Mantıkta, doğrulanabilir ya da yanlışlanabilir olmak zorunda olan ifadelere önerme denir. Kesin olan cümleler yanlış veya doğru da olsa önermedir; yani cümlenin yanlış veya doğru olduğunun bilinmesi gerekmez, doğrulanabilir olduğunun bilinmesi yeterlidir.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
Doğruluk değerleri aynı olan iki önermeye denk önermeler denir. Doğruluk değeri aynı olan önermelere denk önerme denir. İki önermenin aynı doğruluk değeri almasına denklik ya da eşdeğerlilik denir. İki önermenin denkliği ≡ işareti ile gösterilir.
Doğru ya da yanlış kesin hüküm bildiren ifadelere önerme denir. Bir önerme hem doğru hem de yanlış olamaz ama bazı önermelerin doğruluk değerleri (Doğru önermelerin doğruluk değeri 1, Yanlış önermelerin doğruluk değeri 0'dır) değişebilir.
İçerisinde değişken olan ve değişkenin değerlerine göre doğru ya da yanlış olabilen önermelere açık önerme denir. Açık önermeler değişkenine göre P(x),q(a),k(x,y) biçimleriyle gösterilebilirler. x=-1,3 için doğru x=5 için yanlıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Önermeler yapıları (basit-bileşik), nitelikleri (olumlu-olumsuz) ve nicelikleri (tümel-tikel) bakımından üçe ayrılır. Basit önerme özne, yüklem ve bağdan oluşan ve bir tek yargı bildiren önermelerdir. Birden fazla önermenin "ve, veya, ise, ancak ve ancak" bağlaçlarıyla birbirine bağlanmasıyla bileşik önermeler oluşur.
Önerme, en az iki terimin bulunduğu ve içinde yargı ve doğruluk durumu bulunan cümlelerdir. Doğru ya da yanlış olarak nitelendirilebilecek her cümle önermedir. Her önerme cümledir fakat her cümle önerme değildir.
Önerme kavramı doğru olan ya da yanlış ve kesin hüküm bildiren ifadelere önerme denilir. Soru, istek, vb.. anlamlar içeren ifadeler önerme ile ifade edilmez.
C: Kipliklerine göre üç tür önerme vardır. Yani önermeler “müm- kün” (ihtimaliyye), “basit” (mutlak) ve “zorunlu” (zarure) ya ayrılır.
Doğru ya da yanlış kesin hüküm bildiren ifadelere önerme denir. Önermeler genellikle “p, q, r, s, t” gibi küçük harflerle gösterilir. Bir ifadenin önerme olabilmesi için kesin hüküm bildirmesi gerekir. Önemli olan ifadenin doğru veya yanlış olması değil, doğruluğu ve yanlışlığında herkesin hemfikir olabilmesidir.
p ve q önermelerinin “ise” bağlacı ⟹ ile bağlanmasıyla oluşturulan bileşik önermeye koşullu önerme denir. İse bağlacı ile kurulan koşullu önermeler p ise q diye okunur ve p ⟹ q p \implies q p⟹q şeklinde gösterilir.
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
Önermeler nasıl gösterilir? Önermeler q, p, r, s gibi küçük harfler ile gösterilir. Örneğin; q : En küçük asal sayı 2'dir.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Günaydın kelimesi herhangi kesinlik bildirmediği için önerme kabul edilemez.
Tek yargı bildiren, özne, yüklem ve bağdan oluşan önermeye basit önerme denir. Örneğin, “Futbolcular sahadadır.” önermesi tek bir yargı bildirmektedir. Bu tip önermelerde bağlaç kaldırıldığı zaman sadece iki terim kalır.
önerme TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Önermek işi. Kabul edilmesi için öne sürülen düşünce, teklif.
Basit kategorik önermeler.
Tek bir yargıya dayanıp onu bildiren önermelerin, yani basit önermelerin geleneksel mantık açısından en önemli türü kategorik önermelerdir. Kategorik önerme, (açık ya da gizli olarak belirtilmiş) bir özneye bir yükleme yapan önermedir, yani bir özne-yüklem önermesidir.
önermeler bir bilgi niteliğinde ve doğru ya da yanlış olarak gruplandırılabilen bir konudur. - Yarın hava soğuk olacakmış. derken doğruluğu veya yanlışlığı vardır, o yüzden önermedir. - Yarın benimle gelir misin? olursa bu önerme olmaz çünkü bir değeri yok.
Önerme nedir? Kesin olarak doğru ya da kesin olarak yanlış bir hüküm bildiren ifadelere önerme denir.
Tabiki önermedir .
İbn Rüşd, “mana” ile ifade ettiği şekilde önermenin kendisinden meydana geldiği üç unsurdan söz eder. Bunlar konu, yüklem ve yüklem ile konuyu birbirine bağlayan bağ (râbıta) dır.
Neler önerme değildir
Önermelerde en az bir yargı ve bir doğruluk değeri taşıyan cümle vardır. Dilek, soru, emir, ünlem gibi cümleler bir yargı bildirmezler. Bu yüzden doğru veya yanlış olamayacakları için önerme değillerdir.
Olumlu önermeler: Yüklemde bildirilen özelliğin öznede bulunduğunu ifade eden önermelerdir. Yani yüklemin, özneyi onayladığı önermelerdir. Örneğin “Erzurum, Türkiye'dedir.” “Fenerbahçe, sarı-lacivert renklere sahiptir.” gibi önermeler, olumlu önermelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri