Şarkı söyleyecek kadar güzel bir sesiniz olmadığınızı düşünüyorsanız hemen yanıldığınızı söyleyelim. Aslında dünya üzerindeki sağlıklı her birey şarkı söyleyebilir. Yani şan dersi sesi güzelleştirir mi sorusunun cevabı olumludur. Çünkü ses, eğitilebilen bir şeydir.
Konuşabilen Herkes Şarkı Söyleyebilir!
Ancak önemli olan birkaç detayı sana söylememiz gerekiyor. Şan dersi almak ya da yaygın tabirle şarkı söylemeyi öğrenmek için sesin gelişmişlik seviyesine gelmesi şarttır. Bu da lise çağından önceki kişilerde ne yazık ki mümkün olan bir durum değildir.
Diyafram kullanımını öğrenir hep aynı şarkı değil ama çeşitli şarkılarla sesini deneyerek doğru sesi bulur. Ondan sonra zaten çalışarak sesinin güzelleştiği hisseder. Yani bir bakıma ses güzelleşir.
Sesin güzel ya da çirkin çıkmasına neden olan bir takım genetik ve çevresel etmenler vardır. Ses tellerinin boyu, dudak yapısı, dişler gibi genetik faktörlerin yanında beslenme rutini, sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklar, ses egzersizleri gibi çevresel faktörler de sesi olumlu ya da olumsuz etkiler.
Ses rengi hali hazırda değiştirmek şeklinde bir uygulama yoktur. Çocukluktan ergenliğe geçiş aşamasında doğal olarak seste değişimler olabilir. Fakat bu değişimler tamamen doğaldır. Bu değişimler sırasında şan eğitimi alınmamalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Ergenlik Döneminde Temel Frekans
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Ses kayıt cihazları sadece havada yayılan ses dalgalarını algıladığı için sesimizin vücudumuzun içinde iletilen bileşenini duyamamış oluruz. Dışarıdan gelen sesleri engelleyen kulaklıkları taktığımızda ise sadece “kendi iç sesimizi” algılarız.
Hava yardımıyla dış kulaktan gelen sesi titreşimsel olarak iç kulağa iletir. Konuştuğumuzda hem kendi sesimizi hem de havada oluşan yansımasını duyarız. Ses tellerinden çıkan titreşimler üç küçük kemikçiği yok sayarak direkt iç kulağa ulaşır. Sesimizi normalden daha düşük tonla duymamız da bundan dolayıdır.
Adaçayını sade şekilde içebileceğiniz gibi bir miktar hibiskus ve zencefille karıştırarak da tüketebilirsiniz. Eğer ses kısıklığından şikayetçiyseniz sesinizi yumuşatmak için adaçayı ve bal karışımından hazırlanan bitki çayını içerek sesinizi daha yumuşak tonda kullanabilirsiniz.
Şarkı Söylemek Hem Yetenek Hem De Beceri İster
Saha, menzil ve güven var. Vokal dersleri, bir kişinin başkalarıyla “ahenk içinde” şarkı söylemesine ve aynı zamanda akort içinde şarkı söylemeyi öğrenmek için müzikal “kulağını” geliştirmesine yardımcı olur.
Çocukta müzik yeteneği doğuştan başlar. Doğduğu andan itibaren ses uyarıcısına tepki verir, ağlamalarla ve ses tonunu alçaltıp yükselterek, mutluluk ve mutsuzluğunu ifade eder.
Şan dersi eğiminde diksiyon, doğru nefes alabilme, artikülasyon ve ses gürlüğü gibi birçok farklı alanda eğitim verilir. Şan dersi almak sesi güzelleştirir mi sorusunun cevabı ise sesin çok daha doğru kullanılarak güzelleşeceği anlamı çıkabilir.
Böyle olunca nağmeli olması bir kenara Allah'ın, insanların iletişim kurabilmeleri için yarattığı kadın sesi bile erkeğe haram kabul edilmiştir.
Sesin katı maddede iletimiyle gaz maddede iletimi farklıdır. Biz konuştuğumuzda katı madde ile temasıylada duyabiliyoruz. O halde teknik olarak ses kayıtlarındaki sesimiz başkalarının duyduğu ses. Sesin katı maddede iletimiyle gaz maddede iletimi farklıdır.
Elbette her insanın vücudu aynı yapıdaki organlardan ya da sistemlerden oluşur. Ancak birinin göğüs kafesi büyük ya da küçük, birinin gırtlak yapısı geniş ya da dar, bir başkasının ses telleri kalın ya da ince olabilir! İşte vücudumuzdaki bunlar gibi yapısal farklılıklar seslerimizin de farklı olmasına neden olur.
Ses tonumu nasıl anlarım sorusunun cevabı oldukça kolaydır; öncelikle sesinizin aralığı ölçülür. Bu ölçüm, kişinin çıkarabildiği seslerin piyano veya başka bir çalgı ile ölçülmesi sonucunda çıkmış olan aralık değerine bakılarak karar verilir. Ölçüm sonucu çıkan aralıklara ise oktav denir.
Bu değişiklik 10 ile 15 yaşları arasında herhangi bir yerde olabilir. Tipik olarak, ses değişikliği 12 veya 13 yaşlarında veya ortaokul yıllarında başlar. Kimi zaman bu deneyim ergenler için utanç verici olabilir. 17-18 yaşlarına gelindiğinde değişim tamamlanır ve yeni ses yapısına kavuşulur.
Normal bir insanın sesleri işitme frekans aralığı da yakla- şık olarak 16 Hz ile 16.000 Hz (16 kilohertz) arasındadır (Talbot-Smith 1997:1-2). Fakat sağlıklı ve genç bir insanın kulağı 20Hz ile 20.000Hz arasındaki frekans aralığındaki sesleri işitebilir.
Ortalama olarak kız çocukları 12,5-13 yaşlarında adet olarak ergenliklerini tamamlarken, erkek çocukları 14-15 yaşlarında ergenliklerini tamamlamaktadır. İlk meme gelişiminden adet dönemine kadar geçen süre ortalama 2-4 yıl gibi bir süre almaktadır. Bu evreler arasındaki geçiş en az 6 ay olmalıdır.
Orta ergenlik dönemi
14-16 yaşları arasında gözlenen, bedensel ve hormonal değişimlerin devam ettiği dönemdir. Kızlarda ses incelirken, erkeklerde kalınlaşmaya başlar. Hormonal değişimlere bağlı olarak sivilcelenme gözlenebilir.
Konuşmadaki konuşma şiddetinin azalması ve şarkı söylemedeki yumuşaklığı ve en az ses yorgunluğunu edinmek yine erkeklerde 8 ile 9 yaşlarında kızlarda ise 7 ile 8 yaşlarında kazanmaktadırlar. Ergenlik sonrası sesin oluşması ise iki cins içinde 10 yaşını bulmaktadır.
Şarkı söyleyecek kadar güzel bir sesiniz olmadığınızı düşünüyorsanız hemen yanıldığınızı söyleyelim. Aslında dünya üzerindeki sağlıklı her birey şarkı söyleyebilir. Yani şan dersi sesi güzelleştirir mi sorusunun cevabı olumludur. Çünkü ses, eğitilebilen bir şeydir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri