylalar ve tarihi kaleler Rize Pazar gezilecek yerler listesinde önemli yer tutmaktadır.
Mısır'daki alışveriş merkezi ve yerel dükkanlarda satılan ülkenin yöresel kıyafetleri ve geleneksel giysileri oldukça beğenilmektedir. Ayrıca kedi heykelleri ve papirüs parşömeni de en popüler hediyelik eşyalar arasındadır.
Ardeşen'den Karadeniz Çayı
Rize çayı, yalnızca Rize'de değil, tüm Türkiye'de ünlüdür. Rize çayını market raflarında bulmak mümkün olsa da, en organik ve en taze çay alışverişi için Rize'ye gidildiğinde, şehirde çayın adresi olarak gösterilen Ardeşen'de bulunan Lazika Çay tercih edilebilir.
Ayder Yaylasindan Ne Alinir ? Karadeniz'e, çayın memleketine gelip de çay almadan dönmek olmaz. Belde de pek çok yerden Rize çayı ve meşhur Ayder Balı alabilirsiniz. Meşhur Rize bezinden yapılan eşarplar, örtüler, masa örtüleri, peştamallar ve çeşitli tekstil ürünlerini satın alabilirsiniz.
Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Rize'nin sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
Patates bitkisinin anavatanının Güney Amerika'nın yüksek sıradağları olduğu akla getirildiğinde bu durum şaşkınlık yaratmamalıdır. Örneğin Rize ili, Güneysu ilçesinde Kamboz, Dumankaya, Gürgen, Kıbledağı gibi yüksek dağ köylerinde ekilmektedir.
Gastronomik değerlerinden sembusek, ikbebet, kibe, kaburga dolması ve imlebes (badem şekeri) için coğrafi işaret alan Mardin, hem kebap hem tencere yemekleri ile de ünlüdür. Soğan Kebabı, Kibbe (İşkembe Dolması), Dobo, Zingil ve İrok (Mardin usulü içli köfte) şehrin en ünlü yöresel yemekleri arasında.
Yöre mutfağının; Erzurum Tatar böreği, Erzurum ketesi, Erzurum helvası, Erzurum kıymalısı, Erzurum kesme çorbası gibi şehrin adını taşıyan lezzetleri de vardır. Çiriş, lalanga, herse, gliko, dut çullaması, demir tatlısı, gaysefe ve hasuta da Erzurum mutfağının öne çıkan yöresel yemekleridir.
Artvin balı, dut pekmezi, tereyağı, kuzine zeytini, laz böreği, lahana ezmesi, kuymak gibi birçok lezzetli yiyecek ürünleri ile meşhur olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri